Papírhajó - Mentőöv

 boldizs__r_ildik__.jpg

 

„Az örömre való képesség”

  

Lehengerlő a lelkesedése és a tűz, ami hajtja. Megalakította a Metamorphoses Meseterápiás Központot, és éltre hívta a Fabuláriumot. Itthon és külföldön is tart előadásokat, tanít, és ha mindez még nem lenne elég, könyvet is ír. A Holle anyót egy egészen új szemszögből mesélte el; a könyv a Cerkabella Kiadó gondozásában jelent meg. Boldizsár Ildikó meseterapeutával Schütz Gabriella beszélgetett.

 

– Hogyan érezted magad a történet újramesélése közben?

– Nem voltam jó passzban, és ez kifejezetten jót tett a munkának. Pontosan úgy éreztem magam, mint az orsóját kútba ejtett lány… Mindkettőnk számára az volt a tét, hogy képesek vagyunk-e utána ugrani annak, ami kicsúszott a kezünkből, vagy hagyjuk az egészet a fenébe. Ebben a lelkiállapotban gondoltam újra a történetet, és a lánnyal együtt jártam be az egész utat. Nagyon sokat kaptam tőle, tulajdonképpen ő hozott fel engem is a kút mélyéről.

– Miben más ez a mese, mint amit ismerünk?

– Sokat tipródtam azon, hogy szabad-e hozzányúlni egy klasszikus meséhez, s ha igen, hogyan. Mindenképpen szerettem volna hű maradni az eredeti mese „üzenetéhez” és hangulatához, ugyanakkor tudom azt is, hogy a szikár Grimm-mesék nagyon sok teret engednek az írói képzeletnek… Igyekeztem hát kitölteni azokat a tereket, amelyek Jakob és Wilhelm meséjéből hiányoznak, vagy túlságosan elnagyoltan vannak jelen. Nagyobb szerepet szántam például Holle anyónak, szerettem volna árnyalni a karakterét. Személyes okokból nagyon izgatott az eredeti mesében, hogy miért akar hazamenni az „aranyos lány”, miért nem marad ott, ahol mindene megvan, ahol boldog. Erre a kérdésre is írás közben kaptam meg a választ.

Holle_any___birodalma__2_.jpg

 

– Mit üzen Holle anyó meséje?

– Holle anyót egy életválság utáni újraépítkezés hiteles lélektani folyamatának látom. Ha az ember ilyen-olyan okok miatt elveszíti kapcsolatát saját életével vagy élőképességével, ne hagyja annyiban a dolgot, hanem nézzen körül a lehetőségek mélységeiben, kutassa fel azokat a „kenyereket” és „almákat”, amelyekre építheti további életét… És persze találjon vissza azokhoz az egyszerű és tiszta örömforrásokhoz, amelyek nélkül nem érdemes élni. 

– Nálunk a tizenkét évesnek is tetszett a mese. Alapvetően mégis kiknek szánod a kötetet?

– Nem volt előttem írás közben egy elképzelt korú gyerek vagy felnőtt. A mesékben pont az a jó, hogy korhatárok nélkül mindenkihez szólnak. Ha írás közben arra figyeltem volna, hogy „kiknek szánom” azt, amit írok, nem tudtam volna hű maradni a Grimm-mesék hitelességéhez. Márpedig nekem ez nagyon fontos szempont volt!

– Holle anyó meséje nekem téli, és ahogy így visszagondolok, téli estéken is meséltem. Miért érzem téli mesének? Lehet-e egyáltalán a meséket évszakokhoz kötni?

– Talán a mesében megjelenő havazás miatt gondolod így… Ez valóban nagyon fontos motívum ebben a mesében, hiszen az örömre való képességről szól. A szánkózás meg a havazás szépségének öröméről…

– Az illusztrációk egészen egyszerűen lélegzetelállítóak, szinte életre keltik a meséd. Te mit gondolsz?

– Nem először dolgoztam együtt Szegedi Katával, el sem tudtam volna képzelni, hogy más illusztrálja a könyvet. Kata nemcsak a történetekkel mozog együtt, hanem azzal az alkotóval is, akinek a szövegét illusztrálja, így jönnek létre csodálatos képei. Sokat beszélgettünk, leveleztünk a munka során, és rendkívül hálás vagyok Katának, hogy az én életem motívumait is belerajzolta a történetbe.

– Min dolgozol mostanság? Lesz új meséd?

– Mostanában a tanítás köti le minden energiámat, de úgy érzem, készülődik bennem egy újabb mesekönyv, ám erről korai lenne még beszélni.

(Boldizsár Ildikó meseterapeutával Schütz Gabriella beszélgetett.)

 

Boldizsár Ildikó: Holle anyó birodalma, Szegedi Katalin illusztrációival, Cerkabella, Budapest, 2017., 42 oldal, 2890 Ft


Főoldal

2018. december 28.
Kontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Markó Béla verseiFinta Éva verseiFarkas Wellmann Éva: Szanatóriumi emlékvázlatokKiss Ottó: Lieb Mihály
Ecsédi Orsolya novelláiEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png