Helyszíni tudósítások

 

 

 

 

gyri_varr_2_copy
Idén Varró Dániel kapta az alkotói díjat Győrben

 

 

 

Mechiat Zina - Bende Tamás

 

 

 

Zene, digitalitás, és egy csomó könyv

a XI. Győr Könyvszalonról

 

 

(M. Z.) Tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Győri Könyvszalont, a „vidéki könyvhetet". Az érdeklődők belevethették magukat a magaskultúrába, találkozhattak többek között Grecsó Krisztiánnal, Szőcs Gézával, Iancu Laurával, Lackfi Jánossal, vagy éppen Farkas Bertalannal. Sőt, még Lovasi András is tiszteletét tette a Szalonon. A három helyszínen megrendezett előadások nagy népszerűségnek örvendtek, a legtöbb programon küzdeni kellett a terembe ki- és bejutásért. A szerzőkkel össze lehetett futni a belvárosban, vasárnap délután például aki betért a színház melletti kávézóba (Bohém Tanya), az egyszerre találkozhatott Szőcs Gézával, Villányi Lászlóval, vagy a Sikoly szerkesztőivel, esetleg a Sütő Csaba András és Szalai Zsolt nevével fémjelezett csoporttal, a Hermaion Irodalmi Társasággal.

 

 

 

Az alkotói díjat Varró Dániel kapta. A díjátadó szürreális. A költő rövid méltatása után Halász Judit lép a színpadra. A Szösznéne című dalt énekli, a közönség soraiban ülő gyermekek örömére. A díjátadást követően Halász Judit sajátos műsorral tér vissza. A gyermekverseiről is ismert szerző munkásságához Radnóti Miklós Ikrek hava című szövegét érezte közelinek, így egy hosszas szavalás veszi kezdetét. A művésznő pink harisnyában ismételgeti: „megölted őket", mire a csoport gyerek értetlenül pislog. Az előadás érzékletes, megható.

 

 

 

A délutáni programok közül a legizmosabbnak a digitális irodalmi szeminárium és workshop mutatkozik. A meghívottak közt van Székelyhidi Zsolt, Berka Attila, Sütő Csaba András, Mészáros Márton, Király Farkas és Szkárosi Endre is, Szalai Zsolt moderál. Médiaelmélet, mail-art, Facebook. És félelem az információs zajtól. Meg egy óriási konyhai óra és egy öltönyös szervező úr: kontrollálják az előadókat, akik sajnos nem mindig tudnak bennmaradni a rövid időkeretben, így Király Farkas és Sütő Csaba András alig pár percben szól. Az AmbrooBook e-book kiadó és webáruház színeiben jelen levők lehettek volna az ellenpólus a digitalitástól tartó szerzőkkel/szerkesztőkkel szemben.

 

 

gyri5_copy
Lafferton Kálmán, Pécsi Györgyi és Szabó Tibor Benjámin

 

 

(B. T.) A Pódiumszínpadon az Új Könyvpiac mutatkozik be. Pécsi Györgyi irodalomtörténész, az ÚKP főszerkesztője az indulásról mesél. Aztán Lafferton Kálmánt, az ÚKP felelős kiadóját és Szabó Tibor Benjámin írót kérdezi.  Lafferton - ahogy ő fogalmaz - mint amolyan kakukktojás, a magyar könyvpiac '89-es átalakulásáról, illetve az elmúlt években megjelenő könyvek számának drasztikus csökkenéséről beszél. Ahogy az egy jó mérnökemberhez illik, számokkal is alátámasztja állításait. Szabó Tibor Benjámin ez év nyarától az ÚKP felelős szerkesztője. Ahogy arra Pécsi Györgyi rámutat: érkezése egy frissebb, fiatalosabb szemlélet, arculat érkezését is jelenti. A szerkesztők többször utalnak az ÚKP értékmérő, értékközvetítő szerepére. A lapot a függetlenség, a sokszínűség, a nyitottság és szakmaiság jellemzi, és a piac legfontosabb könyveinek recepciójával foglalkoznak, tudjuk meg Szabó Tibor Benjámintól.

 

 

 

Az ÚKP távozása után maradok ott, ahol vagyok, ugyanis Grecsó Krisztián Mellettem elférsz című regényének bemutatója következik. A nézőtér pillanatok alatt megtelik. Nem is csoda. Grecsó népszerű. Még kortárs irodalmi vetélkedőt is rendeztek Győrben, a téma az író Pletykaanyu című prózakötete volt. A szerzőt Werner Krisztina újságíró kérdezi. Megmosolyogtató véletlen: Krisztina és Krisztián a pódiumon. Hamar kiderül, hogy a Szalon egyik legjobb hangulatú beszélgetésének vagyok részese. Grecsó laza, hol anekdotázik, hol a múlt, a hagyomány, az identitás megismerésének, megértésének fontosságáról beszél, és egy-egy poént is elereszt. A közönség pedig figyel, nevet, látszik, hogy élvezi. Werner Krisztina is profi, a könyv keletkezéséről kérdez, aztán az anyaggyűjtésről, az öröklött szorongásról, fikció-valóság regénybéli arányáról. Humor, komolyság, megfelelően adagolva. Így kell ezt.

 

gyri1_copy
Werner Krisztina és Grecsó Krisztián

 

 

(M. Z.) Péntek este. A Sator Quartet és Bognár Szilvia lemezbemutató koncertje Lovasi Andrással, vagy Zalán Tibor és Huzella Péter zenés estje? Zalán Tibort választom. Az alkotópáros Konszolidáció nemzedéke című lemezét mutatja be. Zalán elmélyülten vizslatja a közönséget, néha jóságosan mosolyog, mialatt Huzella Péter a szerző vidámabb verseit játssza. Akár egy rocksztár! A walesi bárdokat Malcom és Angus Youngot megszégyenítve adja elő az AC/DC taktusaira. Aztán Zalán olvassa fel saját A walesi bárdok-verzióját, az 501. bárd történetét. Utána erotika és érfelvágás. Huzella az est záródala előtt hangszereket dobál a közönségnek, és mindenki részt vesz a lemez címadó dalának előadásában. Nekem egy furcsa fahangszer jutott, megkoronázta az estémet.

 

 

 

Másnap ebéd után Szkárosi Endre és Tomaso Kemény könyvbemutatójára érkeztem. Szkárosi, a nagy mesélő, beleéléssel válaszol az Egy másik ember című eszmélkedéstörténeti emlékirattal kapcsolatos kérdésekre. Anekdotázik, bemutatja, milyen volt együtt dolgozni Latinovits-csal: kiáll a színpad közepére és üvölt. Széles mozdulatokkal modellezi egy performansz felépítését, és hangjával játszva utal a hangköltészetre.

 

 

 

(B. T.) Kisfaludy Terem. Avantgard - olaszul és magyarul. Szkárosi Endrével Zina, Tomaso Keménnyel Horváth Veronika beszélget. A tízéves kora óta Olaszországban élő költőt élmény hallgatni. Nagyapám jut eszembe. Horváth Veronika kérdésére (mely a szerző avantgárddal való kapcsolatára irányul) Kemény kifejti, hogy a szürrealizmus gyakorolt rá nagy hatást, és a futuristákat is szerette, de ők túl gyorsak voltak neki, ő ennél lassabb. Aztán sztorizgatni kezd: Ezra Pounddal, Umberto Ecoval, illetve Máraival való találkozásáról mesél. Én meg tátott szájjal figyelek. Az avantgárd-szekció Szkárosi Endre mini performanszával zárul. Két hangverset ad elő. A közönség meggyőződhet róla, hogy Szkárosi nem véletlenül világhírű. Az élmény leírhatatlan, hallani kell.

 

gyri6
Zalán Tibor

 

 

 

Nincs időm felocsúdni, rohanok át a Pódiumszínpadra. Egy kis tudományos értekezésre. Iancu Laura Jeles napok, ünnepi szokások a moldvai Magyarfaluban című etnográfiáját, Pápay György filozófiai munkáját (Demokrácia filozófiai megalapozás nélkül) és Horkay Hörcher Ferenc Ottlik kadét történetei címmel megjelent könyvét mutatják be. A szerzőket Falusi Márton költő, szerkesztő kérdezi. Lenyűgöz Magyarfalu (ahol annak ellenére, hogy a legkeletibb csángó falu, a legtisztábban beszélik a magyar nyelvet) Iancu Laura által megjelenített világa. Kiderül az is, hogy Horkaynak megadatott az Ottlikkal való találkozás. Szerencsés. Pápay György izgalmas, követhető eszmefuttatása Richard Rorty realista demokrácia felfogásáról, valamint a filozófia és irodalom viszonyáról különösen megfog.

 

 

 

A szombat este záró programjának Villányi László új verseskötetének (Ámulat) bemutatóját választom. Az évek óta koncertteremként funkcionáló Kossuth utcai zsinagógában egyre több az érdeklődő. A Művészetek Szentélyébe belépve szinte teljes sötétség fogad. Villányi az emelvényen ül, a mellette lévő állólámpa az egyetlen fényforrás. A karzatról Ittzés Gergely fuvolajátéka hallatszik. A bemutató valóban rendhagyó: Villányi majdnem egy órán keresztül felolvas, ez idő alatt a fuvolaművész szép lassan körbe jár a karzaton, játéka mindig máshonnan szól. Nincs moderátor, nincs kérdés, nincs dedikálás. Hang és szöveg van. Fény és sötétség. Aztán meghajlás és taps. Egyediség, újítás.

 

 

 

(M. Z.) Vasárnap délelőtt. Telt sorok, az AmbrooBook kiadó bemutatkozása. A Hermaion Irodalmi Társaság forradalmi vállalkozása Király Farkas rövid használati utasításával kezdődik, arról, hogy is működik ez az e-book dolog. Szalai Zsolt mélyreható, értő kérdéseket tesz fel Horváth Veronikának, Tamásnak és nekem. Bende készséges, meghatározó. Címadó versére, az egy csendélet kellékeire Veronikával versben reagálunk, méltatjuk. Tamás feszeng, de elnézzük neki. Lemegyünk a színpadról, Sütő Csaba András és Mészáros Urbán Szabó Gábor marad. A prózaíró Bábelgép című új kötetét boncolgatják. A boncolás jól sikerül, kiderül milyen izgalmas is Gábor világa. Néhány kávé után a Bohémban, újra felkerekedtem, és ismét bevettem a Kisfaludy-termet.

 

Tömött nézőtér, Szőcs Géza a színpadon. Gülch Csaba hosszú méltatása után a szakállamtitkár Tasso Marchini és Dsida Jenő című munkáját mutatják be. A festő és a költő eszmei kapcsolatáról és Dsida kánonban elfoglalt szerepéről kapunk értékes információkat. Az egy órás előadás gyorsan eltelt, ücsörögtünk volna még, hallgattuk volna a költőt.

 

 

 

A könyvszalon várakozáson felül teljesített, meglepően színvonalas volt, nem a ponyvairodalomra koncentrált, és celebből is kevesebb érkezett, mint az előző években. Reméljük, a következő években is megmarad ez a vonal.

 

(Fotók:Csapody Kinga)

 


 

 

 

 

 

 

 

2011. november 15.
Kontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcáiKopriva Nikolett tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Farkas Wellmann Éva: Magad lehetszHáy János: TermoszBíró József verseiKürti László versei
Kontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnekEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png