Helyszíni tudósítások

 

drámaíró a tájékoztató résztvevői

 

Szepesi Dóra

 

Országos fesztiválhangulat 3 napig a Magyar Drámaíró Versenyen!

 

Március 27. és 30. között a Békéscsabai Jókai Színház, a Körös Irodalmi Társaság és a XXI. Század Magyar Drámájáért Alapítvány idén is megrendezi a Magyar Drámaíró Versenyt, amelyen a színház társulatán kívül számos hazai és határon túli vendégszínész, rendező vesz részt. A versenyre, amely igazi irodalmi és színházművészeti kavalkád, immár tizenkilencedik alkalommal kerül sor. Az előkészületekről hétfőn délelőtt tartottak sajtótájékoztatót Budapesten, a Szabadság Kávézóban. A rendezvény házigazdája a hagyományokhoz hűen a Békéscsabai Jókai Színház. Az idei év új szereplője a Békéscsabai Napsugár Bábszínház, ahol a Verseny részeként három bábdarab létrejöttének is szemtanúi lehetnek az érdeklődők.

Mindenképpen említésre méltó, hogy a házigazdák egy kis hazai finomsággal, csabai kolbász-kóstolóval várták a sajtó képviselőit. A résztvevőket Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára mutatta be. Ráhangolódásképpen Gubik Petra és Huzella Péter egy kis zenével kedveskedtek: Zalán TiborHuzella Péter Hetvenhét című darabjából adtak elő két dalt. A szervezők ígérték, hogy ízelítőt kapunk a versenyhangulatból, mégpedig úgy, hogy a drámaírók közül jelen lévő Vörös  István, Pozsgai Zsolt és Fekete Ádám röpke félóra alatt, amíg a vendégek elmondják tájékoztatójukat, megalkotnak egy-egy kis művet. Az alkotáshoz az ihletet a helyszínen kihúzott újságcikk címek adták. Békéscsabán egy kicsit több idő áll majd rendelkezésre, csütörtökön este, az István, a király című előadása előtt húzzák ki a Heti Válasz 2014. március 27-én megjelenő számának cikkcímei közül azokat, melyekből később a hat drámaíró a verseny során egy nap alatt színdarabot alkot. Idén Pozsgai Zsolt, Székely Csaba, Vörös István vállalta, hogy egy éjszaka során egyfelvonásos színdarabot ír. A három bábdarab megvalósítására azonos feltételek mellett Fekete Ádám, Orbán János Dénes, Szálinger Balázs kapott felkérést.

 

irok kihúzzák a címeket 034

Vörös István, Pozsgai Zsolt, Fekete Ádám

 

Elsőként Vantara Gyula polgármester Békéscsaba megyei jogú város nevében köszöntötte az egybegyűlteket, majd a Békéscsabai Jókai Színház múltjáról és igen gazdag és sikeres jelenbeli tevékenységéről beszélt. Elmondta, hogy a város büszke arra, hogy immár ötödik alkalommal ott rendezik meg a Magyar Drámaíró Versenyt. Elismerve az összes résztvevő munkáját kívánt sikert a fesztiválra, amely kuriózum nemcsak a megye, de az ország művészeti életében is. Végül hozzáfűzte: Érezzék magukat jól Békéscsabán, a kolbász fővárosában!

 

Vantara Gyula drámaíró

Vantara Gyula, Békéscsaba polgármestere

 

Fekete Péter igazgató a Jókai Színház elmúlt öt éves, a kortárs magyar irodalom terén kifejtett tevékenységeiről nyújtott pár percben összefoglalót. Utalt arra, hogy a színház maga olyan művészeti ág, aminek feltétlenül szüksége van valamennyi egyéni művészeti alkotó tevékenységére is. Ezért a Jókai Színház így él, beszippantja a rokon művészeti ágaknak képviselőit. Ezek közül az első helyen van az irodalom, amellyel szoros szimbiózisban él. Talán az egyetlen színház Magyarországon, amely vállalta, hogy a településen működő kortárs irodalmi lap, a Bárka kiadója lesz, a szerkesztőség is a színházban van. Úgy gondolták, egy közpénzből finanszírozott kőszínháznak kötelessége a kortárs irodalomért erőfeszítéseket tenni, és egy évadon keresztül, a 2008-2009-es évadban 15 darabot csak a kortárs műveknek szenteltek. 2012-ben egyfelvonásos drámapályázatot írtak ki, több mint 150 pályaművet értékeltek, ebből kiválasztottak tizenhármat, amelyeket felolvasó színházi formában mutattak be Szarvason, Békéscsabán. A díjnyertes darabot, Elek Szilvia Pillangók című darabját műsorra tűzték. Havonta egyszer-kétszer kerül sor a Kortárs Magyar Írók sorozatra, illetve kötetbemutatókra. Aki az elmúlt öt év során a kortárs magyar irodalomban számít, szinte mind megfordult Békéscsabán, hogy csak a legutóbbi neveket soroljuk: Márton László, Kemény István, Bodor Ádám, Szil Ágnes, Hartay Csaba, Kiss Ottó, Sarusi Mihály, Szilasi László. A költészet napján ismét 24 órás versfolyamot indítanak, melyen Shakespeare születésének a 450. évfordulójára is emlékeznek. Már harmadik-negyedik éve, hogy orvosok, ügyvédek, sportolók, pedagógusok, színészekkel együtt egymásnak adják a mikrofont és egy napon át csak a verssel foglalkoznak. Ismét elindult a Versünnep rendezvénysorozat, a Nemzeti Színházban lesz a döntője, az élére álltak ennek a kezdeményezésnek, a dél-alföldi elődöntőt náluk szervezték. Profi színészek mondanak verset, kortárs alkotók verseit is, és versengenek, egymillió forintos pályadíjért. Négy színészük és két színi hallgatójuk ott lesz a Nemzeti Színház-beli döntőn. Komolyan veszik azt is, ami a városnak fontos, mivel Békéscsabának a kolbászkészítés és a mezőgazdaság tradíció: kiírtak egy újabb drámapályázatot „Erős csabait kívánok!” címmel. Meghívnak tíz drámaírót Békéscsabára, hogy ebben a témakörben kutakodjanak, abban bízva, hogy olyan sztorikat találnak, amikből újabb drámák fognak születni. A verseny fődíja egymillió forint.

 

Fekete Péter drámaíró

Fekete Péter, a Békéscsabai Jókai Színház igazgatója

 

Ezután tért rá a Siposhegyi Péter találmányaként indult Kortárs Magyar Drámaíró Versenyre. Gyorsan végigtekintette az elmúlt öt év pillanatképeit. Csak néhány nevet említsünk meg, akik az évek során megfordultak itt. Az írók közül: Brestyánszki Boros Rozália, Láng Zsolt, Karafiáth Orsolya, Kiss Ottó, Zelei Miklós, Egressy Zoltán, Garaczi László, Szabó T. Anna, Háy János, Kiss Judit Ágnes, Podmaniczky Szilárd, a rendezők közül: Csiszár Imre, Koltay Gábor, Marton László, Bozsik Yvette, Dávid Zsuzsa. A pillanatképeken feltűnik a remek hangulat, az előadásokat rögzítő képeken senkinek a kezében nincsen papír! Valamikor a versenyeken szövegkönyvvel a kezükben játszottak a színészek, Békéscsabán alakult ki, hogy presztízst csinálnak abból, hogy megtanulják a szöveget. Idén az a legnagyobb újdonság, hogy nemcsak a színészeknek, hanem a bábszínháznak is iratnak műveket. Párhuzamosan folyik egy drámaíró és egy bábszínházi drámaíró verseny. Három erdélyi rendező, Csurulya Csongor, Szabó K. István, Béres László állítja színpadra a produkciókat, miközben a békéscsabai társulathoz három vendégművész is csatlakozik Ullmann Mónika, Kolti Helga és Besenczi Árpád személyében. A bábelőadások rendezői Bartal Kiss Rita, Hoffer Károly, Veres András lesznek. A Békéscsabai Napsugár Bábszínház művészeihez a Békéscsabai Jókai Színházból, a kecskeméti Ciróka Bábszínházból és a nagyváradi Lilliput Társulattól érkeznek vendégszínészek.

Lenkefi Zoltán, a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója elöljáróban megköszönte Linka Ágnesnek és Fekete Péternek, hogy engedik őket kicsit játszani. Ez az első alkalom, hogy megpróbálkoznak ezen a fantasztikus versenyen. A fesztivál lényege az együttjátszás, együtt munkálkodás, közben a csapat összeforr, és valami fantasztikus dolog alakul ki. Észrevételezik, és sokszor kapják a kritikát, hogy nincsen olyan drámaíró, dramaturg, aki vállaltan bábszínházi darabokat ír. A másik indíttatás: jelenleg a bábszínház hazánkban egy kicsit underground jellegű, kevés felnőtt ismeri ezt a világot. A rendezvényen népszerűsíthetik a műfajt. Reméli továbbá, hogy lelkes, jó társai lesznek a Jókai Színháznak ebben a vállalkozásban és a bábszínház is jó teret ad a drámáknak.

 

Lenkefi Zoltán drámaíró

Lenkefi Zoltán, a Napsugár Bábszínház igazgatója

 

A XXI. század Magyar Drámájáért alapítvány vezetője, Linka Ágnes, a kortárs magyar dráma szerepéről beszélt. Tizenkilencedik éve rendezik ezt a versenyt, az első alkalommal férje, Siposhegyi Péter egyedül játszott, a Magyar Rádióval közös rendezvényük volt. Az Új Színház, a József Attila Színház, a Pesti Vigadó, a Budapesti Kamaraszínház után a Békéscsabai Jókai Színházban leltek otthonra. Nemcsak ajándékokat nyújtanak át, hanem továbbmennek ezek a darabok, akár még a színházban az igazgató megrendeli őket, egészestés darab lesz belőlük, illetve egy-egy hangjáték készül a médiatámogatók segítségével. A meghívott színművészekhez személyes kötődés fűzi, Például Besenczi Árpádhoz és Ullmann Mónikához, aki a József Attila Színházban nagy élvezettel játszott, Besenczi pedig négy alkalommal részt vett a versengésben és kétszer elnyerte a legjobb férfiszínész díját is. Az írók közül Pozsgai Zsolt ötödik alkalommal ír, neki is sok díja volt már a versenyben, Vörös István 2009-ben szerepelt, Székely Csabát pedig korosztálya egyik legtehetségesebb művészének tartja. Kíváncsian várják, mi lesz majd az eredmény ezen a mindig nagyon kellemes, nívós, jó hangulatú szellemi játékon.

A médiatámogatók között a legfontosabb az a lap, amelyiknek a cikkeiből a megírandó drámákhoz a címeket elő lehet állítani. Borókai Gábor, a Heti Válasz főszerkesztője nagyon örül, hogy részt vehet ezen a kiváló rendezvényen, bár amióta ezt a lapot csinálják, ennek több mint 10 éve, mindig azon dolgoztak, nehogy a címeikből valami dráma szülessék jegyezte meg viccesen. Most mégis boldogan mentek bele a kalandba, mert a Heti Válasz hírével ellentétben nemcsak politikai és gazdasági lap, hanem kulturális is. Szívügyük a színház, a kortárs dráma kiváltképp. Békéscsabával nagyon jó a kapcsolatuk, a színházban már rendeztek Heti Válasz-estet, ha úgy tetszik, egy kicsit hazatérnek a fesztivál alkalmából. Nemcsak a cikkcímeiket adják ehhez a nemes vetélkedéshez, hanem egy nagyon konkrét címet is átnyújtanak a drámaverseny győztesének: Lifestyle Hotel Mátra, ebben a négycsillagos szállodában tölthet egy hosszú hétvégét a kiválóak közül a legjobbnak minősülő író.

Három résztvevő színész is megszólalt. Az ötödször szereplő Besenczi Árpád színművész, a Zalaegerszegi Színház igazgatója nagy izgalommal néz a „mérkőzés” elé, olyan kollégákkal fog dolgozni, akikkel eddig még nem. Négy alkalommal a József Attila Színházban szerepelt, Békéscsabán premiere lesz. Alapvetően szeret improvizálni a színpadon is, kötötten és kötetlenül is. Ezt kolléganője, Ullmann Mónika nagyon jól tudja, aki szerint a drukk, az olyan, mint mindig, hiszen ez is egy előadás. Ő is teljesen ismeretlen terepen fog dolgozni, olyan kollégákkal, akikkel eddig még nem, ugyan egyszer már játszott Békéscsabán és nagyon örül a visszatérésnek. Hozzáfűzte még, hogy készülni nem lehet, koncentrálni kell és az ember fantáziáját szabadjára engedni, improvizációval átjátszani az esetleges, kevés próbából adódó szövegproblémákat. Gubik Petra, a Békéscsabai Jókai Színház társulatának tagja, a Békéscsabai Jókai Színház Színi Tanházában végzett, mindig csodálattal figyelte a drámaíróversenyeket, és nagyon várta, mikor jön el annak az ideje, hogy ő is bekerüljön a csapatba. Ők, fiatalok, örülnek, hogy lehetőséget kapnak bemutatkozni olyan szerepekben a nagyközönség előtt, amit az évad folyamán nem tehettek meg. Az egésznek a sava-borsa, hogy szinte egy éjszaka alatt tanulják meg a szövegeket és állnak ki a nagyérdemű elé. A fesztivál igazi különlegessége egyébként a nyilvánosság, a színházi függönyök nem rejtenek el semmit. Az érdeklődők a próbafolyamatot is végigkövethetik, így az olvasópróbától az utolsó tapsig részesei lehetnek az előadások születésének.

 

Ullmann Mónika

Ullmann Mónika

 

A sajtótájékoztató végén még kaptunk egy kis csemegét, ugyanis megszülettek a jelenlévő írók alkotásai: Vörös István művének címe: „Eljött a bizonyítás ideje”, a mű két szereplő, Halál és Élő párbeszéde. (Az eredeti cikk a Magyar Művészeti Akadémia helyzetét taglalja.) Pozsgai Zsolt megjegyezte, „túlzás, hogy mű született, valami kedvességet próbáltunk itt összehozni”, majd felolvasta szövegét. A cím: „A boldogság közgazdaságtana?” Bevallása szerint egy vele megtörtént esemény alapján írt meglehetősen fordulatos dokumentumjátékot... Bankban vagyunk, a szereplők a Hölgy és az ügyfél, vagyis a Férfi. (A Heti Válaszban azonos címmel Bogsch Erikkel közölnek interjút). Fekete Ádám, „Maga a csoda” címre írt, két szereplője Első férfi, Második férfi. Szó van darabjában egy hegedűverseny kottájáról, aminek megléte vitatott. (Az eredeti cikk Kézdi Bea interjúja Silviu Purcărete-vel, a Nemzeti Színház Ahogy tetszik című művének rendezőjével.)

Ám ez a három kis mű csak ízelítő volt. Az igazi versengés csütörtökön indul. A kész produkciókat a közönség március 29-én, szombaton 18 órától tekintheti meg a Békéscsabai Jókai Színház színpadán. A magyar színjátszás történetének igazi különlegességeként az előadást online közvetítés formájában élőben láthatják a Debreceni Deszka Fesztivál résztvevői. A bábdarabok március 30-án 15.00 órától a Békéscsabai Napsugár Bábszínházban kelnek életre. A verseny folyamatáról bloggerek aktív szerepvállalásának köszönhetően napra kész információk olvashatók majd a jokaiszinhaz.hu és a barkaonline.hu weboldalon. 24 óra alatt készül el a Bárka irodalmi, művészeti folyóirat különszáma, melyben a megszületett három új magyar egyfelvonásos dráma és a három bábdarab szövege is közlésre kerül. A lapot már szombaton este olvashatja a bemutató közönsége, sőt, az egyidejűen zajló debreceni Deszka Fesztivál résztvevői is.

 


 

Főoldal

 

2014. március 25.
Kontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcáiKopriva Nikolett tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Farkas Wellmann Éva: Magad lehetszHáy János: TermoszBíró József verseiKürti László versei
Kontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnekEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png