Olvasónapló

 

 

 

 

Sánta Gábor

 

A doktor kutyája

 

A fantáziátlan Téli berek helyett akár ez is a címe lehetne a Tüskevár folytatásának. 1959 tavaszán látott napvilágot, alig másfél évvel a másik regény megjelenése után. Vagyis a folytatást Fekete István már emez közzétételekor írni kezdte.

            A folytatást? Mindenképpen annak mondható, mivel a főhősök azonosak, a cselekmény közvetlenül a nyári kalandot követő téli szünetben, a kis-balatoni nádi világban játszódik, amikor már nyolcadikosok a fiúk. Sőt valamivel hamarabb elkezdődik, hogy a szerző Tutajos budapesti érzelmi életét is alaposan bemutathassa.

            A Téli berek a Tüskevár folytatásának látszik, de csak annyira, mint a sikerfilmek újabb és újabb változata. Mintha Fekete István is rájött volna arra, hogy olyan drágakőre talált (alakokra, helyszínre és cselekményre), amelyet érdemes továbbcsiszolnia a tökéletes ragyogáshoz. Nem sorozatot akart létrehozni, hiába könyörögtek még egy további kötetért diák és tanár olvasói a hatvanas években. (Pedig a trilógiának komolyak a hagyományai a magyar irodalomban.) De az írót nem Tutajos és Bütyök személye érdekelte, hanem mindaz, amit 1956 nyarán-őszén eredendően üzenni akart.

            Csakhogy a Tüskevár megjelenésére gyökeresen megváltoztak azok a viszonyok, amelyek a születését alapvetően inspirálták. A napfényes nyár önfeledt boldogságát a komor és a még beláthatatlan, borzongató téli szorongás váltotta fel. Fekete István a vakációs történetet 1958 kora nyarán ismét elővette, hogy a nem sokkal korábban még örömmel hirdetett értékeket megint számba vegye. A forradalom utáni elszámoltatások még tartottak, rokonai és barátai közül számosan külföldre mentek (például a fia), vagy éppen börtönben ültek. Ez idő tájt különösen gyakran akasztott a hóhér, köztük Nagy Imre miniszterelnököt és társait. Tehát, ha valamikor, ekkor valóban aktuálissá vált az itthoni élet élhetőségének kérdése.

            Így hát Ladó Gyula Lajos és Pondoray Béla megint a zalai berekbe utazik, hogy ott lényegében a nyárival azonos kalandokban legyen része. Mesterük, Matula bácsi segítségével ezúttal is a barátság, a szeretet, az idősek tisztelete és a tudás fontosságára csodálkoznak rá. Ezek korábban reményteljessé tették a nyarat, most pedig legalább olyan fontosnak tűntek a reménytelenségben. A valóságban éppen úgy, mint a regénybeli téli szünetben.

            Ezt a könyvet nem a kamaszoknak szánta Fekete István, vagy legalábbis nem csupán nekik. Természetesen ezúttal is figyelembe vette a Móra Könyvkiadó elvárásait, de nem kell különösebb irodalmi tájékozottság, hogy feltűnjön, ebben az ifjúsági regénynek mondott műben milyen sok szó esik a halálról, az elmúlásról. A kamaszok általában nem is kedvelik, például a sérült madarak éjszakai haldoklásának részletezése, a sok vadászjelenet és Matula szomorúnak tűnő öregsége miatt. Pedig éppen ezek összessége nyomatékosítja, hogy a felsorolt értékek változatlanul fontosak. Mindennek jelképes kifejezője a doktor vadorzásra vetemedett kutyájának elejtése. Tutajos farkasnak hiszi a holdfényben, és gondolkodás nélkül agyonlövi. Aztán (velünk együtt) csodálkozik, hogy nem minden az, aminek látszik.

            A Téli berek nem újabb bőr lehúzása egy sikerkönyvről. Átgondoltabb és alaposabb kidolgozása egy ígéretes ötletnek. Valószínűleg a legjobb Fekete István-művek egyike. Remek leírásaiban nem egyszerűen a példaképnek tartott Krúdy Gyulát idézi, de hozzá hasonló stilisztája is a magyar nyelvnek.

            Fekete István nem folytatta a történetet. Miért is tette volna? Kaptunk tőle meleget és hideget. Mindent elmondott. Mindent, amiről az adott viszonyok között beszélhetett. 

 

 


 

Főoldal

 

2013. január 24.
Kontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Markó Béla verseiFinta Éva verseiFarkas Wellmann Éva: Szanatóriumi emlékvázlatokKiss Ottó: Lieb Mihály
Tóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekérHaász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem volt
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png