Megkérdeztük

 

 V__mos_Mikl__s.jpg

 

Megkérdeztük a karanténban

Vámos Miklóst

 

Amikor beütött a vírus-krach, sokan azonnal valami járványtematikájú olvasmány után nyúltak: pestis, bezárkózás, világvége. Neked mi volt az első „könyves” reakciód, miket olvastál akkoriban?

Én kétféleképpen olvasok. Először az adott munkához, ha éppen regényt írok. Másodszor számomra megunhatatlan szórakozásként. A sors szeszélye folytán a karantén kezdetén épp egy háromnegyedig elkészült regényhez olvastam (részben újra) fontos könyvet. Egy szabatos szakmunkát Raoul Wallenbergről, a neve a címe. Egy másikat, Carl Lutzról és a Vadász utcai üvegházról (Svájci védelem alatt). Továbbá Szép Ernő Emberszag című regényét a három hetes munkaszolgálatáról, tovább Heltai Jenő háborús naplóját (Négy fal között). Saját mulattatásomra egy vastag kínai regényt (Mákháború), aztán a megunhatatlan Švejket, legalább húszadszor, aztán egy remek izraeli regényt (Egy galamb és egy fiú), meg J. K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője egyetlen felnőtteknek szóló regényét, ezt kivételesen angolul (The Casual Vacancy), de tudtommal kiadták már magyarul, ha nem csalódom, Átmeneti üresedés címmel. Ezek – a szórakozásból olvasottak – a nagy cseh klasszikust kivéve mind könyvtáriak. Most nem lehet őket visszavinni.

 

Mások filmekkel, sorozatötletekkel jöttek, virtuális színházat, karanténkoncerteket ajánlottak, láthatóan felértékelődött a különféle médiaszolgáltatók szerepe is, özönlöttek a címek: mintha egy nagy mozivá alakult volna a világ. Tény, bőséges a kínálat, ha az ember tényleg ráér – te ráértél? Milyen jó sorozatba vagy filmbe futottál bele, milyen színházi produkciót, koncertet láttál, amelyet szívesen ajánlanál nekünk?

Megnéztük újra az Ifjúság című remek filmet, aztán a 141 perc a befejezetlen mondatból-t, mely Fábri Zoltán remeke, még gimnazista voltam, amikor először láttam, akkor lenyűgözött. Most is tetszett, de kicsit azért lelassult.

 

Olvasni jó, filmet nézni se rossz, de talán írni a legjobb. Mit írtál vagy írsz ezekben a napokban-hetekben?

Mint említettem, főleg az új regénnyel foglalkoztam. Az lesz a címe: Dunapest, és az élő főszereplők mellett egy házról szól, mely Budapesten, a XIII. kerületben, a Szent István parkban áll, 1938 óta. A cím magyarázata az, hogy az egyik figura egy francia nő, akinek immár meghalt magyar származású angol férje volt, s a nő megismerkedésük időszakában félreértette a magyar főváros nevét. Ezenkívül kért tőlem néhány számomra fontos hetilap kis novellát a járvány kapcsán, örömmel megtettem, mert ezeket magamtól is megírtam volna előbb-utóbb. Én akkor teljesítek fölkérést, ha ilyen módon magam felé tudom hajlítani.

 

(Kérdezett: Kiss László)


Főoldal

2020. május 08.
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Hírek
Négyszázezer forint összdíjazású irodalmi pályázatot hirdet az idei PesTextLáng Zsolt nyerte a Libri irodalmi díjat, a közönségdíj Grecsó Krisztiáné1% a Körös Irodalmi TársaságnakKihirdették a megújult fordítástámogatási pályázat első nyerteseit
Ütőér
Bék Timur tárcáiKarácsonyi Zsolt tárcáiVári Fábián László tárcáiMolnár Krisztina Rita tárcái
Versek
Fodor Veronika verseiMarczinka Csaba verseiFellinger Károly versei Falusi Márton versei
Prózák
Darvasi László: Egy tehén halálaFiatal írók a bezártságban - Csorvási Noémi: Fontos, hogy ne essünk ki a ritmusbólFiatal írók a bezártságban – Biró Sára: Egy rendszer összeomlása Molnár Krisztina Rita: Gombosdoboz
Drámák
Csík Mónika: Az ember tragédiája - Nyolc és feledik színDarvasi László: Karády zárkájaAcsai Roland: Farkasok Pozsgai Zsolt: A Szellemúrnő
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum
Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA