Képzőművészet

 

 cecilia_jelige.jpg

 

Matiszlovics Tibor

 

Köztéri műalkotások szakvéleményezése

 

A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (MANK) feladata, hogy az alkotóművészetet és az alkotóművészeket szolgálja. A Magyar Népköztársaság Művészeti Alapja, majd a Magyar Alkotóművészeti Közalapítvány utódjaként fellépő MANK központi irodája, valamint a MANK Galéria a felújított Szentendrei Régi Művésztelepen kapott helyet. A MANK alkotóházakat tart fenn Szigligeten, Zsennyén, Kecskeméten, Hódmezővásárhelyen, Galyatetőn és Mártélyon. Két művésztelepet üzemeltet: az egyiket Szentendrén, a másikat Hódmezővásárhelyen. A MANK Galériában kiállítási lehetőségeket teremet a magyar alkotóművészek számára. Fiatal alkotóművészeket támogató ösztöndíjakat és pályázatokat bonyolít, többek között a Derkovits-, a Kozma- és a Móricz-ösztöndíj-pályázatokat. A MANK ellátja a műteremlakások bérlőkijelölését is az Alkotóművészeti Műteremlakás Bizottság közreműködésével. 2012 óta a MANK látja el az egykori Képző- és Iparművészeti Lektorátus feladatit, így szakértői tevékenységet végez a köztéri művészettel kapcsolatos értékőrzés, értékközvetítés és az értékek megújításának szakmai szempontjait szem előtt tartva.

Az 1991. évi XX. törvény értelmében művészeti alkotás közterületen, valamint önkormányzati tulajdonú épületen való elhelyezésekor, áthelyezésekor és lebontásakor az önkormányzat képviselőtestületének a döntés meghozatalakor a műalkotás művészi értékére vonatkozóan szakvéleményt kell beszereznie. A Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. önkormányzati testületeknek, állami és egyházi intézményeknek, iskoláknak, civil szervezeteknek, a gazdasági élet szereplőinek, valamint művészeknek a műalkotások művészi értékének meghatározásában, szakvélemény kiállításával nyújt segítséget.

A köztéri műalkotásokra kiírt pályázatok esetében a MANK segít a pályázatok lebonyolításában a pályázatok kiírásától a kész mű átvételiéig terjedő folyamat minden fázisában. A többlépcsős munkafolyamatot magában foglaló műbírálati struktúra első fázisaként konzultáció során segít a nyilvános vagy meghívásos pályázatok szövegének és ütemezésének megírásában, pontosításában. Minden alkalommal helyre és témára szabottan tesz javaslatot a pályázati feltételek és határidők kialakítására. Igény esetén közreműködik a pályázatok közzétételében is.

 

novi_jelige.jpg 

 

Ezt követően kerül sor a pályázatok elbírálására, amelyhez az alábbi információk és dokumentumok biztosítása szükséges: tervezett helyszín bemutatása; tervezett műalkotás műleírása, anyaga és mérete; a posztamens tervének ismertetése. Továbbá annak érdekében, hogy a szakértők által javasolt módosítások még elvégezhetőek legyenek, a tervezett mű munkaközi fázisban történő bemutatása is szükséges, amely mellszobrok, kisebb méretű figurális vagy absztrakt művek esetén 1:1-es méretarányú agyag, plasztilin vagy gipszmodell; míg egész alakos szobrok, több alakos kompozíciók, illetve emlékművek esetén 1:5-ös méretarányú – bírálható léptékű – modell bemutatását jelenti. A MANK szakértői a beadott pályaműveket, valamint a műalkotás tervezett helyszínét bírálják el. Amennyiben a bemutatott terv szakmai szempontból kifogásolható, a szakértők kérhetik újabb terv bemutatását. A szakvélemény tartalmazza az összes beadott pályamű leírását, a szakértői véleményeket, továbbá javaslatot tesz a győztes pályaműre.

A modellbírálat a mű 1:1-es léptékű bírálatát foglalja magában. A szakértők a művész műtermében tekintik meg a műalkotás készülésének utolsó szakaszát. A szakvélemény tartalmazza a szakértők észrevételeit és további javaslatait a mű befejezését illetően.

Kész mű átvétele esetén a műalkotás értékelése a felállított kész mű megtekintésével és átvételével zárul. A szakvélemény tartalmazza a szakértői véleményeket arról, hogy a mű a terveknek és javaslatoknak megfelelően került-e kivitelezésre és felállításra.

Köztéri műalkotások áthelyezésekor a szakértők megtekintik az áthelyezésre szánt műalkotást, továbbá annak jelenlegi és tervezett helyszínét. A szakvélemény tartalmazza a szakértők nézeteit a mű aktuális állapotáról és környezetéről, valamint megfontolásait a műalkotás áthelyezésével kapcsolatban.

A szakvéleményező zsűri megszervezésére a megrendeléstől számított harminc napon belül kerül sor. A szakvélemény a zsűri megtartásától számított harminc napon belül kerül átadásra. A MANK a szakvéleményekért bírálati díjat számol fel, amely minden esetben helytől és témától függően egyedileg kerül kialakításra.

 

A műtárgyfotókat Petrovszki Zoltán készítette, és a Munkácsy Mihály Múzeum bocsátotta rendelkezésünkre.

 

Megjelent a Bárka 2016/3-as számában.


Főoldal

2016. július 29.
Csík Mónika tárcáiKiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Farkas Wellmann Éva: Akit nem találszFarkas Arnold Levente: Ywon KerépolMolnár Lajos verseiGéczi János versei
Zsidó Ferenc: Égig érő szénásszekérHaász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalan
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png