Helyszíni tudósítások

 

 

 

nnepi_brka_est_10
Kiss Judit Ágnes, Elek Tibor és Fekete Vince a díjátadáskor

 

 

 

Niedzielsky Katalin


Évértékelő és díjkiosztó a Bárka-esten

Kiss Judit Ágnes és Fekete Vince kapta az elismerést



Ünnepi esten, 12 költő, író részvételével búcsúztatta az elmúlt évet, tartott számadást a Bárka szerkesztősége január 16-án - a Magyar Kultúra Napjához közeledve - a Békéscsabai Jókai Színház Vigadójában. Immár hagyomány, hogy ilyenkor adják át az irodalmi, művészeti, társadalomtudományi folyóirat által alapított elismerést, a Bárka-díjat. Elmúlt évi munkássága alapján Kiss Judit Ágnest és Fekete Vincét jutalmazták a rangos kitüntetéssel.

 

nnepi_brka_est_13
A díjazottak a főszerkesztő körül


Évértékelőjében Elek Tibor főszerkesztő, a Körös Irodalmi Társaság elnöke először a Bárka tavalyi hat számát méltatta; mint mondta, mindegyikben sikerült a hagyományokhoz méltó színvonalú, értékes, változatos tartalmat közölni. Külön kiemelte többek között a Műhely rovatok tanulmányait, elemzéseit, az egyedülálló vállalkozásként megvalósított drámafesztiválokról, színházi találkozókról közölt beszámolókat, és felhívta a figyelmet . Megemlékezett Elek Tibor arról is: szép kezdeményezésük immár három éve, 2009 januárja óta, hogy az egyes számok kortárs költők kézírásos verseivel kezdődnek.


- Szerencsés volt, hogy a szerkesztőségünk a megyei könyvtárból átkerült a színházba, így igazi termékeny együttműködés valósulhat meg a Bárka és a színház művészei között - hangsúlyozta a főszerkesztő. - A fenntartói csere miatt sokan érdeklődnek a sorsunkról, ezért itt mondom el, hogy a Bárkának a Jókai színház a kiadója immár negyedik éve, ezért, miután a színház a megyei önkormányzattól a városhoz került, vele együtt odakerült a folyóirat is. Amíg a színház szárnyal, vele szeli a vizeket a Bárka is.

 

nnepi_brka_est_7
Kiss László és Kiss Judit Ágnes


A Gyulai Várszínházban az V. Irodalmi Humor Fesztivált rendezték meg a nyáron, ennek szentelte Műhely és Színház rovatát az ötödik számban a Bárka. Ha az volt a humorszám, akkor a 3/3-as történeteké a hatodik, hiszen abban Sarusi Mihály írásán kívül a politikai rendőrségről és a korszakról olvashatnak több értekezést az olvasók. Kiss László és Darvasi Ferenc szerkesztő is leginkább a humorszámot, a színházi fesztiválokról szóló online tudósításokat, illetve a különösen erős kritikai rovatot emelte ki az elmúlt év terméséből.


A Bárka szerkesztésén kívül az irodalmi estek szervezése is fontos feladat, amit közösen látnak el a Körös Irodalmi Társasággal és a színházzal. Vendégeket hívnak, programokat bonyolítanak le, interjúkat készítenek, beszélgetéseket vezetnek le a meghívott írókkal, költőkkel. Merész vállalkozás volt a márciusi drámaíróversenyre készített különszám, a program pénteken kezdődött, és vasárnap este a nézők már olvashatták a kiadványt. Az idén is szeretnék „ezt a szerkesztői bravúrt megismételni". De feladataik közé tartozott az ünnepi könyvhét megszervezése, a helyi alkotók és a Bárka friss számának bemutatása. A megyejárás keretében számos település iskolájába látogattak el a szerkesztők; amióta a Bárka érettségi tétel, kiemelt küldetés, hogy a fiatalokkal is megismertessék a folyóiratot. Ennek jegyében jártak például a BéKSZI Zwack József Kereskedelmi és Vendéglátóipari Tagiskolájában, ahol bemutatták a Bárkát. Darvasi Ferenc hozzáfűzte: a bárkás tevékenységből az irodalmi beszélgetéseket szereti legjobban, mert ott közvetlen kapcsolatba kerülhetnek a közönséggel, és megnyugodhatnak, hogy nem csak maguknak készítik a lapot. Kiss László izgalmasnak tartotta, hogy irodalmárként a drámaíróversenyen betekinthetett a rendezésbe, s szívesen jár kistelepülésekre, olvasói estekre, mert azok megerősítéssel szolgálnak.

 

nnepi_brka_est_8
A mikrofonnál Darvasi Ferenc


Az évértékelő után következett a díjátadás. A Bárka szerkesztősége 2000-ben alapította a pénzjutalommal járó elismerést, amelyet minden év végén ítél oda azoknak a szerzőknek, akik a folyóirathoz hosszabb ideje kötődnek és azt jelentős publikációkkal gazdagították. A díjhoz és a pénzjutalomhoz 2002-től Kiss György szobrász- és éremművész kisplasztikája társul. Az elmúlt 12 év alatt sok határon túli, Békés megyei és országosan ismert író, költő kapta meg az elismerést. A 2011-es esztendő Bárka-díjasai Fekete Vince költő, író, műfordító és Kiss Judit Ágnes költő, író, akiknek Elek Tibor adta át a kitüntetéseket. Mint mondta, két sokoldalú, szinte minden műfajban publikáló szerzőről van szó, Kiss Judit Ágnes elsősorban merész nyelvhasználatával robbant be az irodalomba, Fekete Vince pedig az irodalmi fesztiválok óta népszerű Bárka-szerző, s . Januártól Kiss Judit Ágnes bejegyzései is megtalálhatók a honlapon, Kiss László felhívta a figyelmet a politikai költészetről alkotott véleményükre, majd mindkét kitüntetett olvasott fel saját verseiből.


Az ünnepi Bárka-esten ezután a 2012-es esztendő első számából kaptunk ízelítőt, a főszerkesztőtől lapszemlét, Bartus Gyula színművésztől Géczi János, Gergely Ágnes, Kiss Anna és Markó Béla verseit. A szerkesztők és a szerzők ajánlották olvasásra műveiket, Szilágyi András Bohus Zoltán képzőművészről írt értekezését ismertette, Szpisják Hajnalka gyermekverseit olvasta fel.

 

nnepi_brka_est_19
Kovács Edit színművész olvasta fel Csapody Kinga szövegét,, amely a közönségdíjat
nyerte el a 2011-es Magyar Kultúra Napján megrendezett versenyen


Végül a Körös Irodalmi Társaság a Magyar Kultúra Napja alkalmából kiírt 2011-es pályázatának nyertes írásait adták elő a díjazottak, Fodor György, Becsy András, Kőszegi Barta Kálmán és Banner Zoltán; Csapody Kinga művét pedig Kovács Edit színművész olvasta fel, Nagy Mihály Tiborét Elek Tibor tolmácsolta.


A hangulatteremtésről a Berbécs zenekar gondoskodott moldvai és gyimesi csángó népdalokkal, keservessel, magyarossal és csárdással.

 

nnepi_brka_est_1
A Berbécs zenekar

 

nnepi_brka_est_12

 

nnepi_brka_est_5

 

nnepi_brka_est_16
Fodor György olvassa fel írását, mely a szakmai zsűri fődíját
nyerte el a tavalyi Magyar Kultúra Napján

 

bartus_copy
Bartus Gyula színművész olvasott fel
az új lapszám szerzőinek munkáiból

 

nnepi_brka_est_3
Telt ház fogadta a rendezvény résztvevőit a Vigadóban

 

nnepi_brka_11
A közönség soraiban Farkas Wellmann Éva, Kiss Ottó és Somi Éva

 

nnepi_brka_est_6

 


 

2012. január 17.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Lövétei Lázár László: SzervraktárMarkó Béla verseiFinta Éva verseiFarkas Wellmann Éva: Szanatóriumi emlékvázlatok
Ecsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekérHaász János: A puskás ember
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png