Papírhajó - Füttyögés és nahátozás

 

 heizingeranita.jpg

 

Heizinger Anita

 

Az esti mesék új generációja

 

Szerettem a meséket és a mesekönyveket − családi legendák szólnak arról, hányszor kértem még egyet és még egyet. És bár még a mi korosztályunk papíralapú meséken nőtt fel, a Z-generációt egyre több helyen digitális alapon vélik megszólítani. Nekik szól a BookrKids nevű alkalmazás is.

     Az alkalmazást okostelefonra vagy tabletre lehet telepíteni. A kezdőoldal grafikája nagyon kedves (ezt a grafikát követi a honlap is), és a bal oldali „csúszkával” az életkor beállítása is sokat segít a böngészésben. Tartalmaz egy praktikus keresőt is, amelyikben cím, korosztály, sőt kategória alapján is lehet keresni. Ez utóbbi azért nagyon szimpatikus, mert igazán gyerekbarát módon lett elkészítve, kis ikonokra kattintva (pl. űrhajó, kosárlabda, karácsonyfa) választhatjuk ki a megfelelő mesét. A Mesetárban ezek egyébként is kategorizálva vannak: az ingyenes mesék kezdik a sort, szerencsére hetente bővülő repertoárral és aktualitásokkal (pl. anyák napja), majd ezt követik az újdonságok, állatmesék, a kortárs művek, mesék a tanuláshoz, majd a klasszikusok és végül a már letöltött mesék. Ez a kategorizálás ugyan kicsit következetlen, logikusabb lett volna a kortárs és klasszikus meséket egymás után rakni, ugyanígy az állat- és tanuláshoz szükséges meséket is. A már meglévő mesék is kerülhettek volna jóval előrébb, első vagy második helyre, hiszen az ember leggyakrabban a már polcán lévő könyvekből válogat, még ha az virtuális is.

     Szerencsére az ingyenes fül alatt is széles skálán válogathatunk, megfér egymás mellett a klasszikus (Szepes Mária: Pöttyös Panni), a tanulást segítő irodalom (Yann Walcker: Ludwig von Beethoven) és a kortárs is (Tóth Krisztina: Anyát megoperálták), sőt magyar gyermekkönyvek idegen nyelven is elérhetők (Vajda Éva: Swallow-book, Marék Veronika: Boribon der Teddybär). Szintén pozitívuma az applikációnak, hogy nem fél a tabuktól, foglalkozik nemcsak a betegség témakörével, de azzal is, hogy mi a teendő, ha a gyermek tetves lesz (Szécsi Noémi: Tetűmese). Ez utóbbi nagyon könnyed hangvétellel enyhíti a probléma súlyát, ugyanakkor a mesélő (Papp János) hangja ijesztővé teheti. A mesélők jelenléte is olyan sajátossága ennek a „digitális könyvespolcnak”, amely megkönnyítheti a meseolvasást, ugyanakkor élvezetessé is teheti, hiszen néhány esetben a pazar színészi előadás teszi élvezhetővé az amúgy gyengécske történetet (pl. Szabó Győző a Játékkészítő esetében). Az applikáció gondos szerkesztésére vall az is, hogy ez kikapcsolható, tehát egy mese anyu vagy apu hangján szól igazán jól, ez is lehetséges. Sőt, ez segítségként is funkcionálhat, a kész mese előzetes meghallgatása akár „súgóként” is funkcionálhat.

     Az alkalmazás segít kiküszöbölni azt a problémát is, ami akkor jelentkezik, mikor az ember megvesz egy mesekönyvet, majd otthon derül ki, hogy ezt sem ő, sem a gyereke soha többet nem fogja elővenni. Ezt úgy oldja meg ez a platform, hogy a hátrányából előnyt kovácsol: annak ellenére, hogy kevésnek mondható az ingyenes könyvek aránya, minden könyv első öt oldala ingyen meghallgatható/elolvasható, így egyúttal tesztelhető is, hogy a célközönségnek megfelelő-e. Ez segíthet a papírforma szerelmeseinek is, hiszen ez lehet biztosíték arra, hogy a könyvesbolt polcain nem „nyúlnak mellé”.

     A páratlan grafikai munka szintén az applikáció előnye. A technikai lehetőségek további hozadéka az is, hogy ahogy a mesélő halad előre a történetben az, amit éppen mond, a szövegbuborékban kijelölődik, mintha éppen azt a sort húzná át valaki egy kijelölővel. Ez akár az oktatásban is nagyon hasznos lehet, hiszen az olvasástanulásban biztosan segít. De ehhez kapcsolódóan tartalmaz a Mesetár diszlexiásoknak készült könyveket és szótagolva megjelenő könyveket is.

     Másik előnye a játszva tanulás mellett az interaktivitás, mivel a gyermekek élvezettel kezelnek minden digitális eszközt, észre sem veszik, hogy közben tanulnak, fejlődnek. Az egyes mesék végén a történethez kapcsolódó fejlesztő játékok találhatók, akár olyanok is, amelyek visszautalnak a történetre, ezáltal segítve a szövegértést vagy az emlékező-képességet, lényeglátást. A Kerge ABC esetében például ezt úgy oldották meg, hogy minden betű után le kell rajzolni az adott, megtanult betűt.

     Gyakran fellépő probléma, hogy nem érzékeli a felület a könyv elindítását, egymás után több könyv nehezen indul, ám egy kilépéssel, majd a program újraindításával ez a probléma orvosolható. Szinte mintha csak becsuknánk a könyvet, hogy újra kinyithassuk.

     Az olvasás, a közös olvasás élményét a BookrKids alkalmazásnak köszönhetően a gyerekek egy interaktív, érdekes, gyermekbarát formában élhetik át. Ha ezekkel a könyvekkel foglalkoznak, biztos vagyok benne, hogy az ő felnőttségüket is megszépítik majd az olyan történetek, melyek úgy kezdődtek: „Mondj még egy mesét!”

 


Főoldal

2017. június 21.
Csík Mónika tárcáiKiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Farkas Wellmann Éva: Akit nem találszFarkas Arnold Levente: Ywon KerépolMolnár Lajos verseiGéczi János versei
Zsidó Ferenc: Égig érő szénásszekérHaász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalan
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png