Helyszíni tudósítások

 

Petrik Béla

 

A 2017. évi Nagy Gáspár Irodalmi

és Művészeti Díj átadása

Bérbaltavár, 2017. május 6. 

 

A díjátadásra az alapítvány által a szellemi örökség fenntartása érdekében létrehozott bérbaltavári szülőházban került sor, amely emlékházként állandó kiállításával része a Magyar Irodalmi Emlékházak egyesületének, s amely bemutatja a költő életének legfontosabb állomásait: a Hitel folyóirat-szerkesztőét, aki kezdetektől szerkesztője a rendszerváltást megelőzően 1988-ban megjelent első független társadalmi, irodalmi, kritikai lapnak, az írószövetségi titkárét, s az első közép-európai, autonóm, független magánalapítvány, a Bethlen Gábor Alapítvány egyik meghatározó szervezőjéét.

Az alapítvány Nagy Gáspár életműve kapcsán az erkölcsi-szellemi képességeket, a tehetséget, hűséget, a bölcsességet kívánja felmutatni, mellyel a magyar szellemiség magasabb rendű céljaiért küzdött, s amely útmutató mindazok számára, akik a közösség érdekében kifejtett alkotómunkát tekintik hivatásuknak. E célok szolgálatával kívánja az alapítvány elősegíteni a magyar kultúra, irodalom és a hozzá kapcsolódó társművészetek (képzőművészet, színház- és filmművészet, zene) értékeinek bemutatását, népszerűsítését, különös figyelemmel a XX. század második felétől kezdődően létrejött alkotásokra.

E célok és értékmegőrzés keretében idén negyedszer adták át a Nagy Gáspár Irodalmi és Művészeti Díjat. A díjat a Nagy Gáspár Alapítvány mellett Budakeszi Város, Vasvár és Pannonhalma Önkormányzata, és a Hitel Szerkesztősége - Nagy Gáspár életének fontos színhelyének mai képviselői - hozták létre azzal a céllal, hogy minden évben egy alkalommal, Nagy Gáspár költő május 4-ei születésnapjához kötődően elismerje egy olyan alkotó teljesítményét, aki Nagy Gáspár költői-közéleti munkásságának szellemiségéhez kapcsolódóan kiemelkedő irodalmi, művészeti értéket hozott létre. A díjat olyan személy kaphatja, országhatároktól, állampolgárságtól függetlenül, aki szakmai, művészi alkotói tevékenységével és magánéleti példamutatásával képviseli, felmutatja és gyarapítja a magyarság irodalmi, művészeti értékeit. 2014-ben első alkalommal egy fiatal költő, a Hitel szerkesztője, Falusi Márton vehette át, másodszor Tóth László, Dunaszerdahelyen élő költő, író és műfordító, tavaly pedig Mórocz Zsolt esszéista.

 

A_dijatadas_kozonsege.JPG
A díjátadás közönsége az Emlékház kertjében

 

Az idei díjat a kuratórium a díj tágan meghatározott szellemiségére figyelemmel, nem egy irodalmár részére, hanem egy jeles, a képzőművészetekben alkotónak, a Budakeszin élő Keresztes Dóra festő- és grafikusművésznek, animációs filmrendezőnek ítélte oda – melyet Monostori Imre, a kuratórium elnöke, irodalomtörténész adott át.

 

Keresztes_D__ra___tveszi_a_d__jat.JPG
Keresztes Dóra átveszi a díjat Monostori Imrétől
és Szakolczay Lajostól

 

Szakolczay Lajos irodalomtörténész laudációjában kiemelte: „Nagyon sokszor a felnőttben a gyermek álmodik, s a gyermekben a felnőtt. Innen a Keresztes Dóra-művek kikezdhetetlen ötletessége, világhumora, mindenre kiterjedő tisztasága. Avval, hogy minden pördül, mozog, mozgatja a világmindenséget. (…) … távolról érezni, sugallatos érzékenységgel, a mesterek hatását: Kass János precíz vonalkódjának, Gyulai Líviusz vagabund játékosságának-humorának és Szabados Árpád fél-figurális, fél-absztrakt űri lényeinek üzenetét. Keresztes Dóra ezt formálta mássá, belefeledkezvén a virtuóz technika meseigazságába, teljesen egyéni életművet építve. Néprajzi ihletésű valóságkozmoszt. Ezért is érdemesült arra, hogy a korábbi Ferenczy Noémi-díj és Balázs Béla-díj után, szíve fölé emelhesse a Nagy Gáspár-díjat is.”

 

 Keresztes_es_laudatora.JPG
Keresztes Dóra és laudátora, Szakolczay Lajos

 

Olyan alkotó kapta tehát idén a díjat, aki bár nem irodalmár, de akivel ismerték és becsülték egymást, s a Nagy Gáspár számára oly fontos társművészetekben alkotott kiemelkedőt.

Keresztes Dóra többnyire gyermek-, olykor felnőtt könyvek számára készült alkotásai, illusztrációi a magyar népi kultúra hagyományainak jelenkori megidézését, újra átélhetővé tételét segítik, miközben lényegesnek tartja a modern művészet szín- és formakincsének, kompozíciós elemeinek, absztrakciós transzformációinak tudatos és következetes használatát is. Ebben egészen biztos rokona Nagy Gáspár költészetének, aki verseivel, prózájával ugyenezen kettősséget hozta létre művei gondolatvilágában. A díjazott a képzőművészet számos ágával foglalkozik: festészettel, grafikával, könyvillusztrálással, tipográfiával, plakáttervezéssel, díszlettervezéssel és animációs-filmkészítéssel, sokszor társával, Orosz Istvánnal közös munkákban. Szakrális jellegű művei közül a Budakeszi korpuszt emeljük ki, amely az évezredes hagyományokat és a modernséget egyesítő megoldása miatt rövid idő alatt zarándokhellyé vált.

 

Keresztes_Orosz_Szakolczay.JPG
Keresztes Dóra, Orosz István és Szakolczay Lajos

 

Keresztes Dóra a budapesti Képző-és Iparművészeti Szakközépiskolában kezdte tanulmányait, majd a Derkovits-körben foglalkozott képzőművészettel, Szabados Árpád tanítványaként. 1972-től 1977-ig a Magyar Iparművészeti Egyetem könyvművészeti szakán, Kass János és Haimam György tanítványaként tanult. Talán eszmei elkötelezettségét a minőség és a magyar irodalom feltétlen értékei iránt mi sem igazolhatja jobban, hogy Weöres Sándor, Kormos István, Nemes Nagy Ágnes, Kányádi Sándor, Buda Ferenc és természetesen Nagy Gáspár versesköteteiben, valamint a magyar és a nemzetközi népmeseirodalom számos gyűjteményében találkozhatunk értő és a művek megszólalását segítő illusztrációival. Filmművészeti tevékenységét Balázs Béla-díjjal (2005), képző- és iparművészeti munkásságát Ferenczy Noémi-díjjal (2003), illusztrátori tevékenységét IBBY-díjjal (1994 és 2003) ismerték el.

Nagy Gábor kurátor, szerkesztő ezt követően bemutatta az alapítvány kiadásában a költő születésnapjára megjelentetett új CD-versválogatást, amely 46, eddig hanganyagként ki nem adott, Nagy Gáspár előadásában hallható verset tartalmaz.

A díjátadás előtt zajlott a tizedik Nagy Gáspár labdarúgó kupa Nagytilajban. A győztes csapat ezúttal Gazsifalva (Bérbaltavár és Nagytilaj közös csapata), a döntőben Vasvár csapatát győzte le. A bajnokságban mellettük Pannonhalma, a Katolikus Rádió, Budakeszi és Áron és barátai vettek részt.

 

A_gy__ztes_csapat.JPG
A győztes csapat (Gazsifalva) a kupával

 

A díj átadásán a Harangláb népzenei együttes játszott zalai, moldvai, alföldi népzenéket, Lekics Erzsébet, Tóth Zsanett és Micsinai Dominik idézte meg Nagy Gáspár verseivel a költőt és elevenítette fel verseit, értő és idéző erővel gondolatait, érzéseit.


Főoldal

2017. május 09.
Kontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Finta Éva verseiFarkas Wellmann Éva: Szanatóriumi emlékvázlatokKiss Ottó: Lieb MihályDávid Péter: Ecce homo
Tóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekérHaász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem volt
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png