Színházi programok

 

 

 

 

sajtotajekoztato-az_irok_kisebb

A drámaíró verseny idei meghívott alkotói, Szabó T. Anna,
Garaczi László és Egressy Zoltán a sajtótájékoztatón

 

 

 

Darvasi Ferenc


„Játszani is engedd"

beszámoló a XVII. Magyar Drámaíró Verseny sajtótájékoztatójáról

 


Március 19-én, a budapesti Tranzit Art Cafében rendezték meg a XVII. Magyar Drámaíró Verseny sajtótájékoztatóját, melynek házigazdái a rendezők, a háromnapos program otthonául szolgáló Békéscsabai Jókai Színház, a XXI. Század Magyar Drámájáért Alapítvány, valamint a Körös Irodalmi Társaság voltak. Kezdésként egy „meglepetésjelenetet" láthatott a közönség: Kara Tünde és Gulyás Attila duóját, a napjaink valóságából már mit sem értő, a fiataloktól lemaradt nő és a nagyon is trendi, minden modern kütyüt kedvtelve használó férfi párbeszédét - mely egyébként abból a Csörte című Brestyánszki Boros Rozália darabból való, mely a 2010-es drámaíró versenyen született meg, és amelyet aztán Fekete Péter, a színház igazgatójának rendezésében be is mutattak az idei évadban a Békéscsabai Jókai Színházban.


A sajtótájékoztatót Fekete Péter vezette, ő kérdezte a meghívott vendégeket: Linka Ágnest, a XXI. Század Magyar Drámájáért Alapítvány vezetőjét; Darvasi Ferencet, a Körös Irodalmi Társaság tagját és a rendezvényre különkiadvánnyal jelentkező Bárka folyóirat szerkesztőjét; Cseke Katinkát, aki vendégművészként lesz ott Békéscsabán; Seregi Zoltánt, a Jókai színház rendezőjét; valamint a kezdő jelenetet játszó és a drámaíró versenyen szintén szereplő Kara Tündét és Gulyás Attilát.


A legnagyobb érdeklődés természetesen az idei versenyre meghívott alkotókat, a Szép Ernő- és József Attila-díjas Egressy Zoltán próza- és drámaírót, a Füst Milán- és József Attila-díjas Garaczi László próza- és drámaírót, valamint a Déry Tibor- és József Attila-díjas Szabó T. Anna költőt övezte. Egressy, akinek Sóska, sültkrumpli című darabját korábban már be is mutatta a Jókai Koleszár Bazil Péter rendezésében, elmondta, hogy egyszer már vett részt hasonló vetélkedőn, és a tapasztalatai azt mutatják, hogy bár nem ilyenkor születnek a világirodalom legjelentősebb művei, az egész egy nagyon jó szórakozás, játék - amelyet persze mindenki komolyan fog venni. A három alkotó közül Garaczi László az egyetlen, aki még nem próbálta ki magát ilyen versenyen. Az idei Deszka Fesztiválon, a kortárs magyar drámák seregszemléjén A tizedik gén című darabjával szereplő szerző ki is fejtette, hogy eléggé izgul, mi lesz majd. Elmondta, hogy nincs semmi drámavázlata, így ha akarna, sem tudna előre elkészített anyagból dolgozni. Az Egressyhez és Garaczihoz  képest kevesebb, bár nem jelentéktelen színdarabszerzői tapasztalattal rendelkező Szabó T. Anna szavaiból kiderült, hogy éjszaka szokott dolgozni, írni, tehát ez a szituáció nem lesz számára ismeretlen - ettől függetlenül azonban egy nagy ugrásnak tartja az ismeretlenbe a drámaíró versenyt.


És akkor a részletekről: a rendezvényt, melynek médiatámogatója a Magyar Nemzet és a Bárka folyóirat, március 23. és 25. között tartják meg a Jókai színházban. A verseny nagyjából a szokott módon, ám néhány újdonsággal folytatódik, mondta el Fekete Péter. Ezúttal a nyitó napon, 23-án, péntek este a Duna Televízió Kultinfó című magazinműsorából, 20 órakor derül ki, milyen cikk alapján kell a három szerzőnek szombat reggelre drámát írnia. Előre csak annyit lehet tudni, hogy idén a Magyar Nemzet valamely másnapi cikke alapján készülnek majd a darabok.


Tavaly nemcsak, hogy teltházzal ment(ek) a bemutató előadás(ok), de az érdeklődők a próbafolyamatba is beletekinthettek a helyszínen - az olvasópróbától az utolsó kimondott szóig végigkövethették a három előadás útját. A három darabot három, hat-hat fős színészcsapat próbálja és adja majd elő. Az 1. csapat munkájában Cseke Katinka, Kara Tünde, Nagy Erika, Gerner Csaba, Tege Antal és Szabó Lajos, a 2.-ban Kiss Ramóna, Komáromi Anett, Liszi Melinda, Csomós Lajos, Gulyás Attila és Presits Tamás, a 3.-ban Fehér Tímea, Gubik Petra, Kovács Edit, Katkó Ferenc, Schlanger András és Vadász Gábor vesz részt. A rendezők a Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló Művész Csiszár Imre; a Balázs Béla-díjas Koltay Gábor és a Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes és Kiváló Művész Marton László lesznek.


A darabok tehát péntek éjjel születnek meg, a próbák szombat délben kezdődnek, az elkészült előadásokat pedig március 25-én, vasárnap 19 órától tekintheti meg a közönség a Jókaiban. A versenyről folyamatos beszámolót, blogokat olvashatnak majd a jokaiszinhaz.hu, illetve a barkaonline.hu oldalakon. Több kategóriában is osztanak díjakat: a szakmai zsűri dönt a legjobb drámáról, a közönség a legjobb alakításról. Emellett díjazzák a legjobb színészt és színésznőt, a legjobb fő- és mellékszereplőt és a legjobb rendezőt is.



 

2012. március 20.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Ajlik Csenge verseiLövétei Lázár László: SzervraktárMarkó Béla verseiFinta Éva versei
Kontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnekEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png