Helyszíni tudósítások

 

Petrik Béla

 

A 2017. évi Nagy Gáspár Irodalmi

és Művészeti Díj átadása

Bérbaltavár, 2017. május 6. 

 

A díjátadásra az alapítvány által a szellemi örökség fenntartása érdekében létrehozott bérbaltavári szülőházban került sor, amely emlékházként állandó kiállításával része a Magyar Irodalmi Emlékházak egyesületének, s amely bemutatja a költő életének legfontosabb állomásait: a Hitel folyóirat-szerkesztőét, aki kezdetektől szerkesztője a rendszerváltást megelőzően 1988-ban megjelent első független társadalmi, irodalmi, kritikai lapnak, az írószövetségi titkárét, s az első közép-európai, autonóm, független magánalapítvány, a Bethlen Gábor Alapítvány egyik meghatározó szervezőjéét.

Az alapítvány Nagy Gáspár életműve kapcsán az erkölcsi-szellemi képességeket, a tehetséget, hűséget, a bölcsességet kívánja felmutatni, mellyel a magyar szellemiség magasabb rendű céljaiért küzdött, s amely útmutató mindazok számára, akik a közösség érdekében kifejtett alkotómunkát tekintik hivatásuknak. E célok szolgálatával kívánja az alapítvány elősegíteni a magyar kultúra, irodalom és a hozzá kapcsolódó társművészetek (képzőművészet, színház- és filmművészet, zene) értékeinek bemutatását, népszerűsítését, különös figyelemmel a XX. század második felétől kezdődően létrejött alkotásokra.

E célok és értékmegőrzés keretében idén negyedszer adták át a Nagy Gáspár Irodalmi és Művészeti Díjat. A díjat a Nagy Gáspár Alapítvány mellett Budakeszi Város, Vasvár és Pannonhalma Önkormányzata, és a Hitel Szerkesztősége - Nagy Gáspár életének fontos színhelyének mai képviselői - hozták létre azzal a céllal, hogy minden évben egy alkalommal, Nagy Gáspár költő május 4-ei születésnapjához kötődően elismerje egy olyan alkotó teljesítményét, aki Nagy Gáspár költői-közéleti munkásságának szellemiségéhez kapcsolódóan kiemelkedő irodalmi, művészeti értéket hozott létre. A díjat olyan személy kaphatja, országhatároktól, állampolgárságtól függetlenül, aki szakmai, művészi alkotói tevékenységével és magánéleti példamutatásával képviseli, felmutatja és gyarapítja a magyarság irodalmi, művészeti értékeit. 2014-ben első alkalommal egy fiatal költő, a Hitel szerkesztője, Falusi Márton vehette át, másodszor Tóth László, Dunaszerdahelyen élő költő, író és műfordító, tavaly pedig Mórocz Zsolt esszéista.

 

A_dijatadas_kozonsege.JPG
A díjátadás közönsége az Emlékház kertjében

 

Az idei díjat a kuratórium a díj tágan meghatározott szellemiségére figyelemmel, nem egy irodalmár részére, hanem egy jeles, a képzőművészetekben alkotónak, a Budakeszin élő Keresztes Dóra festő- és grafikusművésznek, animációs filmrendezőnek ítélte oda – melyet Monostori Imre, a kuratórium elnöke, irodalomtörténész adott át.

 

Keresztes_D__ra___tveszi_a_d__jat.JPG
Keresztes Dóra átveszi a díjat Monostori Imrétől
és Szakolczay Lajostól

 

Szakolczay Lajos irodalomtörténész laudációjában kiemelte: „Nagyon sokszor a felnőttben a gyermek álmodik, s a gyermekben a felnőtt. Innen a Keresztes Dóra-művek kikezdhetetlen ötletessége, világhumora, mindenre kiterjedő tisztasága. Avval, hogy minden pördül, mozog, mozgatja a világmindenséget. (…) … távolról érezni, sugallatos érzékenységgel, a mesterek hatását: Kass János precíz vonalkódjának, Gyulai Líviusz vagabund játékosságának-humorának és Szabados Árpád fél-figurális, fél-absztrakt űri lényeinek üzenetét. Keresztes Dóra ezt formálta mássá, belefeledkezvén a virtuóz technika meseigazságába, teljesen egyéni életművet építve. Néprajzi ihletésű valóságkozmoszt. Ezért is érdemesült arra, hogy a korábbi Ferenczy Noémi-díj és Balázs Béla-díj után, szíve fölé emelhesse a Nagy Gáspár-díjat is.”

 

 Keresztes_es_laudatora.JPG
Keresztes Dóra és laudátora, Szakolczay Lajos

 

Olyan alkotó kapta tehát idén a díjat, aki bár nem irodalmár, de akivel ismerték és becsülték egymást, s a Nagy Gáspár számára oly fontos társművészetekben alkotott kiemelkedőt.

Keresztes Dóra többnyire gyermek-, olykor felnőtt könyvek számára készült alkotásai, illusztrációi a magyar népi kultúra hagyományainak jelenkori megidézését, újra átélhetővé tételét segítik, miközben lényegesnek tartja a modern művészet szín- és formakincsének, kompozíciós elemeinek, absztrakciós transzformációinak tudatos és következetes használatát is. Ebben egészen biztos rokona Nagy Gáspár költészetének, aki verseivel, prózájával ugyenezen kettősséget hozta létre művei gondolatvilágában. A díjazott a képzőművészet számos ágával foglalkozik: festészettel, grafikával, könyvillusztrálással, tipográfiával, plakáttervezéssel, díszlettervezéssel és animációs-filmkészítéssel, sokszor társával, Orosz Istvánnal közös munkákban. Szakrális jellegű művei közül a Budakeszi korpuszt emeljük ki, amely az évezredes hagyományokat és a modernséget egyesítő megoldása miatt rövid idő alatt zarándokhellyé vált.

 

Keresztes_Orosz_Szakolczay.JPG
Keresztes Dóra, Orosz István és Szakolczay Lajos

 

Keresztes Dóra a budapesti Képző-és Iparművészeti Szakközépiskolában kezdte tanulmányait, majd a Derkovits-körben foglalkozott képzőművészettel, Szabados Árpád tanítványaként. 1972-től 1977-ig a Magyar Iparművészeti Egyetem könyvművészeti szakán, Kass János és Haimam György tanítványaként tanult. Talán eszmei elkötelezettségét a minőség és a magyar irodalom feltétlen értékei iránt mi sem igazolhatja jobban, hogy Weöres Sándor, Kormos István, Nemes Nagy Ágnes, Kányádi Sándor, Buda Ferenc és természetesen Nagy Gáspár versesköteteiben, valamint a magyar és a nemzetközi népmeseirodalom számos gyűjteményében találkozhatunk értő és a művek megszólalását segítő illusztrációival. Filmművészeti tevékenységét Balázs Béla-díjjal (2005), képző- és iparművészeti munkásságát Ferenczy Noémi-díjjal (2003), illusztrátori tevékenységét IBBY-díjjal (1994 és 2003) ismerték el.

Nagy Gábor kurátor, szerkesztő ezt követően bemutatta az alapítvány kiadásában a költő születésnapjára megjelentetett új CD-versválogatást, amely 46, eddig hanganyagként ki nem adott, Nagy Gáspár előadásában hallható verset tartalmaz.

A díjátadás előtt zajlott a tizedik Nagy Gáspár labdarúgó kupa Nagytilajban. A győztes csapat ezúttal Gazsifalva (Bérbaltavár és Nagytilaj közös csapata), a döntőben Vasvár csapatát győzte le. A bajnokságban mellettük Pannonhalma, a Katolikus Rádió, Budakeszi és Áron és barátai vettek részt.

 

A_gy__ztes_csapat.JPG
A győztes csapat (Gazsifalva) a kupával

 

A díj átadásán a Harangláb népzenei együttes játszott zalai, moldvai, alföldi népzenéket, Lekics Erzsébet, Tóth Zsanett és Micsinai Dominik idézte meg Nagy Gáspár verseivel a költőt és elevenítette fel verseit, értő és idéző erővel gondolatait, érzéseit.


Főoldal

2017. május 09.
Vissza
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Hírek
Könyvhétzáró irodalmi délután BékéscsabánKincsek cserélnek gazdát az Országos Széchényi KönyvtárbanTöbb mint háromszáz új kötet jelenik meg a 89. Ünnepi KönyvhétreIII. Kolorádó Fesztivál
Ütőér
Csehy Zoltán tárcái Lövétei Lázár László tárcái Kiss Judit Ágnes tárcáiMárton László tárcái
Versek
Csillag Tamás verseiBalázs K. Attila verseiTurczi István verseiBeck Tamás versei
Prózák
Abafáy-Deák-Csillag novellái Nagyanyám kalandjaiSoltész Béla novellái Haász János: Üzenet
Kritikák
Sötét jóslat„Az ember mindig cifrázza magát”Csodák, tálalva - Molnár Vilmos könyvéről Versküllők és verssávok héthatárán
Esszék, tanulmányok
Nagy Gáspár autoreflexív beszédmódjaÚjraragasztott borítékok nyomábanProfán feltámadás, avagy heroikus újrakezdésA kiegyezés megítélése az 1919 és 1945 közötti magyar historiográfiában
Drámák
Acsai Roland: Farkasok Pozsgai Zsolt: A SzellemúrnőGyőrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba: Jácint pereVörös István: Pisztoly az asztalon
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum

Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA