Tárca


DobosLaszlo

 

Tőzsér Árpád

 

Dobos László halálára

 

(1930–2014)

 

Meghalt Dobos László, a jeles író és politikus, jó fél évszázadon keresztül a szlovákiai magyar irodalom és szellemiség legnagyobb formátumú szervezője, vállalkozója, a fél szlovákiai magyar irodalom munkaadója.

Az ötvenes években tulajdonképpen ő szervezte meg Szlovákiában a magyar irodalmi élet intézményeit. Írószervezetet, könyvkiadót, irodalmi folyóiratot, különböző lapokat alapított és vezetett, a prágai tavasz idején a szlovák kormány tárca nélküli minisztere, amiért aztán Csehszlovákia szovjet megszállása után megkapta „méltó” büntetését: a husáki időkben, azaz húsz évig megbélyegzett és űzött ember volt. 1989 után tért vissza a közéletbe, amikor is a Csemadok országos tiszteletbeli elnökévé választották, majd az Együttélés politikai mozgalom színeiben a szovák parlament képviselője. 1989–1991 között a Magyarok Világszövetségének társelnöke, majd alelnöke. S közéleti tevékenységével párhuzamosan újra vezetője a Madách Könyvkiadónak, majd 1994-től a Madách-Posonium Kft. ügyvezető igazgatója.

            Az 1969 és 1989 közötti húsz évben írja meg legjobb regényeit: az Egy szál ingbent (1976) és a Hólepedőt (1979), s ebben az időben jelennek meg gazdag közírói tevékenységét összefoglaló publicisztikai gyüjteményei is.

Dobos prózaíróként a hagyományos vallomásos próza műfaját műveli, állandó témája a felvidéki magyarság történelmi megpróbáltatásai. Amiben mégis ellép a hagyományoktól, az egyfajta sajátos lélektani igény (s főleg ebben az igényben különbözik attól a „népi iskolától“, amelybe mindegyre besorolták). Ez a műformálási plusz leginkább a Hólepedőben figyelhető meg, amely tulajdonképpen a közéletből kiszorított író regényes parabolája. Hőse egy tanárnő, aki a „nyilvános társtalanság kínjaiból” a halálba akar menekülni, de csak a kórházi ágy és gipszpáncélok fogságába kerül, ahol a tudatregényekből tanult módszerrel gondolja újra életét. A lélektani igény Dobos egyéb regényeiben nem ennyire nyilvánvaló, de a nyomott, monoton, zsoltáros tudatfolyamokban szinte mindenhol tetten érhető.

            A fentiekből is kiderül, mennyire változatos, sokrétű volt Dobos László munkássága, tevékenységének legjellemzőbb két területe talán mégis az Irodalmi Szemle című folyóirat (főleg annak kezdeti szakasza) és a Madách Könyv- és Lapkiadó volt. Mindkettő létrejötténél Dobos bábáskodott. E sorok írójának viszont abban a szerencsében volt része, hogy itt is, ott is hosszú éveken keresztül munkatársa lehetett az írónak, s így közvetlen közelről figyelhette meg életének alakulását.

            Az írók, politikusok külső megjelenését nemigen szokták a meghatározó ismérvek közé sorolni, Dobos magas termete, tekintélyt parancsoló komolysága viszont, azt hiszem, elidegeníthetetlen része volt teljes habitusának: ha ő valamiről beszélni kezdett, az mindjárt nagyvonalú kezdeményezés lett. Például az Irodalmi Szemle szerkesztősége mint a Szlovák Írószövetség magyar fóruma, sokáig az írószövetség épületében székelt (a mai Štefánik utcában, az ún. Szlovák Állam idején a magyar nagykövetség székhelye volt itt, a lap helyét az épületben szintén Dobos „harcolta” ki). Az Irodalmi Szemle szerkesztősége olyan elegáns helyiségben, helyen volt, hogy az Írószövetség külföldi vendégei rendre ott álltak meg először, s Dobost nézték az írószövetség elnökének. Lapunk (illetve hát persze elsősorban Dobos lapja) ezen külsőségeknek megfelelően (s persze nem ezek folyományaként) erős külföldi kapcsolatokkal rendelkezett, s mindig is a közép-európai régiók fórumának ambíciójával dolgozott. S hasonlóképpen, a Dobos által igazgatott Madách Könyvkiadó is túlnőtte a nemzetiségi kiadó méreteit, volt úgy, hogy évente közel száz könyvet ki tudott adni, közvetítette a cseh és szlovák irodalom kiemelkedő alkotásait a magyarországi olvasóközönség felé, s a közös könyvkiadási szerződések alapján a kiadó kiadványai a magyarországi könyvpiacon is tartósan jelen tudtak lenni.

            Azaz, a szlovákiai magyar szellemiséget és főleg irodalmat akármelyik kiterjedésénél fogva vizsgáljuk, Dobos László személyiségébe ütközünk: az elmúlt fél század jellegzetes, emblematikus alakja volt, nagy tervekkel és nagy teljesítményekkel. Ebben a korszakban tájainkon persze sok volt a nagy képzeletű, tehetséges ember: ő azon kevesek közül való volt, akik meg is tudták valósítani terveiket.

            A „hegyek alatt” (Szalatnai Rezső nevezte így a felvidéki régiókat), az „Északi Géniusz” tájain (ezt Dobos szájából hallottam sokszor) Dobos László halálával egy korszak ért véget. 

 


 

Főoldal

 

2014. július 28.
Kontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Finta Éva verseiFarkas Wellmann Éva: Szanatóriumi emlékvázlatokKiss Ottó: Lieb MihályDávid Péter: Ecce homo
Tóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekérHaász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem volt
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png