Megkérdeztük

 

Oravecz_Imre_m__ret.jpg 

 

Megkérdeztük a „karanténban”

Oravecz Imrét

 

Amikor beütött a vírus-krach, sokan azonnal valami járványtematikájú olvasmány után nyúltak: pestis, bezárkózás, világvége. Neked mi volt az első „könyves” reakciód, miket olvastál akkoriban?

Én csak utánanéztem az interneten a száz év előtti spanyolnáthajárványnak, de járványirodalom nem volt. Olvasni azt olvastam tovább, amit éppen akkoriban olvastam, konkrétan: Babits összes verseit, Móricz-novellákat és egy American Short Story Masterpieces – című gyűjteményt.

 

Mások filmekkel, sorozatötletekkel jöttek, virtuális színházat, karanténkoncerteket ajánlottak, láthatóan felértékelődött a különféle médiaszolgáltatók szerepe is, özönlöttek a címek: mintha egy nagy mozivá alakult volna a világ. Tény, bőséges a kínálat, ha az ember tényleg ráér – te ráértél? Milyen jó sorozatba vagy filmbe futottál bele, milyen színházi produkciót, koncertet láttál, amelyet szívesen ajánlanál nekünk?

Nekem a karanténtól nem lett több időm, hanem kevesebb, mert vele rám szakadt egy sor plusz teendő is. A takarítónőt lemondván magamnak kell takarítanom, a helyhatóság bevásárol ugyan helyettem, de amit hoznak, azt fertőtlenítenem kell, beleértve a visszajáró pénzt és a postát is, valahányszor a kapumhoz megyek, fel a védőfelszerelés, le a védőfelszerelés stb., stb. A médiaszolgáltatók kínálata nem érdekel. Elég néznem a világmozit, ezt az óriási katasztrófafilmet, amelynek több milliárd embertársammal együtt szereplője vagyok. Persze, a különféle portálokon nyakló nélkül, már-már függőségig fogyasztom a híreket, de szeretném tudni, melyik évadnál, résznél tartunk, és mikor ér véget az előadás.

 

Olvasni jó, filmet nézni se rossz, de talán írni a legjobb. Mit írtál vagy írsz ezekben a napokban-hetekben?

Írni írok. Folytatom másfél éve kezdett naplószerű feljegyzéseimet, de nem azért, mert most ez a legjobb foglalatosság. Az írás sosem az, sőt, még jónak sem mondható.

 

(Kérdezett: Kiss László)


Főoldal

2020. május 17.
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Hírek
Négyszázezer forint összdíjazású irodalmi pályázatot hirdet az idei PesTextLáng Zsolt nyerte a Libri irodalmi díjat, a közönségdíj Grecsó Krisztiáné1% a Körös Irodalmi TársaságnakKihirdették a megújult fordítástámogatási pályázat első nyerteseit
Ütőér
Bék Timur tárcáiKarácsonyi Zsolt tárcáiVári Fábián László tárcáiMolnár Krisztina Rita tárcái
Versek
Fodor Veronika verseiMarczinka Csaba verseiFellinger Károly versei Falusi Márton versei
Prózák
Darvasi László: Egy tehén halálaFiatal írók a bezártságban - Csorvási Noémi: Fontos, hogy ne essünk ki a ritmusbólFiatal írók a bezártságban – Biró Sára: Egy rendszer összeomlása Molnár Krisztina Rita: Gombosdoboz
Drámák
Csík Mónika: Az ember tragédiája - Nyolc és feledik színDarvasi László: Karády zárkájaAcsai Roland: Farkasok Pozsgai Zsolt: A Szellemúrnő
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum
Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA