Papírhajó - Primér/Primőr

 

Titkos lények, házimanók ideje ez – Molnár Krisztina Rita Kályha-kép-regényének részlete a Papírhajón. A történetek Bangó Aliz keramikus hucul kályhacsempéihez készültek.

 

Moln__r_Krisztina_RitaWavrik_Got__ja.jpg
Molnár Krisztina Rita (Wavrik Gábor fotója)

 

Molnár Krisztina Rita

 

Domanó haragja

 

     A vénséges vén Domanó a sutban élt. Látni persze soha nem látta senki, kivéve Hercegnőt, a hófehér macskát. Az, hogy Hercegnő tudta, hol és mit csinál a házat oltalmazó apró apó, több dologból is kiderült. Egyfelől Hercegnő a legsötétebb, holdvilágtalan éjjelen is úgy villogtatta a szemét, mintha lidércek lobognának benne. Hogyne látta volna azt is, ami emberi szemnek láthatatlan! Másfelől amikor esténként a macska bekuporodott alvóhelyére, gondosan félkörbe tekeredett, de úgy ám, hogy teste puha karéjába Domanó, a ház védelmezője be tudjon fészkelődni. Kilina, a gazdasszony minden áldott este két tálkát készített a kemence oldalába: egyet Hercegnőnek, egyet Domanónak. A tálkákba hol édes kecsketejet öntött, hol puliszkát kanalazott, vasárnap pedig egy-egy friss tyúktojást vert fel nekik.

     Hogy is ne lett volna irántuk jó szívvel! Hercegnő oltalmazta a házat az erdei egerek dézsmáló seregétől, akik nem átallottak bebújni a kukoricalisztbe, megrágtak kosarat, zsákot, bocskort, amit csak értek. Domanó pedig az egereknél is rosszabbaktól óvta a ház lakóit. Távol tartotta a tolvajokat, ha kellett, szárnyas kígyóvá változott, hogy elijessze az erdei csúszómászókat, elűzte az álmokból a rémeket, de a legeslegjobban a házlakók lelkére vigyázott. Hogy otthon volt, mindenki tudta, még ha őt magát nem is látták. De időről időre találtak egy-egy ősz szakállából elhullajtott, hosszú, fehér szálat a kemencepadkán. Máskor hallották léptei alatt megnyikordulni a padlódeszkát, olykor-olykor azt is, ahogy öreg derekát hajlítgatva nyögdécsel. Ha pedig nagyon finom volt a vacsora, halkan dúdolgatott a doromboló Hercegnő mellé heveredve. Szerette a család Domanó hangját, megnyugtató volt a jelenléte, pontosabban addig voltak nyugodtak, míg biztosak voltak benne, hogy mindennel és mindenkivel meg van elégedve.

     Igenám! De mostanában úgy tűnt, Domanó valamiért bosszankodni kezdett. Jaj, annak a háznak, ahol a házat őrző öregapó összeráncolja a szemöldökét! Először csak a gyerekek kezdtek sivalkodni, nevetgélni éjnek évadján, mert legeslegmélyebb álmukból zavarta fel őket. A talpukat csiklandozta, orruk hegyét vakargatta.

     Reggel az éjszakai ramazuritól amúgy is álmos gazda, Matij észrevette, hogy két bocskorszíja úgy egymáshoz volt csomózva, mintha házasságot kötött volna a jobb és a bal lábbelije. Vakarta a fejét, haragudott is, aggódott is, kínlódott is, mert a csomók olyan ördöngösek voltak, hogy mire kibogozta a szíjakat, a nap már magasan járt, a trombitások már elfújták az ebédre valót, a fazékban pedig megfőtt a gombás káposztaleves.

     – Ej, az ördögnek tartoztam ezzel a nappal! – mérgelődött, és úgy vágta a fokosát a sarokba, hogy majdnem eltalálta a hófehér Hercegnőt. A macska sértődötten nyávogott egyet, felpúposította a hátát, aztán magasra tartott orral kisétált a házból.

     – Matej, Matej, megbolondultál! Minek bántod azt a szegény macskát? – vágta csípőre a kezét Kilina.

     – Még hogy én bolondultam meg…! Ahelyett, hogy segítettél volna a bocskorszíjat megoldani, itt bíbelődtél a tinorú gombával, hogy a darázs csípné meg a kezed!

     Rosszkedvűen kanalazták a levest. Nem szoktak ők veszekedni. Matej még a kecskéinél is jobban szerette Kilinát. És ez nagy szó, mert a pásztornak olyan kedves a tejet adó, fehérszőrű kecske, mint az élete. Kilina pedig büszke volt az ő Matejkájára, úgy nézett föl rá, mint a Kőhavas csúcsára. Most azonban semmi se volt jó. A leves sótlan volt, a gyerekek rendetlenek, a macska nyafka, még a napsugarak is csak a porszemeket világították meg a kunyhó ablakán.

     De Domanó úgy látszik, nem enyhült meg. Amikor Kilina délután leült a padra, hogy megvarrogassa Milánka kifeslett ingét, a cérnagombolyagok úgy össze voltak gabalyítva, mintha kismacskák játszadoztak volna a kézimunkakosárban. Mikor meg a tűt keresgélte, csak nem lelte se a helyén, se másutt.

Bang___Aliz_fazekas__n__prajzkmp__je.JPG     – Csak Domanó rejthette el! – sóhajtotta. – Vajon miért haragszik annyira?

     Fáradtan rogyott a székre. De már pattant is fel! Valami alaposan megszúrta az ülepét. A tű! Minden bizonnyal a dühös Domanó rejtette a szoknyájába. Csóválta a fejét, szorította a szúrás helyét, gondolkodott erősen, mivel is ingerelhették fel ennyire a ház jóságos szellemét.

     Amikor aztán az esti kását kavargatta a tűzhelyen, és egyszer csak ki tudja honnan tüskés bogáncsok potyogtak a fazékba, úgy érezte, ez így nem mehet tovább.

     Vacsoránál, mikor együtt ültek az asztal körül, kérdőre vonta a családtagokat.

     – Tudjátok jól, hogy ki a ház őrizője! Mire is mennénk nélküle… Hát azt akarjátok, hogy vész törjön ránk, hogy elapadjon a kecskék teje, hogy villám csapjon a tetőbe? Akkor csak hallgassatok tovább. De jobb lesz, ha megvallja, akinek van mit…! Ki nem mosott fület? Ki gondolt rosszat a másikról? Ki csent lekvárt a bödönből…? Halljam gyorsan, mert ha ez így megy tovább Domanó elköltözik tőlünk, és akkor nem tudom, mi lesz velünk…

     Hercegnő a kemencepadkáról nyávogott egyet az asszony szavaira. Ő sem szerette volna, hogy hálótársa egyik napról a másikra elillanjon.

     Egy darabig csend telepedett a szobára. Csak Milánka fészkelődött a széken ülve, csak Ivánko vakargatta a fülét. Matej szólalt meg először. Kicsit emelt hangon beszélt, hogy a ház legtávolabbi zugába is biztosan elhallatsszon minden szó.

     – Nem tudom, kedves Domanó, mivel bántottunk meg. De kérünk téged, ne haragudj ránk tovább. Igyekszünk a kedvedre lenni. Ha úgy gondolod, nem elegendő az elemózsia…

     Ivánko köhögni kezdett, füle csak úgy vöröslött az erőlködéstől. Milánka meg úgy bámulta a kifényesedett asztallapot, mintha tükörbe nézne.

     – Igen, Domanó, ha kívánod, hogy kicsit több tyúktojást adjunk neked… – szólalt meg Kilina is, de szavát megszakította a kemencelyukból érkező sivítás. Ijedtében a szája elé kapta a kezét, Matej a fokosa után kapott. De ekkor Ivánko hirtelen felállt.

     – Én voltam – suttogta piros arccal.

     – Mi voltunk... – állt mellé a húga köténykéje szélét csavargatva.

     – Megettük a kalácsot…

     – Kiittuk a tejecskét…

     – Domanó tálkájából… – fejezte be a vallomást Ivánko, de addigra már mindkettőjük szeméből potyogtak a könnyek.

     Az anyjuk haragudott is, meg nem is, dorgálta is, ölelte is a két kis mihasznát, az apjuk morgott egy sort, csóválta a fejét, aztán így szólt:

     – Na, akkor, amit elvettetek tőle, most adjátok neki vissza szépen!

     Milánka és Ivánko akkor fogták, púposra rakták a kanalukat túrós puliszkával, és odavitték Domanó tálkájába. Hercegnő elégedetten dorombolt. Domanó pedig megbékélve vigyázta tovább Matej és Kilina házát és lakóit.


Főoldal

2015. november 18.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Ajlik Csenge verseiLövétei Lázár László: SzervraktárMarkó Béla verseiFinta Éva versei
Kontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnekEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png