Helyszíni tudósítások

 

 

 

 

szigliget14

 

 

 

Kozák Ignác Tibor


Szomorú szamuráj

 


586 helyi lakos. 171 táborozó. Elnök és sorozatszerkesztő választás. Kánikula. Képzőművészet. Építészet. Szocioköltészet. Dj pult. Könyvtárszoba. Buli. Szemináriumok. Kortárs. Irodalom. A 23. JAK irodalmi tábort Szigligeten a Magyar Alkotóház látta vendégül.


Kánikulai forróságban érkezem Badacsonytördemic-Szigliget állomásra. 2011.08.23., kedd van. Szemben egy idősebb nő kíváncsian figyeli, mit olvasok. A négyórás vonatút a végsőkig elcsigáz. Szerencsére a helyi busz mellé két táborból érkező autó is fogadja a megfáradt utazókat. Üdítő családiasság. A szobám is a régi. Egy hétig az otthonom. Fontos biztonságot adó pontok ezek, mint a JAK-tábor szakmai gerincét adó szemináriumok. A táborban prózát Láng Zsolt oktat, a líráról Kukorelly Endre tanít, a drámaíróit pedig Garaczi László vezeti. Mindhárman jelentős írók és tapasztalt tanárok már. Minden szeminárium hallgatója ugyanazt hajtogatja ebéd közben. Az övé a legjobb szeminárium a táborban. Mindenkinek igaza lehet.

 

szigliget3_copy
Zsadányi Edit ad elő a feminizmusról


A táborba masszívan beépítve elméletei előadásokat tartott Zsadányi Edit, az ELTE egyetemi docense három napon át a Női poétika? A kiszolgáltatottak megszólítása kortárs prózai művekben feminista megközelítésben címmel. A forróság ellenére egyre többen vannak az órákon. Az első előadáson a feminizmus megjelenéséről beszél a nyugati művekben, és egy rövid áttekintést ad, a középső szövegelemző szeminárium már a közös gondolkodás jegyében telik, végül az összegzés inkább újabb kérdésekkel edzette a főként férfi közönséget.

 

szigliget13
K. Kabai Lóránt, Péczely Dóra és Farkas Zsolt Deák Botond
ötlete alapján beszélget a szocioköltészetről


Este a szocioköltészetről mint egy új irodalmi fogalomról beszélgetett Péczely Dóra, Deák Botond, K Kabai Lóránt és Farkas Zsolt, a bekiabáló Peer Krisztiánnal közösen. A téma tág, „...a szocioköltészet leginkább azt a lírát jelent(het)i, mely elsősorban társadalmi problémákkal foglalkozik" -mondja K. Kabai. Ebből a helyzetből indult ki a beszélgetés, amihez a közönség hozzátette a magáét. Ettől számomra csak bővebb lett a szocioköltészet fogalma, de cserébe ismeretlen gyöngyszemekkel gazdagodtam. (A szöveget közléshűen gépelem be. A művésznév kézzel ráírva a papírra.)

 


Rohadék (művésznév)


Nadrágvers

(ezzel fizettem egy nadrágért, hosszabb volt de elégettem, ami megmaradt az van itt)


Megvehec olcsón

Fizess le

Nem kerülök nagy pénzbe

Pár fillért odaadom

A múltam jelenem a jövőm

Olyanunk vagyunk mint egy

Szappanopera

A beletörődés rosszabb

Mint a világhálón
Az embergyárban

A főnök intézi az anyagot
Jár a munkások közt hátratett kézzel

Érdeklődve, bólogatva

Futószalagon csúsznak a testdarabok

Pumpálják az előregyártott vért beléjük
Import tartályból
mire éhenhal a gyár
Kész lesz a elektrokurva


A tábort az elejétől átszínezi a latolgatás. Ki lehet a jobb vezető majd, mit tehet meg elnökként. A költészeti előadásról és az Apokrif felolvasásról megoszló értelmezések - vélemények keringenek. Elterjed, hogy Pesten arra fogadnak, ki nyeri az elnökválasztást. Befutóra kérek egyet - kiáltja egy kapatos hang. Kedd éjjel alig dohogott a kastély. Szerda reggel kevesebb kávé fogyott, mint máskor - mondják a konyhás nénik, fejüket csóválva.

Szerdán dübörög az irodalmi nagyüzem, feladatokat adnak a tanárok, új barátságok szövődnek. Garaczi egy jelenetet kér a toronyszobáról. A társaság felbolydul, a leghíresebb sorait szombaton egy országos napilapban is olvashatták.

Szerda a filmé. A Goldenblogon is rangos elismert begyűjtő Prizma folyóiratról Kele Fodor Ákos beszél. Szerinte a legfélelmetesebb figura a realista Hokuszpók volt. Számomra a hét meglepetése a strand felé sétáló György Péter.

 

szigliget11
Erdős Virág, Halász Margit és Szvoren Edina bűvöli a közönséget

 

Este Halász Margit, Erdős Virág és Szvoren Edina ragadja magával a közönséget. Tömött könyvtárban mesélnek az írásról. A három nő külön-külön is elragadó figura. Együtt démoniak és szépek. Szvorenbe többen szerelemesek a táborban, de megszólítani sokan nem merik. Távolról csodálom - mondja egy erdélyi lány. Amikor megkérdezik, mit szól az osztatlan sikeréhez, azt mondja, megpróbál írni egy pontosabb könyvet, amiben nem kell ilyen erősen fogalmaznia. Halász Margit elragadó, mint mindig, Erdős Virág pedig maga a groteszk bölcsesség nagyasszonya, aki egy földi halandó testébe bújt. A beszélgetés finom erotikája ide-oda szalad a felolvasott sorok közt.

Az estet György Péter és Menyhért Anna beszélgetése zárja, akiket Szegő János moderál.

 

szigi
Az egyik legizgalmasabb est: György Péter, Szegő János és
Menyhért Anna beszélget a traumáról az irodalomban

 

Mindkét szerző felkészült és érzékeny figura, a traumáról, fő kutatási tevékenységükről beszélgetnek. Szegő okosan és érzékenyen tereli a beszélgetés elejét és így rengeteg dolog kerül a felszínre és a feszültség is tapintható a teremben. Feltétlen meghallgatandó a JAK honlapjára később felkerülő hanganyag. Megrázó, ahogy az apjáról beszél György Péter, ahogyan helyette beszél és rávilágít az eddigi évek legfontosabb kibeszélgetéseire és arra a gyászra, amit nem végzünk el, legtöbbször pont félelemből. Menyhért Anna az okos ellensúly igen fontos szerepét kapja a beszélgetésben. Ehhez társulva Szegő tereli Györgyöt, aki szárnyal a témákban és hosszú vitára készteti az összes táborlakót. Regénygyanúsan megrázott emberek jönnek ki a beszélgetésről. A feszültségből a legjelentősebb est virágzott ki, egyedi, megismételhetetlen JAK-tábor élmény.

Megjött a Dantéba a sör is. Csütörtök és péntek elrohan, a társművészetek, a képzőművészet és az építészet újabb kimagasló pontjai a tábornak. A feszültség fokozatosan növekszik szombat közeledtével.

Idén lejár a JAK eddigi elnökének, Balogh Endrének a megbízása. A leköszönő elnök 2012. január 1-jén adja át mandátumát. Az új JAK-elnök megbízatása 3 évre szól. Végül Gaborják Ádám kritikust, irodalomelméleti PhD-hallgatót választotta a közgyűlés (28-23 arányban, a másik jelölt Krusovszky Dénes volt) a JAK következő elnökének, akinek terveit, konkrét elképzeléseit itt olvashatják el teljes terjedelemben. A sorozatszerkesztőket is most választották meg. Az eseti viták itt színesebbek, merészebbek, többször is vívnak szópárbajt a felek. Végül a JAK-kötetek új szerkesztőpárosa Orcsik Roland és Sopotnik Zoltán lett.

 

szigliget7


A JAK-füzetek egyébként jövőre ünnepli harmincéves évfordulóját, éppen ezért különösen fontos a következő szerkesztőpáros munkája.
Orcsik Roland és Sopotnik Zoltán a kéziratok kiválasztásánál arra törekednek majd, "hogy olyan szerzőket támogassunk, akik egyrészt kevésbé vannak jelen a kortárs irodalmi térben, másrészt kellően provokatívak a bejáratódott poétikai és értelmezői kódokkal szemben." A harmincéves évfordulóról különleges módon szeretnének megemlékezni: "A 30 éves évfordulóhoz kapcsolódóan tervezünk egy olyan fiatal kortárs zenei összeállítást megjelentetni bakelit lemezen, CD-n, s digitális formában, amely az idősebb és fiatalabb JAK-füzetes tagok verseinek és prózáinak megzenésített változatát tartalmazná." És mivel a k. Kabai Lóránt által szerkesztett Egészrész című antológia megjelenése óta már öt év telt el, terveik között szerepel egy újabb gyűjteményes verseskötet kiadása, amelynél szintén céljuk, hogy tág horizontot öleljenek fel. Teljes pályázatukat itt olvashatják el.

A tábort záró Re:Verse műhelysorozat keretében minden alkalommal régiónk egy országából hív meg a JAK 3-4 fiatal szerzőt, akik ugyanennyi JAK-os szerzővel 5-6 napon keresztül dolgoznak együtt, nyersfordítások alapján fordítva egymást az anyanyelvükre. Felbecsülhetetlen irodalmi találkozások. Az ötödik Re:Verse műhely színtere a JAK éves szigligeti irodalmi tábora, a meghívott partnerország Lengyelország volt. A résztvevők közt Katarzyna Sowula, Mikołaj Łoziński, Maciej Robert, Szvoren Edina, Kollár Árpád és Turi Tímea szerepelt. A közgyűlés utáni felolvasásuk remek feloldása volt a választási feszültségnek. Este klasszikus programként a tábori naplók felolvasása következett. Idén Csobánka Zsuzsa és Péczely Dóra írták ezeket, mindkettő egészen remek szöveg lett. A napló az internet hatására sokkal szorosabb önfókuszt eredményez, így Csobánka Zsuzsáéból felemelő és megrázó sorokat hallhatunk.

 

szigliget_139


Nyári forró zivatarként mosta át a táborlakókat a Partifecskék, tangapapucsok című Kele Fodor Ákos darab, csúcspontjaként Kozsó számának egy mindent feloldó és közös éneklésre serkentő előadásával. Itt megnézhető egy része.
Este pedig buli. Bor helyett Hartay Csaba tízéves pálinkáját lehetett bátran kóstolni. Hazafelé Szentgyörgynél a Balaton panorámáját fájdalmasan zárják össze a fák.


szigliget_118
Az Apokrif folyóirat felolvasása

 

szigliget_129
A tábor műfordító programjában Szvoren Edina is részt vett


szigliget4

 

szigliget5
Horváth Viktor, a nagysikerű Török tükör
szerzője napi sétáját rója a kertben

 

szigliget6
Láng Zsolt-szeminárium a rózsalugasban


szigliget9
Laptopok



 

2011. augusztus 29.
Kontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Markó Béla verseiFinta Éva verseiFarkas Wellmann Éva: Szanatóriumi emlékvázlatokKiss Ottó: Lieb Mihály
Ecsédi Orsolya novelláiEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png