Papírhajó - Füttyögés és nahátozás

 

Hófehér karácsony

 

Zólya Andrea Csilla

 

Amikor a hószekér is elakad

 

A fehér karácsony már önmagában csoda. Még akkor is, ha további csodákat nem tartogatna az év legszemélyesebb és legbensőségesebb ünnepe. A népi bölcsesség már hetekkel az ünnep előtt megkíséreli megfejteni a jeleket, amikből kiderülhet, hogy a karácsony locsogni vagy kopogni fog. S bár ebben az évszakban nálunk valóban természetes lehetne, mégis gyerekkorunktól fogva áhítat lengi körül már annak a puszta gondolatát is, hogy szentestén sűrű pelyhekben havazik.

     Mészöly Ágnes Hófehér karácsony című meséje e sűrű hóesés mögötti csodákat mutatja meg egy család utazásán és az ajándékszállító karácsonyi angyalokkal való kalandos találkozásukon keresztül. Klasszikus karácsonyi mese ez, ami részben ötvözi, részben pedig ütközteti a régi karácsonyok hangulatát és hagyományait.

     Pest egyik külvárosi bérházából indulnak el Takácsék a két kisgyerekükkel, Mirellával és Mátéval, hogy a nagymamának ne kelljen egyedül töltenie a szentestét. Nemcsak a távolság nagy a nagymama faluja és a gyerekek lakhelye között, hanem a különbségek is. A városban karácsony közeledtekor világító díszektől csillognak-villognak az utcák, a kirakatokat ellepik a műtélapók, műangyalok, műkarácsonyfák és a műhó. E harsány művilággal szemben a nagymama falujának ábrázolása meglehetősen nosztalgikusan idéz fel egy régi világot, ahol igazi, hófehér a karácsony: „a Bakony kellős közepében volt egy kicsiny falu. Úgy bújt meg a fehér tetejű hegyek lábainál, ahogy kormos macska dörgölődzik a korán reggel kelő péklegény lábához. A falu főutcája mentén patak vize bukfencezett kisebb-nagyobb köveken keresztül, s a patak fölött minden portához keskeny hidacska vezetett. A tágas kertekben hosszúkás, tornácos parasztházak sorakoztak egymás után, mint óriás nyakláncán furcsa, szögletes gyöngyszemek.” (3) Kissé didaktikus a falu és nagyváros különbségeinek ilyetén kiélezése és leegyszerűsítése, de mindenképpen elgondolkodtató, hogyan telítődnek tartalommal a kiüresedett formák és rítusok.

     A történet alakulásának talán egyik legfontosabb kérdése, hogy a városból egyáltalán odaér-e időben a család a nagymamához. A várva várt hó akadályokat gördít eléjük, így az út végén, mielőtt beereszkednének a faluba, elakadnak egy nagy hóbuckában. És itt akadnak el az ajándékszállító angyalok is. Ők szintén a nagymama falujába tartanak ajándékokkal telepakolt repülő hószekerükön. Különleges égi járgányuk ellenére nekik is a világ végén levőnek tűnik a Bakony közepén levő kisfalu. Félő, ha nem érnek oda időben, a faluban Szentestén elmarad az ajándékosztás.

     Mészöly Ágnes remekül építi egymásba a család és az angyalok történeteit. Találkozásukkor szembesülnek a szereplők azzal, hogy csakis összefogva, közösen győzhetik le az akadályokat, és az angyaloknak is szükségük lehet az emberek segítségére. A csodák pedig folytatódnak, még ha egy kicsit át is alakulnak. És éppen ez a legkedvesebb e mesében, hogy kénytelenek vagyunk újragondolni a csodákat. A fantasztikus elemeket realisztikus részekkel oltja be a szerző, és fordítva. Lerántja a leplet arról, hogy valójában kik hozzák karácsonykor az ajándékokat, tudniillik az angyalok kitartóan és fáradhatatlanul dolgoznak az emberek által „megrendelt” csodákért. Eközben azt is megmutatja, hogy milyen fontos a legapróbb jótett és figyelmesség is, hiszen segítségükkel vihető végbe a csoda.

     A mese angyalai nagyon is emberiek, egyikük morgó, a másik kedves és vidám, s előfordul, hogy ők is vitáznak vagy zsörtölődnek. Szellemes megjegyzéseik üdítően hatnak, (például amikor Takácsék elakadnak a hóban felmerül, esetleg tudnának-e csodát tenni az angyalok, hogy beérhessenek mindnyájan a faluba, a mogorvább angyal kifakad: „Karácsonyi angyalok vagyunk, nem holmi tündérkeresztanyák!” (24)

     Rófusz Kinga jellegzetes, légies alakjai lenyűgözőek, elragadó, ahogy ötvözi a reálist a szürreális vagy a fantasztikus elemekkel.

Mészöly Ágnes és Rófusz Kinga mesekönyve igazi karácsonyi ajándék kicsiknek és nagyoknak: mai mese az angyalokról, a csodákról – és természetesen kicsit rólunk is.

 

Mészöly Ágnes – Rófusz Kinga: Hófehér karácsony, Cerkabella Könyvkiadó, 2013, 40 oldal, 2900 oldal

 


 

Főoldal

 

2013. december 19.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Ajlik Csenge verseiLövétei Lázár László: SzervraktárMarkó Béla verseiFinta Éva versei
Kontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnekEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png