Helyszíni tudósítások

 

Túl a harmadik tábori éjszakán

 

 

Péntek reggel már a harmadik tábori éjszakánkon voltunk túl, ez nagyon is meglátszott a társaságon: lassultak a reakcióidőink műhelymunkán, a mozgáskultúránk (ezen belül például a járás bonyolult folyamatára gondolok) alig haladta meg a zombikét.

A délutáni programra azért többé-kevésbé összeszedtük magunkat, öt órától Falvai Mátyás beszélgetett Barnás Ferenccel. Barnás mesélt külföldön elért sikereiről, a civil munka és az írás összeegyeztethetőségéről, és arról is, hogyan tette őt tönkre édesapja szerint Dosztojevszkij.

 

barnás fisz

Barnás Ferenc

 

Vacsora után internetes irodalmi lapok mutatkoztak be, a prae.hu, a litera.hu, a Bárka online változata és a Kortárs online, a moderátor-kérdező Szabó Tibor Benjámin volt. Szóba került az online és a nyomtatott változatok kapcsolata, az egyes oldalak nyitottsága a fiatal szerzők felé, de az olyan kényesebb kérdések sem maradtak megválaszolatlanul, mint például hogyan képesek finanszírozni a fennmaradásukat a portálok.

 

folyóiratok1

Online folyóiratok képviseletében:

Vágó Marianna Rita, Balogh Endre, Elek Tibor, Keresztury Tibor

Moderál: Szabó Tibor Benjámin

 

Este a Kompánia Színházi Társulat adott koncertet, Háy-verseket hallhattunk tőlük megzenésítve, illetve saját dalokkal is készültek. Külön öröm, hogy megúsztuk erdőtűz nélkül (az egyik bambuszfáklya felgyulladt, szerencsére a bölcsészek igen talpraesettek tudnak lenni, miután rögtönzött tűzoltóinknak nem sikerült kiiktatni a veszélyforrást, inkább elégették az egész tartószerkezetet ha már lúd, legyen kövér alapon).

Szombat reggel a kritikaműhelyben megtartottuk a műhelyzárást, így a délután folyamán volt időm belesni a Sirokai–Bajtai páros által vezetett líraműhelybe, ahol már nagy erőkkel készültek az esti felolvasásra. Ahogy a végükhöz közeledtek a szemináriumok, érezhetően felfokozott izgalmi állapot kezdett eluralkodni a táboron: ugyanis délutáni vendégünk Bartis Attila volt. Szekeres Niki többek között iskolái sikerének feldolgozásáról kérdezte, de szóba került a színdarab és a kötet kapcsolata is. Végezetül A Lázár apokrifekből hallhattunk egy részletet.

 

bartis

Szekeres Nikolett kérdezte Bartis Attilát

 

Este újra az irodalmi lapoké volt a főszerep, ezúttal a nyomtatott médiumok – egészen pontosan a Kortárs és az Új Könyvpiac – képviseltették magukat, kakukktojásként kiegészítette őket egy másik online portál, a zEtna, a moderátor Molnár Illés volt. 

 

kortárs FISZ

Pécsi Györgyi a Kortársról

 

A Bárka külön körben mutatkozott be, Kiss László és Farkas Wellmann Éva felolvastak írásaikból, azonban Elek Tibor már nem kapta meg a lehetőséget: valahol valaki elcsúszott az idővel, így sietve át kellett adniuk a helyüket a FISZ szerzőinek. Balázs K. Attila, Csapody Kinga és Pál Dániel Levente meséltek köteteik megszületésének körülményeiről, és fel is olvastak belőlük.

 

barkasok fisz

Bárkások: Kiss László, Elek Tibor, Farkas Wellmann Éva

 

11 óra körül került sor a táborlakók alkotásaira, a büfé mellett rögtönzött színpadon (értsd: egy mikrofon, egy kislámpa és egy kisszék társaságában) olvashatták fel a tábori terméseket a fiatal szerzők. A felolvasás után egy eléggé zavarba ejtő produkció következett, az SPN Krú lépett fel Kiharapás címre hallgató performanszával. A néhány perces artikulált-artikulálatlan üvöltést, kántálást, szövegfelolvasást követő döbbent némaságot ellensúlyozandó a DJ (olyanunk is volt ám egész végig) először Nujabes-számokat játszott, majd a kitartóbbak a 90-es évek diszkóslágereivel búcsúztathatták el a FISZ-tábort.

Vasárnap néhányan – többek között magam is – már kora reggel hazaindultak, a többiek pedig megvárták a FISZ közgyűlését, majd az azutáni műhelyzárást. Közhely, de tényleg igazán gyorsan telt el a négy nap, sok új élménnyel gazdagodtunk, abban pedig biztos vagyok, hogy nem én voltam az egyetlen, aki hazaérkezés után azonnal az ágyba vetette magát…

 


 

duna2

 

Szász Anna Tünde

 

Valami létfontosságút...

 

Valami létfontosságút otthon fogok hagyni – minden alkalommal ezzel az érzéssel zárom be a lakásajtót, amikor több napra utazom valahová. Nehezek a csomagjaim, mindig be kell raknom csak még egy könyvet a ruhák közé, a laptoptáskába, az uzsonnáscsomag mellé… Most sem volt másképp, bár valahol mélyen, be nem vallottan éreztem, nem igazán lesznek üresjáratok a napjainkban, ahol ezekre időt is fogok tudni szakítani.

Rövid vonatozás Visegrádra, kompozás a Dunán, tűző nap, rekkenő hőség: ebből állt a szerda délelőtt. Kettő órára megérkeztünk a Madas László Erdészeti Erdei táborba (ami egyébként a Mogyoróhegyen van, tökéletes Duna-kanyarra néző panorámával, nem rossz látvány), rövid eligazítás után pedig már meg is kezdődött az első szeminárium.

Kritika, líra és próza – három fő műhely közül választhattunk a jelentkezéskor, én a kritikásokhoz kértem magam, a mi műhelyvezetőnk Szilágyi Zsófia lett. Erős a csoport, nagyon sokat fogok tudni tanulni a többiektől is, ebben már az első műhelymunka során biztos voltam. A líra és a próza párhuzamosan két-két csoportban fut, Sirokai Mátyás és Bajtai András a műhelyvezetője az egyik lírás csapatnak, a másiké Győrffy Ákos, a prózásokkal Csepregi János, illetve Hermann Zoltán foglalkozik.

 

csepregi-proza

Próza...

 

A kritika szekció munkája főleg elméleti síkon mozog, rengeteg kérdés volt és van bennünk a kritikaírás hogyanjával, miértjével vagy éppen a miértnemjével kapcsolatban, ezeket igyekszünk megvitatni, míg a líra- és a prózaműhelyek a hozott szövegekkel dolgoznak: módszeresen haladnak végig a táborlakók írásain, átbeszélve a szövegek gyenge pontjait, erősségeit.

 

kritikamuhely

Kritikások

 

Az első vendégünk a szemináriumok után Térey János volt. Szirák Péter beszélgetett vele legújabb kötetéről, a Mollról, de szóba került Tandori, Wagner és a Depeche Mode, regényhősök is… Hiába volt már késő délután, a hőség elől még mindig menekülni kellett, bokrok alatt kucorogva, árnyékban hallgattuk végig a beszélgetést.

 

csepregi-terey

Szirák Péter és Térey János

 

Vacsora után a Kritikustusa következett, ahol Antal Nikolett, Tóth-Czifra Júlia és Harmath Artemisz osztották meg egymással és velünk véleményüket, benyomásaikat, problémáikat Korpa Tamás Egy híd térfogatáról, Rhédey Gábor Saját néző és Molnár Illés Hüllők és izzók című, a FISZ gondozásában megjelent köteteiről (a tusa egyik eredménye-hatása az, hogy egy újabb kötet gazdája lettem, a Hüllők és izzókat nem bírtam otthagyni). Az utolsó programpont Varga László Edgár, Kalapos Éva Veronika, Serestély Zalán és Hanula Zsolt, fiatal FISZ-es szerzők beszélgetése, felolvasása volt. Ezek után még megcéloztuk a büfét, de nagy bulizáshoz különösebben senkinek sem volt kedve, ereje, ki-ki hullócsillag-vadászattal, sörözéssel, beszélgetéssel zárta le a napot.

 

fiszfelolvasas

Ifjú felolvasók

 

Csütörtökön az előző délután megkezdett műhelymunkát folytattuk, az ebéd utáni kritikaszemináriumunkhoz csatlakozott Kukorelly Endre és Mészáros Sándor is. Délután Oravecz Imre látogatta meg a tábort, beszélgetőpartnere Hansági Ágnes volt. Két kötet, a Kaliforniai fürj és az Ondrok gödre, illetve a készülő legújabb adta a beszélgetés gerincét, szó esett disszidálásról, az olajfúrásról, amerikai könyvtárakról, rendőrökről, pszichológusról, Chomskyról is, felolvasásra is sor került.

Este Kovács András Ferencet kérdezte Korpa Tamás Jack Cole-ról, Kavafiszről, a Tompa Gáborral közösen megírt Depressio Transsylvanieről és annak létrejöttéről, gyerekversekről, a Nobel-díjas Kovács András Ferencről; Weöres Sándor, Eliot, Proust, Komjáthy Jenő is előkerült. Az összes darázs és minden más életveszélyes és ijesztő rovar zümmögését is hallani lehetett, olyan csendben figyeltük Kovács András Ferenc válaszait, versfelolvasását.

 

kaf-korpa

Kovács András Ferenccel Korpa Tamás beszélgetett

 

Kis szünet után az irodalom gyakorlati oldaláról tájékozódtunk: a Fórum, a Magvető, a Scolar, a Kalligram és az Európa Kiadó mutatkozott be. Szókimondó diskurzus jött létre a szerkesztők között, szó volt a brand és a marketing fontosságáról, a piac igényeiről és a kiadók nehézségeiről, a magánkiadás buktatóiról, kezdő szerzők megjelenési lehetőségeiről is.

 

kiadok-bemut

Kiadók

 

Röviden: hosszú, sűrű, tartalmas két nap áll eddig mögöttünk. Nagyon jó itt lenni, nagyon jó tehetséges és inspiráló emberekkel találkozni. Mindemellett azért persze elképesztően fárasztó is…

 


 

Főoldal

 

2013. július 26.
Kontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Markó Béla verseiFinta Éva verseiFarkas Wellmann Éva: Szanatóriumi emlékvázlatokKiss Ottó: Lieb Mihály
Tóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekérHaász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem volt
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png