A jó tanuló felel

 

 Bencz__r_Gyula_Miksz__th_K__lm__n.jpg

 

Demény Péter

 

Az a Facebook-poszt

 

„Hiszen Mikszáthnak nem is volt több igazi közönsége, csak mi, az írómesterségben céhbelijei. Jókai egy egész országot állandóan tudott kápráztatni, de Mikszáth az értők szemét gyönyörködtette különösen. Ki merte volna valaha fölvenni vele a versenyt, hogy olyan mondatokat írjon, olyan ötleteket mondjon, olyan képet rögtönözzön, mint ő? Csak mi, akik minden öltésnek ismerjük a technikáját, s akik izzadtunk és kínlódtunk a referáda-sablonok nyűgében, mi tudtuk azt, micsoda bűvész és művész Mikszáth Kálmán.” Nekrológjában Móricz ír így; először talán a Gavallérok hátsó borítóján olvastam. Akkor még csak ezt, most az egész búcsúztatót, s az már nem olyan fényes: gyakorlatilag azt mondja, Mikszáth nagyszerű újságíró volt, nem író.

Pedig Mikszáth nagyon nagy író, még ha nem is úgy fedezi fel a valóságot, mint Móricz. Éppen a Gavallérok mekkora műve a szép önbecsapásnak, és annak a megértő mosolynak, mely Szerb Antal szerint (Mikszáth kapcsán mondja!) a humor alapja. Eladta-e Olej Anikát? Későn, önvád szempontjából későn gyújtotta fel a brezinai aklot? Nagyszerűen tette, hogy felgyújtotta?

Senki sem felel, mint ahogy Matyinak, a bojtárnak sem felel senki, amikor hazaérkezvén Anika és Olej nevét kiáltozza. A novella, az Az a fekete folt nem humoros, inkább tragikus, de végig megmarad a sejtetésben: „Ott künn a Brezinán az a fekete folt… / Fekete folt helyén valaha akol volt.” A szerelem önző, kegyetlen, kíméletlen: csak azoknak gyönyörű, akik benne vannak, azoknak soha, akik ott maradnak.

Egy fiatal ember persze nem hiszi, nem is hiheti, ne is higgye ezt soha. Csak azt higgye el valahogy, hogy aki ilyen szöveget csepegtet ki a tolla alól, annak más szövegét is érdemes elolvasni. Lapaj, a híres dudás, Szegény Gélyi János lovai, Bede Anna tartozása Jó kis Facebook-posztok azok.

 

A novella:

http://mek.oszk.hu/00800/00897/html/02.htm


 Főoldal

2015. május 04.
Kiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Molnár Lajos verseiGéczi János verseiZalán Tibor verseiGergely Ágnes: Az ausztriai lépcsősor
Haász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalanKötter Tamás: Izgalmas életek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png