Papírhajó - Füttyögés és nahátozás

Sakkl__p__sek.jpg

 

Nagy Eszter

Köszönőviszony vagy szerelem?

 

Nem tudok sakkozni. Ismerem a szabályokat, de alkalmazni nem tudom őket. Pedig emlékszem, volt egy időszak, amikor apukámmal sokszor sakkoztunk, de nem éreztem rá az ízére, így elfelejtődött a dolog. Egészen addig, amíg egy este valamelyik szekrényből ki nem esett a régi sakk-készlet. A fiúk rögtön egymásnak estek az asztalnál, diadalmasan csattant a bábok fatalpa, gyűltek az elesettek a tábla mellett. Tesóm barátnője egyszer csak észrevétlenül az asztal széléhez ült, és a fiúk nagylelkűen kihívták egy partira. Először arra lettem figyelmes, hogy elmarad a csattogás, viszont sűrűsödnek a felszisszenések.

Jövendőbeli sógornőm szégyenlős, törékeny mozdulatokkal addig tologatta seregének bábjait, amíg szép csöndesen ledöntötte családunk összes hadvezérét. Mindet. Többször is.

Azt a sakk-készletet azóta sem látta senki. Azonban akkor először élveztem a játékot. Igaz másét, de azt rettenetesen. Azt hiszem, azon az estén, ha nem is szerelem, de legalább köszönőviszony alakult ki köztem és a sakk között.

Ennek ellenére meglepett, amikor a majdnem ötéves azzal állított haza az oviból, hogy meg akar tanulni sakkozni. Egy kis matatás után meg is találtam Polgár Judit Sakklépések – 5 éves kortól című könyvét a neten. Mivel nem tudtam belelapozni vásárlás előtt, a szokásosnál is izgatottabban vártam, hogy kézbe vehessem.

A nagyalakú könyv munkafüzetre emlékeztet, és tartalmát tekintve is ahhoz áll közelebb. Rögtön felsejlett előttem az egyszeri orosz tanár alakja, akit pikk-pakk angol tanárrá képeztek át, és két leckével van előrébb tanítványainál a tankönyvben, úgyhogy inkább biztos, ami biztos, először „átvettem” az egész könyvet egyedül. A felkészülésemet követően nekiültünk a lelkes óvodással, hogy fejezetenként haladva megismerkedjen a figurákkal és azok képességeivel a csatatéren.

Az első és legfontosabb tapasztalatom, hogy Polgár Judit nemcsak a sakkban verhetetlen, hanem a gyerekek nyelvét is beszéli. Nem tudtam nem észre venni, hogy mennyivel jobban működik a könyv, ha a majdnem ötévessel együtt gyürkőzünk neki. A figurák bemutatásának sorrendje gondosan fel van építve. Mozgásuk komplexitását követve vezeti be őket a szerző, a bástyától az átváltozó gyalogig, folyamatosan építkezve a már megszerzett ismeretekre. Az egyes bábok találó nevet és azzal együtt személyiséget is kaptak, ami egyrészt még élvezetesebbé teszi a barátkozást a gyerekeknek, másrészt jelentősen megnehezítette a gyakorlás közben bekövetkező esetleges veszteségek elfogadását. A bástyák (Bumm és Batu) kissé nehézkesek, de rendkívül erősek, a futók (Futi és Lóti) villámgyorsak és segítőkészek, a gyalogok (Kicsik és Gyalik) hősiesek és odaadóak, a királyok (Kiril és Keresztes) pedig bölcsek, noha egy kissé teszetoszák. Ezek a tulajdonságok következetesen, de soha nem tolakodóan szűrődnek be a történetekbe és a feladatokba.

A következetesség a fejezetek felépítésében is visszaköszön. Minden esetben egy rövid történet, mese vezeti fel a figurát. Kedves meglepetés, hogy a sakktábla feszült csatározásaihoz képest minden bábbal békeidőben (kiránduláson, mulatságban, vendégségben stb.) ismerkedünk meg. A fél oldalas történetek sűrűek, tömörek, a ráhangolódást és az adott báb képességeinek bemutatását szolgálják. Az utánuk lévő kérdésekkel felmérhető, hogy mennyit értett meg a gyerek a lényegből. A következő szakaszban az adott báb képességei, tulajdonságai (lépés, ütés, érték, szerep) kerülnek terítékre. Játékos feladatok, a figurák négysoros bájos ars poeticái, matricák mélyítik el a tudnivalókat. Majd a Sakkjátszótér szakaszban 4–5 rövid feladattal tovább tornáztatja a leendő játékosok szükséges vizuális, motoros, kognitív készségeit. A feladatok teljesíthetőek, érdekesek, és ami a legfontosabb, élvezetesek egy majdnem ötéves számára. Miután pár nap alatt a könyv végére értünk, egy, papíron alaposan felkészült és izgatott majdnem ötéves rendezgette velem szemben a világos bábokat a sakktáblán, hogy mindent elsöprő győzelmet arasson az anyja sötét seregén.

És ezen a ponton, bevallom, meg is akadtunk a lendületben. Nemsakkozó szülőként nem találtam a kapcsolódási pontokat a könyv feladatai és a sakktábla között. Immáron mindketten ismerjük a lépéseket, szabályokat, de ettől - sajnos - a sakk nekem még nem válik élménnyé. Hasznos gyakorlati segítség lenne valami kiindulási pont a szülőknek, ami a munkafüzetre támaszkodva tovább támogatja a kilépést a sakktáblára. És eközben nagyon hálás lennék minden bennfentes infóért, ami a hozzám hasonló született tehetségeknek titokban egy picuri lépéselőnyt biztosítana házi fejlesztésű mini hadvezéreik ellen. De lehet, hogy gyorsan átnézem a következő Sakk és Matt című kötetet, mert talán abban van szépen, olvashatóan leírva a legfontosabb szabály: anyának nem adunk mattot.

 

(Polgár Judit: Sakklépések – 5 éveseknek, Bookline Könyvek, 2017., 120 oldal, 3499 Ft)


 

Főoldal

2018. április 24.
Vissza
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Hírek
Ünnepi Bárka-est és díjkiosztóNagy Gábor és Paszkál Gilevszki kapta a 2019-es Balassi Bálint-emlékkardotElhunyt Tandori DezsőTakács Zsuzsa az Artisjus irodalmi nagydíjasa
Ütőér
Lövétei Lázár László tárcái Kiss Judit Ágnes tárcáiMárton László tárcái Csehy Zoltán tárcái
Versek
Jász Attila verseiLanczkor Gábor versei Muszka Sándor verseiGrecsó Krisztián versei
Prózák
Kiss Judit Ágnes: FeketemagyarHidi Tünde: ÖrökségEgressy Zoltán: Hold onJózsa Péter: Nicolo kapitány jól fizető útja
Kritikák
A balladák vége - Muszka Sándor: SzégyenOtthonosan a szövegbenHátrahagyottakGyermekkor a szögesdróton túl
Drámák
Acsai Roland: Farkasok Pozsgai Zsolt: A SzellemúrnőGyőrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba: Jácint pereVörös István: Pisztoly az asztalon
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum

Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA