Hírek

 

J__kai_m__ret.jpg 

 

Megkezdődtek a 33. Jókai-napok

Balatonfüreden

 

Jókai Mórra emlékezve nemcsak a nagy írót, hanem egy kulturális aranykor örökségét is megidézzük – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) művészetért és közösségi művelődésért felelős helyettes államtitkára pénteken Balatonfüreden, a 33. Jókai-napok megnyitóján.

 

Szentmártoni János úgy fogalmazott: Jókai Mór kultusza nem csupán az irodalom iránti szeretet kifejezése, hanem folyamatos emlékezés egy olyan emberre, „akinek tollából megannyi kaland, bölcsesség, és emberi mélység áradt”. A történetei által megőrzött értékek továbbra is inspirálnak, mindennapi életünkben, társadalmunk alakításában és kulturális örökségünk ápolásában – hangsúlyozta.

Emlékeztetett: az Országgyűlés 2025-öt a 200 éve született Jókai Mór és a 150 éve született Klebelsberg Kunó tiszteletére emlékévvé nyilvánította.

Jókai Mór a 19. század egyik legkiemelkedőbb alakja volt, hat évtizedes pályafutása során „káprázatos műveivel és páratlan fantáziájával” mély nyomot hagyott nemcsak a magyar irodalom és az anyanyelv történetében, de mindmáig hatóan generációk szellemi fejlődésében, történelmi műveltségében és nemzeti identitásában is – mondta a helyettes államtitkár.

Hozzátette: élete és munkássága „a múlt, a jelen és a jövő kereszteződési pontján található”, és a Magyar Írószövetség is 2018 óta Jókai Mór születésének napján ünnepli a magyar széppróza napját.

Jókai Mór nem csupán világhírű író volt, nem csupán a magyar nép nagy mesélője, de közéleti szereplőként is maradandót alkotott az interparlamentáris unió magyar képviselőcsoportjának első elnökeként nemzetközi szinten is hozzájárult a magyar kérdések jobb megértéséhez – idézte fel Szentmártoni János. Megjegyezte, hogy Jókai szerkesztőként és tudósítóként és az események alakítójaként Petőfi mellett egy viharos történelmi korszak nagy krónikása is volt egyben.

A helyettes államtitkár köszönetet mondott Balatonfürednek, amiért méltó módon ápolja és örökíti át generációról generációra az író emlékét.

Bóka István (Fidesz-KDNP), Balatonfüred polgármestere köszöntőjében kiemelte: a város arculatát, programjait meghatározzák a Jókai-kultusz elemei.

Jókai Mór művészete, romantikája, a világ, amelyet benépesített hőseivel olyan értékekre épülnek, amelyek ma is hitelesek, ugyanakkor fájóan hiányoznak a mai korból. Szükség van „a lelkünket ápoló szelíd mesemondóra” – mondta.

A polgármester jelezte: az idén is gazdag irodalmi programokkal készültek az emléknapokra, de a jövő évben, Jókai Mór születésének 200. évfordulójára is színes, változatos rendezvényeket terveznek.

A megnyitón Lukács Sándor színművész Babits Mihály Jókai Mór születésének századik évfordulójára írt költeményét szavalta el, a rendezvény végén pedig a résztvevők - köztük Szentmártoni János, Bóka István, valamint Török Petra, a Petőfi Irodalmi Múzeum megbízott főigazgatója - koszorúkat helyeztek el az író egykori nyaralójának kertjében álló emlékműnél.

A kétnapos Jókai-napok programjában könyv- és folyóirat-bemutató, kerekasztal-beszélgetés és tárlatvezetés is szerepel, szombaton pedig a Koloska-völgyben megrendezik a hagyományos Jókai-bableves főzőversenyt. 

 

(MTI)


Főoldal

2024. május 03.
Kontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcáiKopriva Nikolett tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Mindák Dániel: CsokitortaCsabay-Tóth Bálint: A sarj
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Fekete Vince: Gyönyörű apokalipszisAcsai Roland verseiGál Ferenc verseiFarkas Wellmann Éva: Magad lehetsz
Oberczián Géza: EgyedülOberczián Géza: EgyedülKovács Dominik – Kovács Viktor: Lesz majd mindenKontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabanka-logo_v4.pngpku_logo.png