Helyszíni tudósítások

 

 feh__rl__fia3.jpg

 

Pethő Anita

Ősi mese gyerekeknek,

otthoni olvasgatásra is

 


Délelőtti, elsősorban gyerekeknek szóló előadás után tartottak könyvbemutató sajtótájékoztatót szerdán a Budapest Bábszínházban. A Szálinger Balázs által írt
Fehérlófia című darab szövege mostantól írott változatban is elérhető. A kötet az Orpheus Kiadó gondozásában jelent meg.

 

Szálinger Balázs 2012-ben kapott felkérését a színház vezetőjétől, Meczner Jánostól egy Fehérlófia-átiratra. Szálinger elmondta, hogy számára az igazi kihívást az jelentette, hogy előtte még soha nem írt gyerekeknek szóló darabot. A rendezőtől, Veres Andrástól és a dramaturgtól, Dobák Líviától kapott alapinstrukciók (jelenetváz, szereplők karaktere, történetív) azonban nagy segítséget nyújtottak neki a munkában.  Természetesen a darab Szálinger szövegének első változatához képest sokat formálódott a próbák és az előadás során is. Akadt olyan rész is, aminek a próbafolyamat során nem maradt fenn írásos lenyomata, mert pl. sms-ben küldte el a végleges szövegváltozatot a szerző a szereplőnek, így azt a könyvváltozat készítésekor a színésznek kellett lediktálnia.

Szálinger eredeti elképzeléseihez képest többek között abban változott az előadás, hogy egyes helyeken a versstrófa ritmusa miatt a színpadon egyfajta iskolai szavalóverseny jellege lett volna egy-egy monológnak. Ezeket például meg kellett húzni. Ahogyan az intertextuális utalások terén is jócskán vissza kellett fognia magát a szerzőnek.

feh__rl__fia4.jpg

 

Az alkotók tapasztalatai szerint a gyerekek egyébként értik a darabot, érzik és lépést tudnak vele tartani, erről Veres András beszélt.  Az elején kicsit meglepődnek, mert a látványvilág szokatlan számukra, de aztán nem maradnak kívül az előadáson. Ez esetben is igaznak tűnik az az általános tapasztalat, hogy a gyerekek sokkal befogadóbbak a furcsaságok iránt, mint a felnőttek.  Időnként szerveznek beszélgetéseket is az előadás után, ezeken az alkalmakon is úgy tapasztalják, hogy a gyerekek számára egy befogadható, fogyasztható jelképrendszerrel szolgál a darab.

A probléma inkább az, hogy felnőtt kísérőik nem ismerik az alaptörténetet. Ez egyrészt akadályozhatja a látottak közös feldolgozását, másrészt pedig, ahogyan Meczner János is említette, gyerekeknek szóló előadásról beszélünk ugyan, de a jegyet mégiscsak a felnőtt veszi rá meg. A tervek szerint a színház a Magyartanárok Országos Szövetségével közösen egy kis segédanyagot ad majd ki a darabról. Az igazgató hangsúlyozta, színházuk egyik fontos feladatának tekintik, hogy a magyar irodalom klasszikusait minél hamarabb megismertethessék a gyerekkel egy számukra befogadható formában, s hogy megszerettessék velük a színházat.

 

feh__rl__fia5.jpg

 

A könyv formátum elsősorban Erős Kingának, az Orpheus Kiadó vezetőjének köszönhető, aki úgy gondolta, hogy a gyerekek szívesen lapozgatják majd, felidézve magukban az előadás élményeit, akár a szöveget olvasgatva, akár a könyvben található előadásfotókat (Éder Vera képeit) nézegetve.  A szöveg nagyjából kilencven százalékban az előadást követi, de Szálinger egy-egy olyan ötlete, ami a színpadon ugyan nem működött, olvasva azonban igen, bekerült a kötetbe. A kötet szerkesztője Nagy Koppány Zsolt volt.

 


 Főoldal

2015. január 22.
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Ütőér
Vári Fábián László tárcáiMolnár Krisztina Rita tárcái Bék Timur tárcáiKarácsonyi Zsolt tárcái
Versek
Tatár Sándor verseiHorváth Eve: Margarita! Darvasi László: Vidám mondatok III.Csillag Tamás versei
Prózák
Légrádi Gergely novellái Géczi János: EzeregyéjszakaBenedek Szabolcs: Az Arany Alma héjaDarvasi László: Egy tehén halála
Drámák
Csík Mónika: Az ember tragédiája - Nyolc és feledik színDarvasi László: Karády zárkájaAcsai Roland: Farkasok Pozsgai Zsolt: A Szellemúrnő
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum
Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA