Hírek

 

 Visky_Andras.jpg

 

Visky András nyerte el az idei Margó-díjat


Visky András Kitelepítés című regényéért nyerte el idén a legjobb első prózakötetesnek járó Margó-díjat – közölték a Liszt Ünnep Nemzetközi Kulturális Fesztivál részeként megrendezett Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár szervezői.

 

A nyertes pénzdíjat, kereskedelmi és médiatámogatást, valamint próbafordítást is kap, valamint 15 millió forint értékű népszerűsítő kampány segíti győztes könyvének pályáját.     

Visky András könyve mellett Bánhidi Lilla Sorsod Borsod című krimije, valamint K. Varga Bence Repedések könyve című novelláskötete került az élmezőnybe.

Idén először adták át a fesztiválon a Margó x Erste #higgymagadban különdíjat, amit Szűcs Ádám nyert el A játék neve: Budapest című regényével.

A Margó-díjra 2023-ban összesen 34 pályázat érkezett, amelyből tíz könyvet választott ki a Könyves Magazin szerkesztőiből álló szakmai előzsűri. 2023-ban a Kalligram, a Prae Kiadó, a Parnasszus, a Szépirodalmi Figyelő Alapítvány, az Athenaeum, a Fiatal Írók Szövetsége, a Lampion Könyvek, az Animus és a Jelenkor kiadó könyvei jutottak be a legjobbak közé.    

A Margó-díjról a Fiatal Írók Szövetsége, a Szépírók Társasága és a Margó Irodalmi Fesztivál képviselőiből álló szakmai zsűri döntött.

Visky András drámaíró, költő, dramaturg, egyetemi tanár.

A közleményben ismertetik: a Jelenkor Kiadónál 2022-ben megjelent Kitelepítés című regényében szereplő kisfiút kétévesen édesanyjával és hét testvérével egy lágerbe telepítik, a református lelkész apát bebörtönzik, az ő történetüket követheti végig az olvasó.

„A Kitelepítés az elmúlt évtized egyik legszebb és legfontosabb regénye, ami mögött jelentős drámaiírói és költői életmű áll. Visky András megtalálta a nyelvet ahhoz, hogy elbeszélje a nehezen elbeszélhetőt, családregényében a hit, a szeretetet és a szabadság segíti a borzalmak túlélését” - idézi a közlemény Valuska Lászlót, a Margó Irodalmi Fesztivál igazgatóját.

Idén kilencedik alkalommal ítélték oda a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron a legjobb első prózakötetért járó Margó-díjat. A 2015-ben indított kezdeményezés célja, hogy felhívja a figyelmet az első prózakötetes szerzőkre, és ezen keresztül is népszerűsítse a hazai kortárs irodalmat. Az elmúlt nyolc évben Totth Benedek, Milbacher Róbert, Szöllősi Mátyás, Mécs Anna, Fehér Boldizsár, Harag Anita, Halász Rita, tavaly Vonnák Diána kapta meg az elismerést.

A Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár vasárnap estig várja a látogatókat a Millenárison.

 

(MTI)


Főoldal

2023. október 13.
Kontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcáiKopriva Nikolett tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Mindák Dániel: CsokitortaCsabay-Tóth Bálint: A sarj
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Grecsó Krisztián: Középkorú szerelmesversBecsy András: FelhőszakadásPál Dániel Levente verseiBálint Tamás: Máj hagymalekvárral
Kiss László: Az olvasásOberczián Géza: EgyedülKovács Dominik – Kovács Viktor: Lesz majd mindenKontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabanka-logo_v4.pngpku_logo.png