Helyszíni tudósítások

 

 

 

 

 

hadik-est2
Darvasi Ferenc és Szegő János

 

 

 

Gábor Júlia


Anekdoták, poénok és vallomások

Darvasi Ferenc Elválik című novelláskötetének bemutatója a Hadik Kávéházban



Darvasi Ferenc Elválik című novelláskötetének harmadik budapesti bemutatójára került sor a Hadik Kávéház félhomályos emeleti kis zugában május 24-én este. A szerző beszélgetőpartnere ezúttal Szegő János volt, aki MTK-drukker és vonatmániás barátja is egyben. Nem is csoda, hogy beszélgetésükből egy ital melletti meghitt eszmecsere kerekedett ki, amin a közönség is kellemesen derült, de a bensőséges vallomásokban sem volt hiány.


A hivatalos üdvözlés keltette zavaron hamar sikerült túllépniük az anekdotázásra és poénkodásra bőven okod adó „gyomaendrődiség" kérdése révén, ugyanis - tudtuk meg a gyomai szerzőtől - nem szabad egy kalap alá venni Gyomát és Endrődöt, még ha a városi cím érdekében egyesültek is, mindig is külön világ maradtak. Úgy tűnik, majdnem száz év után is élnek még Féja Géza a Viharsarok című szociográfiában tett megállapításai arról, mennyire tűz és víz a két település. Darvasi Ferenc számára jellegzetes helyei révén vált meghatározó ponttá Gyoma - a Körös-parttal, a ligettel és a focipályával -, hiszen ezek a gyermekkor emlékeit idézik, ami egy prózaírónak gyakran jelenti a kiapadhatatlan, de legalábbis gazdag forrást.

 

hadik-est1_copy


Darvasi Ferenc életútjának Gyoma mellett, további fontos állomásai Nyíregyháza, ahol főiskolai, és Budapest, ahol egyetemi éveit töltötte. Nyíregyházán belecsöppent a pezsgő főiskolai életbe, Antal Balázzsal és Varga Zoltán Tamással szoros barátságot kötöttek, és közösen mélyítették tovább irodalom iránti szeretetüket. A Verebes István igazgatta nyíregyházi színházban jelentős hatások érték, első nagy élménye A vágy villamosa volt Szász János rendezésében. Ezen a ponton felmerült a kérdés, hogy a próza iránti elköteleződése is ekkora datálható-e. A kezdeti próbálkozások után az áttörést azonban A Vörös Postakocsi folyóirat egy későbbi felkérése hozta meg.


A könyv kapcsán az irodalmi példaképekre terelődött a szó. Szegő János a kötetet szerkesztő Háy János és a fülszöveget író Grecsó Krisztián hatását igyekezett felkutatni, utóbbi esetében a Mellettem elférsz Budapest-attitűdjeit, valamint a Pletykaanyu párbeszédeit emelte ki. A szerző Mándy Iván és Tar Sándor befolyását említette meg, és azt, hogy Mándytól épített is be vendégszövegeket a novelláiba. Viccelődve meg is jegyezte, hogy volt olyan alkalom, amikor felfedezte magán: olyan mondatokat kezdett el írni, mint Mándy, csak rosszabbakat. Krasznahorkai László abszolút etalon volt számára, és a hosszú mondatokhoz való vonzalma minden bizonnyal hozzá vezethető vissza. A névrokonság miatt szóba került Darvasi László pedig arra volt példa, hogy habár sokat olvasta, mégis kettejük stílusa ég és föld.

 

hadik-est3


Az írói műhelytitkok sem maradhattak feltáratlanul. Darvasi Ferenc elárulta, számára fontosak a - néha aprónak tűnő - kiinduló élmények. Lehet ez egy szöveg a falon, aminek a kontextusát nem sejtheti, mégis elindítja a fantáziáját. Ehhez azonban nem lesi, keresi a felhasználható témákat, nem jár jegyzetfüzettel az utcán. Munkamódszerét valahol Szvoren Edina és Háy János közé helyezte: novelláit igyekszik többé-kevésbé egyhuzamban megírni, ugyanakkor, ami utána következik, számára az az igazi írói munka: elszöszölni a szöveg egy-egy részletén. A kötetbe bekerülő novellákkal is lelkesen foglalkozott a megjelenés előtt.


Szegő János a kötet bemutatását a falu és a város közötti ingázás, valamint a hosszú mondatokkal operáló monológok és az egyes szám harmadik személyben íródott elbeszélések kettősségének kiemelésével kezdte. Erre Darvasi úgy reagált, hogy habár sok esetben a végeláthatatlan mondatok ösztönösen jönnek, figyelnie kell rá, hogy ezek nem minden karakterhez illenek. Az Elválik címet hosszú gondolkodás után, a Királyhágó téren egy palacsintázóban találták ki Háy Jánossal közösen. Ezután adta magát, hogy a borító megalkotásánál a szerző rajongásának egyik tárgyához, a vasúthoz forduljanak. A szétváló síneket ábrázoló borító azonban nemcsak ezért áll közel a szerzőhöz: a fotót ugyanis nővére, Darvasi Andrea készítette. Eközben Szegő János a könyvet forgatva megjegyezte, hogy a novellákban, illetve a címet és a borítót tekintve is érezhető, hogy sorsunk alakulásának egyaránt vagyunk aktív és passzív résztvevői.

 

darvasi_els_borito_copy_copy


Az este nem lett volna teljes, ha nem hangzik el egy alkotás a kötetből. Habár Darvasi Ferenc még nem a dörzsölt írók mesterkéltségével olvasta fel művét, mégis a Munkaügy című novellájának három mondatra szorítkozó szóáradata bepillantást engedett a korábban felemlegetett monológokba, a vidék és a múlt felidézésébe, a mélabús végkifejlet pedig kontrasztot adott az estének. Persze Szegő János nem hagyhatta, hogy így érjen véget - elszomorodva - az este, így mintegy bónuszként a szerző kedves témáira terelte a szót, így Darvasi Ferenc mesélt a Sátántangó forgatási helyszíneihez fűződő emlékeiről, arról, hogyan is lett az MTK a kedvenc pesti focicsapata és arról, miért is szereti a vasutat. Természetesen az ilyenkor kötelező jövőlatolgatás sem maradt el. Kiderült, hogy továbbra is novellákban gondolkodik, amit mi sem példáz jobban, mint a kötet óta született négy kisprózája, s úgy érzi, van még olyan téma, amit ebben a formában kell megírnia.


Informatív és élvezetes beszélgetésnek lehetettek részesei a jelenlévők: bepillantást nyerhettek Darvasi első novelláskötetének és egyúttal személyes életének világába. Felelevenedtek a fontos helyszínek, hatások, szereplők, motivációk. Szegő János jó érzékkel tapintott rá azokra a témákra, amelyekről Darvasi Ferenc szívesen beszélt, a közönség pedig nem bánta azt sem, amikor elmélyedtek a budapesti Királyvágány mai nyomainak feltárásában.

 



 

2012. május 28.
Kontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Markó Béla verseiFinta Éva verseiFarkas Wellmann Éva: Szanatóriumi emlékvázlatokKiss Ottó: Lieb Mihály
Ecsédi Orsolya novelláiEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png