Hírek

 

 DSCN0761.JPG
Oláh János Ás Mezey Katalin Békéscsabán,

 

Konferenciával emlékeznek

Oláh Jánosra a PIM-ben

 

Életmű-konferenciával emlékeznek pályatársai, tisztelői Oláh János (1942-2016) József Attila-díjas magyar költőre, íróra és szerkesztőre a Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM) csütörtökön Budapesten.

 

„Sok nemzedéktársával ellentétben Oláh János sosem dugta a fejét a homokba, kritikusa és krónikása is lett egy olyan embertelen korszaknak, amelyben a sokáig a magyar nép gerincét adó parasztságot szétzüllesztette az egyre bénítóbb hazugságba lealjasodó hatalom” – fogalmazott a konferencia megnyitásakor Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke.

Oláh Jánost kérlelhetetlen igazmondása, szociális érzéke, az elesettekért küzdő humanizmusa, az árulókat és cinkosokat kimérten leleplező, bosszúvágytól mentes erkölcsi példamutatása Móricz Zsigmond, Németh László, Illyés Gyula és Nagy László örökösévé avatta – tette hozzá.

Kiemelte: Oláh János sokoldalú lírája ugyanúgy merített a népköltészetből, az avantgárdból, a kuruc kötészetből és az egzisztencialisták létélményéből is. Költői nyelvezete egyszerre realista és látomásos, filozofikus és ábrázoló jellegű.

Prózaírói munkásságát a 60-as években indult nemzedék úttörői között kell számon tartani – mondta Szentmártoni János.

„Oláh János nyomatékos és súlyos ember volt, életművét azonban a magyar irodalomtörténet és irodalmi tudat még mindig nem ismeri eléggé” – hangsúlyozta Jánosi Zoltán, a tanácskozást szervező Magyar Napló Kiadó irodalmi vezetője.

Jánosi Zoltán előadásában Oláh János életművének műnemi és műfaji összetettségéről beszélt, Szakolczay Lajos Széchenyi-díjas irodalomtörténész Oláh János, nemzedéke lelkiismerete címmel adott elő a konferencián.

Mezey Katalin, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) irodalmi tagozatának vezetője, Oláh János özvegye a szerző líranyelvéről; Bertha Zoltán Oláh János intellektuális költészetéről, Vári Fábián László a Kilencek költőcsoport idén 50 éves, nagyhatású Az elérhetetlen Föld című antológiáról; Kondor Péter János Oláh János regényeiről, Stamler Ábel az életmű recepciójáról ad elő a konferencián.

Oláh János tiszteletére november 22-én a Magyar Napló Könyvesboltban emlékestet szerveznek, amelyen kihirdetik a kiadó novellapályázatának eredményeit, és átadják Az év legsikeresebb szerzője-díjat is.

 

(MTI)


Főoldal

2019. november 07.
Kiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Molnár Lajos verseiGéczi János verseiZalán Tibor verseiGergely Ágnes: Az ausztriai lépcsősor
Haász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalanKötter Tamás: Izgalmas életek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png