Papírhajó - Mentőöv

 

2016-os_HUBBY-d__jazottak.JPG
2016-os HUBBY-díjazottak

 

Szepesi Dóra

 

Cél a magas kultúra

olvasóközönségének megőrzése

 

Elöljáróban a díj hátteréről és a Magyar Gyerekkönyv Fórumról (HUBBY) Pompor Zoltán elnök számolt be. A kiadók az egyes kategóriákhoz tartozó könyveiket ajánlották a pályázatra. Közel 90 könyv érkezett a pályázatra, a kiadóktól 3–3 példányt kértek a könyvekből, és az ezekkel való terveik mutatják a Fórum háromféle irányultságát: az első példánnyal a nemzetközi kapcsolatokat szeretnék építeni, a Nemzetközi Gyerekkönyvtárba jut el Münchenbe, a második példány a Fordítástámogatási Irodába kerül, így különböző könyvfesztiválokon, könyvvásárokon a magyar gyerekkönyvek jó hírét népszerűsíti majd. A harmadik példányokat pedig hátrányos helyzetű iskolák könyvtárai számára juttatják el.

 

Pompor_Zolt__n__P__terfy_Gergeolt__n.JPG
Pompor Zoltán, Péterfy Gergely, Tarr Ferenc,
Pásztor Csörgei Anrdea és Jeney Zoltán

 

     A régi hagyományra visszatekintő Év Gyerekkönyve-díjat a HUBBY másodszor osztja ki, már a kiadók ötleteit is beépítették a pályázatba. Nemcsak a díjazottakat mutatják be, hanem  hetekkel korábban azt a rövid listát­* is nyilvánosságra hozták, amelyet a zsűri választott ki minden kategóriában.

 

A_k__z__ns__g_egy_r__szlete_a___kkal.JPG
A közönség egy részlete a várakozó alkotókkal

 

Fontos elem ez is, mert az olvasókat az értékes gyerekkönyvek felé orientálja. A díjakról szakmai zsűri döntött, amelynek tagjai: Révész Emese művészettörténész, Varga Betti irodalomkritikus, Herédi Károly, a Híd folyóirat szerkesztője, Bánfi Csilla könyvtárostanár, a HUBBY elnökségének tagja és Gombos Péter, a Magyar Olvasástársaság (HUNRA) alelnöke voltak, elnöknek Péterfy Gergelyt kérték fel. A díjátadón a HUBBY elnökségi tagjai, Tarr Ferenc, Pásztor Csörgei Anrdea és Jeney Zoltán a színpadon foglaltak helyet. Péterfy Gergely bevezetésképpen elmondta, a felkéréskor még nem gondolta, hogy tonnányi pdf-fájlt kell elolvasnia. Azt hitte, hogy gyerekkönyvolvasás terén egy pici ideje még van a nagyszülőkorig, de most úgy érzi, tíz évre előre teljesítette a penzumot. Azonban egyáltalán nem bánta meg! Jó volt ennyiféle szöveget végigolvasnia. Meggyőződése, hogy nincs különbség felnőtt- és gyerekirodalom között, van jó irodalom meg nem jó irodalom, ő azt nézte, mi az, ami bevonzza, hol dobja el az írói, szakmai fenntartásait, melyik az a szöveg, ami egyszerűen magával ragadja, elviszi és boldogan élvezi a szöveget. Végül is nagyon örült a kalandnak, és gratulált a díjazottaknak.

     A zsűri öt kategóriában díjazta az alkotókat, ezen kívül két különdíjat, egy irodalmit és egy illusztrátorit is kiadtak. A díjazott munkákhoz laudációt hallhattunk és ízelítőként egy-egy részlet következett a műből.

     Az év fordítója díjat Lackfi János nyerte el. Mintegy 120 verset fordított, és válogatott a kortárs és klasszikus francia gyereklírából Az informatikus kutyája (Móra Kiadó) című kötetbe, amelyet Molnár Jacqueline illusztrációi tesznek még vonzóbbá.

 

Lackfi_J__nos___tveszi_a_ford_d__jat.JPG
Lackfi János átveszi a fordítói díjat

 

A legjobb illusztrátornak járó díjat Dániel András vehette át, az És most elmondom, hogyan lifteztem (Pozsonyi Pagony) című könyvéért.

 

D__niel_Andr__s_illusztr__torikapott.JPG
Dániel András illusztrátori díjat kapott

 

Az innovációs díjat az autista gyerekekkel foglalkozó veszprémi AutiSpektrum Egyesületet kapta, a Csillagbusz című, integrációt segítő könyvéért, ennek írója Stefanik Krisztina, illusztrátora pedig Bartos Erika. Varga Betti laudációjában kiemelte, hogy a gyerekirodalomban törekszenek a toleranciára, empátiára való nevelésre,  a szerző szaktudásának és tapasztalatának köszönhetően ez szinte észre sem vehető, a mese varázslatával mégis megtörténik. A 12 év alatti kategóriában a legjobb gyerekkönyv szerzőjének járó díjat Elekes Dóra kapta.

 

 Elekes_D__ra_j__.jpg
Elekes Dóra

 

A Csimota Kiadónál megjelent Dettikéről és más istenekről című könyvéről Bánffy Csilla a különleges párhuzamos szerkezetet és a humoros nyelvi bravúrokat emelte ki. A 12 év felettieknek szóló kötetek közül a Jelen! kortárs ifjúsági novellák kötete (Móra Könyvkiadó) került az első helyre. A kötet anyagát fiatal alkotók novelláiból Dávid Ádám és Gaborják Ádám válogatta. A szerzők névsora izgalmas sokféleségre enged következtetni: Acsai Roland, Bencsik Orsolya, Béres Tamás, Dragomán György, Falussy Móric, Garaczi Zoltán Gáspár-Singer Anna, Kalapos Éva Veronika, Krusovszky Dénes, Magyar-Nagy Mariann, Majoros Nóra, Mán-Várhegyi Réka, Molnár T. Eszter, Nagy Ildikó Noémi, Potozky László, Sulyok Rozi és Véssey Miklós.

     A kategóriadíjakon kívül a HUBBY létrehozott egy különdíjat is, melyet olyan szerző, szerkesztő, illusztrátor vagy kiadó nyerhet el, akit valamilyen szempontból különlegesnek gondolnak. Ezúttal a Magyar Gyerekkönyv Fórum szerzői díjában az elmúlt években mutatott kiemelkedő tevékenységéért Kertész Erzsi részesült, elsősorban azért, mert oly sokféle teremtett világot mutatott meg a gyerekeknek, ráadásul mindig megújuló nyelven. (Labirintó, Állat KávéZoo, Panthera 1–2.)

 

 Kert__sz_Erzsi_k__l__nd__jas_j__.jpg
Kertész Erzsi különdíjas

 

A külön illusztrátori díjat pedig Nagy Norbert kapta, akinek képei teljesen újak a magyar könyvpiacon, azonban teljes mértékben illeszkednek a nyugat-európai trendekhez. A Völgy, írta Tárkony című kötetben a fotorealisztikus képeket parodizáló, a perspektívával örömmel játszadozó, a színekben tobzódó, technikai bravúrban bővelkedő profi illusztrátor tovább csavarja a szöveget.

     A díjkiosztó végén Pompor Zoltán Békés Pál egykori IBBY magyar szekció elnök gondolatát idézte. Amikor azt kérdezték tőle, hogy elnökként és magánemberként mennyire tartja fontosnak a mesét, válaszában elmondta, alapvetően és egyre inkább fontos a mese, de tágabban a gyerekeknek szóló irodalom. Szerinte ugyanis „látható a világon egy olyan tendencia, hogy szépirodalmat egyre kevesebb ember olvas, de az olvasók halmazán belül a gyerekek viszonylag kevésbé keveset olvasnak. Ebből az következik, hogy a gyerekeknek szóló könyvkiadás arányaiban nő, tehát kell, hogy legyen jó irodalom a még elérhető és megragadható olvasóknak, vagyis a legkisebbeknek. A másik szempont, ha nem tudjuk elkapni, megszólítani, az írott kultúrához láncolni a gyerekeket, akkor egész egyszerűen nem marad ember, aki a hatrétegű, esztéták által körbeajnározott magas irodalmat képes lesz elolvasni. Az egyetlen mód egy bármifajta magas kultúra olvasóközönségének megőrzésére a gügyögés-mentes, színvonalas, magával ragadó gyerekirodalom.” A díjkiosztó végén ilyen olvasmányokat kívánt mindenkinek a Fórum elnöke, továbbá invitált a HUBBY következő rendezvényeire is.

(Szepesi Dóra)

 

*A rövidlisták:

 

A fordítói kategória shortlistje:

Jean-Philippe Arrou-Vignod: A repülő camembert, ford. Tótfalusi Ágnes, Manó Könyvek
Az informatikus kutyája, ford. Lackfi János, Móra
Dr. Seuss: Ha lenne egy cirkuszom, ford. Szabó T. Anna, Kolibri
David Elliott: Ez Pött (az őskölök), ford. Dániel András, Betűtészta
J.M. Barrie: Pán Péter, ford. Szabó Luca, Móra
Jon J. Muth: Zen üzenetek, ford. Molnár Krisztina Rita, Betűtészta

 

Az illusztrátorok kategória shortlistje:

Elekes Dóra: Dettikéről és más istenekről, ill. Treszner Barbara, Csimota.  
Kertész Erzsi: Nem mese, ill. Kasza Júlia, Pagony.
Dániel András: És most elmondom, hogyan lifteztem, Pagony.
Lackfi János: Robban az iskola, ill. Molnár Jacqueline, Móra.
Kollár Árpád: A Völgy, írta Tárkony, ill. Nagy Norbert, Csimota.
Mészöly Ágnes: Ez egy ilyen nap, ill. Paulovkin Boglárka, Naphegy. 
Molnár Krisztina Rita: Kréta-rajz, ill. Simonyi Cecília, Naphegy.

 

Az innovációs kategória shortlistje:

Nyulász Péter: Berger Szimat Szolgálat, ill. Ritter Ottó, BerGer.
Győri Borbála: Szamarasz Vera, Nézd, ez én vagyok! , ill. Dániel András, Csimota.
Dr. Stefanik Krisztina: Csillagbusz, ill. Bartos Erika, AutiSpektrum Egyesület.
Mészöly Ágnes: Ez egy ilyen nap, ill. Paulovkin Boglárka, Naphegy.
Nagy Diana: Japán – Magyar képes szótár, Scolar.
Nényei Pál: Az irodalom visszavág, Tilos az Á.
Adamasky Szilvia, Maléth Anikó, Kelen Kata, Böcskei Virág: Új élet, új mosoly, ill. Bartos Erika, Trapacs.
Tittel Kinga: Mesélő Budapest, ill. Kecskés Judit, Kolibri.

 

A szerzői kategória shortlistje

12 év alatti:

Kertész Erzsi: Pantera, Pagony.
Kertész Erzsi: Állat KávéZoo, Cerkabella.
Kertész Erzsi: Göröngyös Úti Iskola – Helló, felség! , Cerkabella.
Lackfi János: Robban az iskola, Móra.
Kertész Edina: Dodó nyomozó és az idomított cápa, Naphegy.
Elekes Dóra: Dettikéről és más istenekről, Csimota.
Kollár Árpád: A völgy, írta Tárkony, Csimota.
Kiss Ottó: Ne félj, apa! , Móra.
Király Levente: Van egy kutyánk, Manó Könyvek.
Mészöly Ágnes: Ez egy ilyen nap, Naphegy. 
Szigeti-Kovács Viktor: Lúna gyermekei, Ciceró Könyvstúdió.

 

12 év feletti, ifjúsági kategória:

Kalapos Éva Veronika: Massza, Menő Könyvek.
Szabó Borbála: Nincsenapám, seanyám, Tilos az Á.
Mészöly Ágnes: Szabadlábon, Tilos az Á.
Jelen!, szerk. Dávid Ádám, Gaborják Ádám, Móra.
Hajdú Antal Zsuzsanna: Léggömbök, Ciceró Könyvstúdió.
Wéber Anikó: Az osztály vesztese, Pagony.
Lackfi János: Szerelmi nyomozás, Scolar.

 


Főoldal

2017. június 13.
Kontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Markó Béla verseiFinta Éva verseiFarkas Wellmann Éva: Szanatóriumi emlékvázlatokKiss Ottó: Lieb Mihály
Ecsédi Orsolya novelláiEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png