Helyszíni tudósítások

venek 2014 fentre

 

Nagy Dániel

 

Vének, irodalmi tábor 2014

 

Május végén, amikor tervezem a nyarat, hogy miként lehetne igazán jól eltölteni ezt a 3 hónapot, számtalan lehetőség közül választhatok. Keresnem sem kell, mert legtöbbször már a közösségi oldal hírfolyama is jelzi: ha gitárzenekarok slágereit szeretném hallani, akkor hová kell bérletet váltanom, vagy épp ellenkezőleg, ha csak hobbimat szeretném gyakorolni, akkor melyik a legalkalmasabb workshop a számomra. Idén a fesztivál-másnapok helyett a győri kistérséget választottam, ahol az Ambroozia folyóirat és a Hermaion Irodalmi Társaság szervezte IV. Véneki Alkotótáborban vettem részt. A választásom azért erre esett, mert a kiváló műhelyvezetőkön és a meghívott vendégeken kívül úgy éreztem, itt lesz adott az a létszám, amellyel eredményesen lehet dolgozni, attól függetlenül, melyik műhelyt választom. Mert a paletta széles volt: líra-, próza- és kritikacsoportokon kívül akár könyvtrailer készítésében is részt vehettem volna.


Az augusztus 21-24. között megrendezett táborral nem volt kegyelmes az időjárás. Bár eleinte még próbálkozott a Nap némi meleget biztosítani a véneki tábor frissen érkezett lakóinak, ez már akkor sem sikerült neki. Az erdőbe ágyazott kicsiny szállás ráadásul folyamatosan árnyékban állt, így az átlaghőmérséklet jóval az ilyenkor megszokott alatt maradt. Miután mindenki alkalmazkodott az időjáráshoz, pulóverrel, kabáttal, és a szobákat is elfoglalták, Szalai Zsolt szervező nyitotta meg hivatalosan a tábort, ahol kb. 20-25 fő jött össze erre a négy napra. Ezt követően ültek össze először a táborozók a műhelyvezetőikkel. A lírát Győrffy Ákos, a prózát Kiss László, a kritikát Vass Norbert, a könyvtraileres szemináriumot pedig Novák Zsüliet tartotta.

 

venek 2014 Kiss

Kiss László és a prózások

 

A csoportok első foglalkozásai után Szabó Simon – ahogy ő mondta – „filmes”, mesélt a forgatókönyvírás szükségéről, nehézségeiről, személyes élményekkel fűszerezve az elhangzottakat, majd hitelt adva szavainak, levetítette a 40. Magyar Filmszemlén produceri és Simó Sándor-díjat nyert Papírrepülők című filmjét. Az utolsó képkockák után megkezdődött a kötetlen beszélgetés, borral, szúnyogokkal, esernyővel. A következő napon folytatódott a munka. A könyvtrailer csoportban már a forgatás előkészületei zajlottak, ugyanis Jenei Gyula Mintha ugyanaz című kötetéhez kellett trailert készíteni a résztvevőknek, a többiek pedig saját és mások szövegeivel dolgoztak, olykor kihasználva a Duna közelségét is. Szürkületkor a meghívottak és a műhelyvezetők olvastak fel. Estére a szúnyogokon kívül sajnos az eső is megérkezett, így ismét az alkoholmeleg tartotta ébren a későn fekvőket. Ezeken az esti beszélgetéseken még folytatódhattak a műhelymunka során félbehagyott gondolatok, észrevételek, egymás között, vagy akár a csoportvezetőkkel. Másnap, miközben a forró zuhany alatt ébresztgettük magunkat, a Nap is kisütött. A reggeli tehát egy melegebb nap reményében telt. A választék annyira széles volt, hogy külön bekezdést is szentelhetnék a tábori étkeztetésnek, mert mennyiség-minőség viszonylatban is lekörözte legszebb menzás élményeimet. A műhelyek folytatódtak: a trailerek már a vágási stádiumban voltak, a kritikások, prózások a táborban írt szövegeiket boncolták. Én, mint lírás, a saját szövegeim finomításán kívül sokat megtudtam arról az írási morálról, amit annyiszor kértem magamtól számon, valamint az egyéni hang szükségéről, melyet nem feltétlenül a nagyon eredeti, túlírt szövegek jelentenek.

 

venek 2014 Gyorffy

 Győrffy Ákos, a lírásokkal

 

Az utolsó foglalkozásokon a műhelyek összegezték a 3 nap eredményét, és megköszönték a közös munkát. Itt azonban még nem ért véget a tábor. A késő délutáni órákban Papp Tibor és Magolcsay Nagy Gábor tartott előadást a hagyományos költészeten kívüli lehetőségekről, a vizuális és hangköltészetről. Papp Tibor ezeknek a fejlődéstörténetét adta elő, egészen a 18. századig visszanyúlva, majd példákat hozott különböző költői megoldásokra. Utána Magolcsay mutatta be ezeket a gyakorlatban, saját vizuális megoldásain keresztül. Ilyenek voltak logomandalái, melyekben kör vagy négyzet alakban helyezkednek el a szövegrészek, körbeölelve a centrumban lévő szövegegységet. Erőssége, hogy a többféle olvasat eredményeképp asszociációk lánca indul el az olvasóban. Beszélt a Pántya Beával közös Metanoia Park projektről, amely szintén a vizualitás erejével hat. A pszichedelikus képek pillanatok alatt beszippantják a nézőt, az expresszív szavak által kialakított költői képek pedig továbberősítik ezt a minőséget.

 

venek 2014 hallgatok

Hallgatók


Az utolsó este a műhelyekben résztvevők olvasták fel ott javított vagy született szövegeiket. Az ismét eleredő eső ellenére jól telt az este, talán mert mindenki érezte, mennyi mindent kapott a mindössze 3 nap alatt. Ha jövőre bárki egy jól szervezett, baráti hangulatú programot keres, én ezt a véneki tábort fogom ajánlani neki. És nincs kétségem afelől, hogy én is újra részt veszek benne.


 Főoldal

2014. augusztus 31.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Ajlik Csenge verseiLövétei Lázár László: SzervraktárMarkó Béla verseiFinta Éva versei
Kontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnekEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png