Papírhajó - Füttyögés és nahátozás

 

 Els___k__nyvem_az_univerzumr__l.jpg

 

Nagy Eszter

 

Felkészülni relativitáselméletből

 

Nagy becsben tartom azokat a szerzőket, könyveket, amik képesek úgy megszólítani a gyerekeket, hogy közben a szülőknek is tartogatnak valami meglepetést. Különösen az esti felolvasások közben lendít túl a holtponton egy-egy jófajta kikacsintás, ami úgy csiklandoz meg, hogy közben az átszellemülten hallgató gyereket sem zökkenti ki a történetből. Ha ehhez hozzávesszük, hogy a Delta, a Cosmos és a Big Bang Theory megszállott rajongójaként alapból érdekelnek a fizika aktuális felvetései, akkor már nem is kérdés, hogy Farkas Róbert rókáival is mindenképp meg kellett ismerkednem.

Az IndiGogo-s angol nyelvű kiadásról lemaradtam, de sebaj, idén ősszel a Kolibri gondozásában magyarul is megjelent a könyv. Kicsit sajnáltam, hogy az éjszakák szeptemberre már hűvösre fordultak ahhoz, hogy szabad ég alatt, zseblámpafénynél kukkantsunk bele a fiammal az univerzum titkaiba. Oda se neki, zseblámpázni a kanapén is tudunk, és mint kiderült, a csillagos ég helyett még a szimpla mennyezet alatt is lehet bárkiből asztrológus.

A két róka, apa (anya?) és gyereke beszélgetése mentén haladunk előre a történetben. Jobban mondva az Univerzumban. És tulajdonképpen az előre felé haladás is erősen kétséges. A kölyökróka kérdései pont annyira ugrálnak a különböző témák között, mint ahogy az elektronok mozognak az atommag körül. Vagy ahogy a gyerekek kérdeznek a világról. A bölcs válaszok alaposan átgondoltak, kiválóan rezonálnak a kis kérdezőnek a világról eddig megszerzett tudására. Az oldalpárok bájos illusztrációi (szintén Farkas Róbert munkái) pontosan követik a szöveget, ügyesen elkerülve a magyarázó ábra csapdáját. Inkább a két szereplő közötti meghitt nyugalom és a világ végtelensége járja át a képeket.

Noha valószínűleg többször is előkerül majd ez a könyv, egyáltalán nem kell az ismétlés unalmától tartani. A szereplők beszélgetésének menete az első átolvasás után már inkább a színteret biztosította a fiam számára ahhoz, hogy saját kérdéseit is feltehesse. Erős a gyanúm, hogy erre a lehetőségre a gyerekek maguktól ráéreznek. Úgy sejtem, hogy a kisróka kérdései annyira közel állnak a saját gondolkodásukhoz, hogy második, harmadik, sokadik olvasás után maguk is kisrókává válnak, és elindulnak saját útjukon az Univerzum megismerésében. Az előrelátó szerző és a kiforrott koncepció („Sose felejts el kérdezni!”) erre az esetre is fölkészült. Meglehetős megkönnyebbüléssel fedeztem föl, hogy a szokásos Wikipédián turkálás helyett minden oldal alján további hasznos kiegészítő információkat találhatok az adott témához. Ezek az adalékok tipográfiailag is elkülönülnek a felolvasandó szövegektől. Régen bogarásztam ilyen elmélyült érdeklődéssel apróbetűs szövegeket. Ugyanakkor azt is be kell hogy valljam, előfordult, hogy az egy-két mondatba besűrített információmennyiség megértése és válasszá formálása erősen feszegette a határaimat.

A Plank-hossz, a többdimenziós tér vagy a húrelmélet bővebb kifejtése, magyarázata próbára teszi, rosszabb esetben el is bizonytalaníthatja a szülőt. Tiszteletre méltó a törekvés a fizika jelenlegi slágertémáinak érintésére, ugyanakkor a kevesebb ebben az esetben biztosabb támaszt adott volna a felnőtt mesélőknek is. A témavezetés másik botlása, hogy éppen az alcímben beígért kérdésre, a csillagok születésére nem ad választ. Igaz, a kisróka rá sem kérdez a keletkezésükre, így a rókák beszélgetése nem tér ki erre a fontos momentumra. Egyedül az egyik lábjegyzet súg fél mondatot a titkozatos por- és gázfelhőkről. Az angol nyelvű kiadás eredeti alcíme („Your very first book about astrophysics”) ebből a szempontból sokkal pontosabb és ennélfogva szerencsésebb választás volt.

De semmi nincs veszve! Az világegyetemről a végtelenségig lehet mesélni és beszélgetni, úgyhogy rókáink is remélhetőleg folytatják kalandozásukat, és nemsokára kézbe vehetjük a fényről szóló következő részt. Addig is szépen csendben felkészülök relativitáselméletből és mindabból, ami most még nem jut eszembe, de fontos és/vagy hasznos lehet.

 (Farkas Róbert: Az első könyvem az Univerzumról – Hogyan születtek a csillagok? , Kolibri, 2017, 38 oldal, 1999 Ft)

 


 Főoldal

2017. december 17.
Vissza
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Hírek
Új szerelmes regényt mutatott be Temesi Ferenc BudapestenÁtadták az idei Déry Tibor-díjakatÚj kültéri kiállítás nyílt a Magyar Írószövetség székházánálA Szépírók Társasága XIV. Fesztiválja
Ütőér
Márton László tárcái Csehy Zoltán tárcái Lövétei Lázár László tárcái Kiss Judit Ágnes tárcái
Versek
Bertók László versei Csobánka Zsuzsa verseEgressy Zoltán verseiGrecsó Krisztián: Józan ima
Prózák
Sándor Zoltán: Jelenetek egy kivándorló életébőlLackfi János: Beatles ledarálvaRhédey Gábor novelláiMagyariné szeretője
Kritikák
Történetek háború után - Horváth László Imre könyvéről Képzelt futás belső tájbanA pénz hatalma - Száraz Miklós György: OsztozkodókA megőrzés makacs igyekezete
Esszék, tanulmányok
Objektív helytörténet szubjektív szemszögbőlA valamikori szlovák településből többnemzetiségű, multikulturális város?Csabensis - Háromszáz mozaikból összeillesztett nagy történetCsabatörténet dióhéjban
Drámák
Acsai Roland: Farkasok Pozsgai Zsolt: A SzellemúrnőGyőrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba: Jácint pereVörös István: Pisztoly az asztalon
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum

Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA