Papírhajó - Füttyögés és nahátozás

 

A fűszerkatona

 

Zólya Andrea Csilla

 

Mesék a Színkertész erdejéből

 

Finy Petra legújabb mesekönyvét lapozni olyan, mint amikor megpörgetünk egy földgömböt. Ilyenkor a térbeli és időbeli határok átminősülnek, és egy pillanatra képzeletben ott lehetünk, ahova az ujjunk épp mutat, legyen az Ausztrália vagy Dél-Amerika, hogy a következő pillanatban már egészen máshol teremhessünk, Európában vagy Ázsiában – a kötet belső borítóján látható földgömb és az előzék oldalai is ezt a képzetet erősítik. A szárított virágok lenyomatai mellett a Föld különböző országaiból, más-más időpontokban érkező levelek részletei, a postai bélyegzők és a bélyegtöredékek az emlékdarabkák összeolvadására terelik a figyelmet. Az a fajta teljesség ez, amit akkor tapasztalhatunk, amit a legkülönfélébb helyek és távolságok bejárásakor élünk meg. Talán ebből is adódik, hogy A fűszerkatona meséi legalább annyira magukkal ragadják a felnőtt olvasókat, mint a gyerekeket.

     Finy Petra kötete a hét földrész meséit gyűjti egybe, bölcs és különleges ősi mítoszokat idéző rövid történeteket, amelyek egyaránt szólnak ismerős és távoli tájak embereiről és a vadon különféle állatairól. Találunk közöttük mesét a vízisiklóról, a teknősről és a baglyokról, a barnamedvéről, az aligátorról, a sivatagi rókáról, a bálnákról, a struccról, a rénszarvasról, a hiúzról és a harkályról, a koalákról, kengurukról. De bepillantást nyerhetünk a világ különböző kontinensein élő népek hitvilágába és kultúrájába is.

     Az európai mesékben például megismerhetjük a boglárkahajú vízi tündért, miközben megmenti az öreg vízisiklót a gólyától; a görög mitológiából viszontlátjuk itt csodatevő Afroditét, aki a rozmaringrétre éjjel kilopódzó teknőst úgy óvja meg a rá lecsapni készülő bagolytól, hogy szerelembe ejti azt; a jóságos macskatündért, aki próbára teszi és megsegíti a jólelkű szegény asszonyt; a Színkertészt, aki legyőzi a gonosz varázslót és a szivárvány színeit hozza a legsötétebb erdőbe.

     Ázsia, Afrika, Észak- és Dél-Amerika, Ausztrália és Antarktisz meséiben tovább tobzódnak az egzotikus és csodás lények történetei, amelyek nemcsak a fordulatos cselekményszervezés következtében, hanem az igényes nyelvi megformáltságuk miatt is roppant izgalmasak. E részekben tűnik elő többek között a sima bőrű delfinisten, az örök fiatalság kútjához vezető ösvény rajzolatát a hátán hordó varázstehén, a fűszerkereskedő lányt megmentő fűszerkatona, a hatalmas erejű rizsszellem, a citromtündér, a földre jeleket író ganajtúró bogár, a csodás hangú Bálnakirály, a jégtündér, a Tundraisten és a rénszarvas, aki az agancsán viharvert angyaloknak adott oltalmat, a fénymadár, a jaguáristen vagy az élet- és halálkígyók.

     A mesékben számtalan átváltozásnak lehetünk tanúi: megtudjuk, hogy a madagaszkári óriás teknős egy gyilkolni képtelen, szomorú aligátorból lett, az öreg, megfáradt vízisíkló hogyan vált tajtékká, a fűszerek apró szemcséi miként tömörödtek össze fűszerkatonává, a mandulavirág a kínai császár lányának sziromköntösévé, a nap vidámságára emlékeztető, eredetileg édes citrom miért vált savanyúvá, miért széles és legyezőszerű a rénszarvas agancsa vagy miért lett gleccser az éhes anakondából. E varázslatos átalakulások között kiemelt helyet kapnak a fejlődéstörténetek, amelyekben egy-egy szereplő bölccsé, tisztává válik, és nem utolsó sorban boldoggá lesz.

     A fűszerkatona meséiben a hét földrész változatos világai és történetei között az a fajta ősi tudás és bölcsesség teremt átjárást, amelyekből az emberiség hajdani mítoszai is táplálkoztak. Ennek jegyében eredetmítoszok és teremtésmítoszok töredékei is felsejlenek a mesékben. Erre talán az egyik legszebb példa Az óriás szívében a száműzött óriásfiú anyjának, az egek istene melegszívű feleségének a megjelenése: „Odament a behemóthoz, megölelte, majd hozzáérintette kezét a mellkasához. Az óriás szívének sok-sok fájdalmas fagyossága mind a tenyerébe gyűlt, és a fiú megkönnyebbülten fellélegzett. Szívét ismét melegség járta át. Az egek istennője pedig fogta a sok fagyot, labdát gyúrt belőle, és elhajította a Délvidék legtávolabbi vizei felé. A labda elterült a vízen, és hatalmas, jeges kontinens lett belőle. Így keletkezett az Antarktisz.” (64.)

     Mély líraiság és aprólékos leírások jellemzik e történeteket, de a mesékből természetesen nem hiányozhat a humor sem: A fűszerkatona több igazán üdítő és mulatságos történetet tartogat, miként A koala bűzös lehelete és a Hogyan lett a strucc kopasz című mesék esetében.

     Finy Petra legújabb mesekötetét Szegedi Katalin illusztrációi teszik különlegességesebbé és teljessé. Elevenen kapcsolódik egymásba a kép és a szöveg: ahogyan ez utóbbiak a régi időkből fennmaradt történeteket, mint anyagot használják újra, úgy a mítoszokat újraíró és teremtő mesékhez hasonlóan az illusztrációk is régi, elfeledett, elhullatott, megkopott tárgyakat élesztenek. Szegedi Katalin alkotásaiban újra élettel telítődik a megkopott ablakkeret, a rozsdás konzervdoboz, az ásó éle, elhullott ágak, szirmok, tollak, magok, virágok, szúrágta fadarabok, rozsdás tál és elkorhadt teknő. S ahogy átlényegülnek, újjászületnek – a lehetőség nekünk is adott a kötet olvasása közben.

 

(Finy Petra: A fűszerkatona – Hét földrész meséi, Szegedi Katalin illusztrációival, Cerkabella, Szentendre, 2013, 3900 Ft)

 


 

Főoldal

 

2014. április 22.
Szil Ágnes tárcái Nagy Koppány Zsolt tárcáiGyőrei Zsolt tárcái Éltető József tárcái
Búgó gyökerek, avagy zeller a TiszántúlonEgy asztalnál szeptemberben a szentekkel
Poós Zoltán: 1979. december 3. – LőkösházaBabiczky Tibor versei Kopriva Nikolett verseiMarkó Béla versei
Oravecz Imre: AlkonynaplóAbafáy-Deák Csillag: Ad actaMegyeri Edit Tünde: VasárnapTőzsér Árpád: Északi emberek – Naplójegyzetek 2018/19-ből
Márton László: Nibelungok – Harmadik felvonásMárton László: Nibelungok, II. felvonásZalán Tibor: El kell mondanomMárton László: Nibelungok, I. felvonás
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumProgramokFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA