Helyszíni tudósítások

 

 feh__rl__fia3.jpg

 

Pethő Anita

Ősi mese gyerekeknek,

otthoni olvasgatásra is

 


Délelőtti, elsősorban gyerekeknek szóló előadás után tartottak könyvbemutató sajtótájékoztatót szerdán a Budapest Bábszínházban. A Szálinger Balázs által írt
Fehérlófia című darab szövege mostantól írott változatban is elérhető. A kötet az Orpheus Kiadó gondozásában jelent meg.

 

Szálinger Balázs 2012-ben kapott felkérését a színház vezetőjétől, Meczner Jánostól egy Fehérlófia-átiratra. Szálinger elmondta, hogy számára az igazi kihívást az jelentette, hogy előtte még soha nem írt gyerekeknek szóló darabot. A rendezőtől, Veres Andrástól és a dramaturgtól, Dobák Líviától kapott alapinstrukciók (jelenetváz, szereplők karaktere, történetív) azonban nagy segítséget nyújtottak neki a munkában.  Természetesen a darab Szálinger szövegének első változatához képest sokat formálódott a próbák és az előadás során is. Akadt olyan rész is, aminek a próbafolyamat során nem maradt fenn írásos lenyomata, mert pl. sms-ben küldte el a végleges szövegváltozatot a szerző a szereplőnek, így azt a könyvváltozat készítésekor a színésznek kellett lediktálnia.

Szálinger eredeti elképzeléseihez képest többek között abban változott az előadás, hogy egyes helyeken a versstrófa ritmusa miatt a színpadon egyfajta iskolai szavalóverseny jellege lett volna egy-egy monológnak. Ezeket például meg kellett húzni. Ahogyan az intertextuális utalások terén is jócskán vissza kellett fognia magát a szerzőnek.

feh__rl__fia4.jpg

 

Az alkotók tapasztalatai szerint a gyerekek egyébként értik a darabot, érzik és lépést tudnak vele tartani, erről Veres András beszélt.  Az elején kicsit meglepődnek, mert a látványvilág szokatlan számukra, de aztán nem maradnak kívül az előadáson. Ez esetben is igaznak tűnik az az általános tapasztalat, hogy a gyerekek sokkal befogadóbbak a furcsaságok iránt, mint a felnőttek.  Időnként szerveznek beszélgetéseket is az előadás után, ezeken az alkalmakon is úgy tapasztalják, hogy a gyerekek számára egy befogadható, fogyasztható jelképrendszerrel szolgál a darab.

A probléma inkább az, hogy felnőtt kísérőik nem ismerik az alaptörténetet. Ez egyrészt akadályozhatja a látottak közös feldolgozását, másrészt pedig, ahogyan Meczner János is említette, gyerekeknek szóló előadásról beszélünk ugyan, de a jegyet mégiscsak a felnőtt veszi rá meg. A tervek szerint a színház a Magyartanárok Országos Szövetségével közösen egy kis segédanyagot ad majd ki a darabról. Az igazgató hangsúlyozta, színházuk egyik fontos feladatának tekintik, hogy a magyar irodalom klasszikusait minél hamarabb megismertethessék a gyerekkel egy számukra befogadható formában, s hogy megszerettessék velük a színházat.

 

feh__rl__fia5.jpg

 

A könyv formátum elsősorban Erős Kingának, az Orpheus Kiadó vezetőjének köszönhető, aki úgy gondolta, hogy a gyerekek szívesen lapozgatják majd, felidézve magukban az előadás élményeit, akár a szöveget olvasgatva, akár a könyvben található előadásfotókat (Éder Vera képeit) nézegetve.  A szöveg nagyjából kilencven százalékban az előadást követi, de Szálinger egy-egy olyan ötlete, ami a színpadon ugyan nem működött, olvasva azonban igen, bekerült a kötetbe. A kötet szerkesztője Nagy Koppány Zsolt volt.

 


 Főoldal

2015. január 22.
Vissza
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Hírek
Ünnepi Bárka-est és díjkiosztóNagy Gábor és Paszkál Gilevszki kapta a 2019-es Balassi Bálint-emlékkardotElhunyt Tandori DezsőTakács Zsuzsa az Artisjus irodalmi nagydíjasa
Ütőér
Lövétei Lázár László tárcái Kiss Judit Ágnes tárcáiMárton László tárcái Csehy Zoltán tárcái
Versek
Jász Attila verseiLanczkor Gábor versei Muszka Sándor verseiGrecsó Krisztián versei
Prózák
Kiss Judit Ágnes: FeketemagyarHidi Tünde: ÖrökségEgressy Zoltán: Hold onJózsa Péter: Nicolo kapitány jól fizető útja
Kritikák
A balladák vége - Muszka Sándor: SzégyenOtthonosan a szövegbenHátrahagyottakGyermekkor a szögesdróton túl
Drámák
Acsai Roland: Farkasok Pozsgai Zsolt: A SzellemúrnőGyőrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba: Jácint pereVörös István: Pisztoly az asztalon
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum

Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA