Helyszíni tudósítások

 

 Szarka Károly

 

A másolat másolatai

Margó Fesztivál, 2015, őszi különkiadás

 

Három napon át, több különleges helyszínen zajlik az őszi Margó Fesztivál, az idén először kiosztott Margó-díjjal. A különleges helyszínek egyike a Budapest Bábszínház, ahol Az Ottlik-átirat című est az egyik exkluzívabb program. Az estnek több apropója is van, mivel nemcsak Ottlik Gézára, hanem Esterházy Péter ma már irodalomtörténetinek számító gesztusára is emlékeznek a meghívott vendégek. A jelenleg súlyos beteg író a nyolcvanas évek elején időt és energiát nem sajnálva másolta le az Iskola a határon teljes szövegét egyetlen papírlapra, olvashatatlanná téve a nagy példakép szövegét.

Azt est háziasszonya Winkler Nóra, vendégei a színpadra lépés sorrendjében: Parti Nagy Lajos, Kemény István, Cserna-Szabó András, Garaczi László, Péntek Orsolya, Péterfy Gergely és Németh Gábor. Ők készítették el a másolat másolatait, bár szabadon értelmezhették, és az eredményeket elnézve szabadon is értelmezték a feladatot. Cserna-Szabó például a Hajnali háztetőket nyomtatta ki 1-es betűmérettel egyetlen oldalra, hogy ne kelljen sokat dolgozni vele, Péterfy a Buda sorait körmölte le spirál alakban, mondván, ez a próza ideális alakzata, Péntek pedig egy angyalt is rajzolt.

 

Winkler_N__ra__P__terfy_Gergely.jpg
Winkler Nóra Péterfy Gergelyt kérdezi

 

Parti Nagyot a könyvkötő, Iglbauer alakja ihlette meg, de gyógyulást kíván a tweed zakó-hangú Esterházynak is – szerinte amúgy senki nem visel olyan fantasztikusan Ottlikot, mint ő. Winklernek köszönhetően a vendégek elidőznek Ottlik karakteres arcánál és férfias alakjánál is, de ennél talán még izgalmasabb, hogy ki hogyan találkozott vele. Kemény megírta, hogy a bölcsészkaron’89-ben vagy ’90-ben, egy est vagy egy pódiumbeszélgetés után látta, és ahogy ez az emlék is halvány, abban sem biztos, hogy évekkel azelőtt bemutatkoztak-e egymásnak, kezet fogtak-e vagy sem. Valószínűleg igen, mert a legendás Örley Kör megalakulásakor mindenkit bemutattak mindenkinek.

Winkler_N__ra__Parti_Nagy_Lajos__2_.jpg
Parti Nagy Lajos olvas

 

Ott volt azon a napon az Astoria kávéházban Garaczi is, aki a Mellébeszélés nehézségei című novellájával talán a legnagyobb sikert aratja az est során. Elmeséli, hogy szerette volna legalább megérinteni Ottlikot, aztán észrevette, hogy otthagyott az asztalon egy fél pohár pezsgőt, amit Garaczi gyorsan megivott.

 

Garaczi_L__szl__.jpg
Garaczi László

Ott volt Németh Gábor is, aki másfél méterre állt Garaczitól, így végignézhette a jelenetet, ami irigységet váltott ki belőle. Egyébként Péterfy foglal össze mindent, ami az irodalmi hagyománnyal és a személyes emlékezettel kapcsolatban elhangzik: „minden tudás csak felidézés, minden ismeret emlékezet, és minden regény csak másolat”.

 

Winkler_N__ra__N__meth_G__bor.jpg
Németh Gábornál a szó

 

Az Ottlik-est után is a Bábszínházban maradok, és végignézek egy könyvbemutatót, ami sokkal inkább zenés felolvasószínház. Térey János A legkisebb jégkorszak című új kötetéből a szerző, valamint két színművész, Bánki Gergő és Sárosdi Lilla olvas fel, miközben a Panda Trió, vagyis DJ Panda, Bordás Zoltán és Jánosházi Péter zenél.


B__nki_Gerg____S__rosdi_Lilla_J__nos.jpg
Bánki Gergő, Sárosdi Lilla és Térey János

 

Másnap a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Ötpacsirta utcai épületébe ülök be egy „hagyományos” könyvbemutatóra: Darvasi László Isten, haza, csal című novelláskötetéről Megyesi Gusztáv faggatja a szerzőt, értő közönség előtt, ami azért fontos, mert az újságíró felidéz egy balatonfüredi író-olvasó találkozót, ahova harminc, magyarul nem beszélő szlovák ápolónő tévedt be…

 

Megyesi_Guszt__v__Darvasi_L__s____1_.jpg
Megyesi Gusztáv, Darvasi László

 

A cím Megyesi szerint olyan, mint egy félbehagyott kisgazda pályamodell, de nem csak Torgyán Józsefet idézi: Darvasi büszke rá, hogy ezt a címet akár Parti Nagy is adhatta volna. A novellák gyakori témája a periférián élők élete, de némelyikük az apa-fiú viszonyt is boncolgatja, mint kiderül, személyes élményekből táplálkozva. Megyesi jegyzi meg, hogy bár a magyar vidék kedvenc röviditala a pálinka, a szereplők szinte mindig vodkát isznak, ami Darvasinak nem tűnt fel. Az egyik felolvasott novella viszont kivétel: apa és fia whiskyt kortyolgat. A másik szöveget az a kép inspirálta, ahogy a Mammutban egy hajléktalan asszony a telefonját tölti.

Darvasi hetente két-három tárcát ír az Élet és Irodalomba, illetve a szegedi Délmagyarba. Elmondása szerint nem emlékszik mindegyikre, de van olyan tárca, amelyik visszakiabált, hogy novella akar lenni. Vannak történetek, amelyeket akár egy nyaraláson is elmesél, csak éppen többet dolgozik velük, mint Tandori Dezső vagy Tolnai Ottó, akik szinte nyomdakészen beszélnek. A könyvtár után még egy helyszínre, a Toldi Moziba ugrok be, hogy gratuláljak Totth Benedeknek: ő nyeri a legjobb első prózakötetesnek járó díjat Holtverseny című regényével, megelőzve Mán-Várhegyi Rékát, a Boldogtalanság az Auróra-telepen, valamint Babiczky Tibort, a Magas tenger szerzőjét, a különdíjas pedig Papp-Zakor Ilka és az Angyalvacsora.

 

Fotók: Neményi Márton / Margó Fesztivál


 Főoldal

2015. október 14.
Csík Mónika tárcáiKiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Farkas Wellmann Éva: Akit nem találszFarkas Arnold Levente: Ywon KerépolMolnár Lajos verseiGéczi János versei
Zsidó Ferenc: Égig érő szénásszekérHaász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalan
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png