Papírhajó - Füttyögés és nahátozás

 

 Els___k__nyvem_az_univerzumr__l.jpg

 

Nagy Eszter

 

Felkészülni relativitáselméletből

 

Nagy becsben tartom azokat a szerzőket, könyveket, amik képesek úgy megszólítani a gyerekeket, hogy közben a szülőknek is tartogatnak valami meglepetést. Különösen az esti felolvasások közben lendít túl a holtponton egy-egy jófajta kikacsintás, ami úgy csiklandoz meg, hogy közben az átszellemülten hallgató gyereket sem zökkenti ki a történetből. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a Delta, a Cosmos és a Big Bang Theory megszállott rajongójaként alapból érdekelnek a fizika aktuális felvetései, akkor már nem is kérdés, hogy Farkas Róbert rókáival is mindenképp meg kellett ismerkednem.

Az IndiGogo-s angol nyelvű kiadásról lemaradtam, de sebaj, idén ősszel a Kolibri gondozásában magyarul is megjelent a könyv. Kicsit sajnáltam, hogy az éjszakák szeptemberre már hűvösre fordultak ahhoz, hogy szabad ég alatt, zseblámpafénynél kukkantsunk bele a fiammal az univerzum titkaiba. Oda se neki, zseblámpázni a kanapén is tudunk, és mint kiderült, a csillagos ég helyett még a szimpla mennyezet alatt is lehet bárkiből asztrológus.

A két róka, apa (anya?) és gyereke beszélgetése mentén haladunk előre a történetben. Jobban mondva az Univerzumban. És tulajdonképpen az előre felé haladás is erősen kétséges. A kölyökróka kérdései pont annyira ugrálnak a különböző témák között, mint ahogy az elektronok mozognak az atommag körül. Vagy ahogy a gyerekek kérdeznek a világról. A bölcs válaszok alaposan átgondoltak, kiválóan rezonálnak a kis kérdezőnek a világról eddig megszerzett tudására. Az oldalpárok bájos illusztrációi (szintén Farkas Róbert munkái) pontosan követik a szöveget, ügyesen elkerülve a magyarázó ábra csapdáját. Inkább a két szereplő közötti meghitt nyugalom és a világ végtelensége járja át a képeket.

Noha valószínűleg többször is előkerül majd ez a könyv, egyáltalán nem kell az ismétlés unalmától tartani. A szereplők beszélgetésének menete az első átolvasás után már inkább a színteret biztosította a fiam számára ahhoz, hogy saját kérdéseit is feltehesse. Erős a gyanúm, hogy erre a lehetőségre a gyerekek maguktól ráéreznek. Úgy sejtem, hogy a kisróka kérdései annyira közel állnak a saját gondolkodásukhoz, hogy második, harmadik, sokadik olvasás után maguk is kisrókává válnak, és elindulnak saját útjukon az Univerzum megismerésében. Az előrelátó szerző és a kiforrott koncepció („Sose felejts el kérdezni!”) erre az esetre is fölkészült. Meglehetős megkönnyebbüléssel fedeztem föl, hogy a szokásos Wikipédián turkálás helyett minden oldal alján további hasznos kiegészítő információkat találhatok az adott témához. Ezek az adalékok tipográfiailag is elkülönülnek a felolvasandó szövegektől. Régen bogarásztam ilyen elmélyült érdeklődéssel apróbetűs szövegeket. Ugyanakkor azt is be kell hogy valljam, előfordult, hogy az egy-két mondatba besűrített információmennyiség megértése és válasszá formálása erősen feszegette a határaimat.

A Plank-hossz, a többdimenziós tér vagy a húrelmélet bővebb kifejtése, magyarázata próbára teszi, rosszabb esetben el is bizonytalaníthatja a szülőt. Tiszteletre méltó a törekvés a fizika jelenlegi slágertémáinak érintésére, ugyanakkor a kevesebb ebben az esetben biztosabb támaszt adott volna a felnőtt mesélőknek is. A témavezetés másik botlása, hogy éppen az alcímben beígért kérdésre, a csillagok születésére nem ad választ. Igaz, a kisróka rá sem kérdez a keletkezésükre, így a rókák beszélgetése nem tér ki erre a fontos momentumra. Egyedül az egyik lábjegyzet súg fél mondatot a titkozatos por- és gázfelhőkről. Az angol nyelvű kiadás eredeti alcíme („Your very first book about astrophysics”) ebből a szempontból sokkal pontosabb és ennélfogva szerencsésebb választás volt.

De semmi nincs veszve! Az világegyetemről a végtelenségig lehet mesélni és beszélgetni, úgyhogy rókáink is remélhetőleg folytatják kalandozásukat, és nemsokára kézbe vehetjük a fényről szóló következő részt. Addig is szépen csendben felkészülök relativitáselméletből és mindabból, ami most még nem jut eszembe, de fontos és/vagy hasznos lehet.

 (Farkas Róbert: Az első könyvem az Univerzumról – Hogyan születtek a csillagok? , Kolibri, 2017, 38 oldal, 1999 Ft)

 


 Főoldal

2017. december 17.
Kontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Markó Béla verseiFinta Éva verseiFarkas Wellmann Éva: Szanatóriumi emlékvázlatokKiss Ottó: Lieb Mihály
Tóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekérHaász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem volt
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png