Megkérdeztük

 

 Z__vada_P__ter.jpg

 

Megkérdeztük a „karanténban”

Závada Pétert

  

Amikor beütött a vírus-krach, sokan azonnal valami járványtematikájú olvasmány után nyúltak: pestis, bezárkózás, világvége. Neked mi volt az első „könyves” reakciód, miket olvastál akkoriban?

Őszintén szólva nekem nem sok kedvem lett volna tömeges megbetegedésről és emberhalálról olvasni ebben a járvány sújtotta helyzetben. Ez a típusú önkínzás távol áll tőlem. Bár Camus A pestise vagy Márquez Szerelem a kolera idejénje is a meghatározó olvasmányaim közé tartozik. Egy ideje a doktori disszertációmmal vagyok elfoglalva, szóval főleg ezzel kapcsolatos tanulmányokat olvastam. Gyakran jobban le tudnak kötni, mint a szépirodalom. Egyébként legutóbb Ocean Vuong Röpke pillanat csak földi ragyogásunk (On Earth We’re Briefly Gorgeous) című regényét forgattam. Elképesztően gazdag a nyelve.

 

Mások filmekkel, sorozatötletekkel jöttek, virtuális színházat, karanténkoncerteket ajánlottak, láthatóan felértékelődött a különféle médiaszolgáltatók szerepe is, özönlöttek a címek: mintha egy nagy mozivá alakult volna a világ. Tény, bőséges a kínálat, ha az ember tényleg ráér – te ráértél? Milyen jó sorozatba vagy filmbe futottál bele, milyen színházi produkciót, koncertet láttál, amelyet szívesen ajánlanál nekünk?

Elsősorban színházi előadásokat tudok ajánlani, főleg ezeket követem figyelemmel. Felkerült például a Gob Squad nevű német-angol, kísérleti színházi kollektíva 2003-as, Room Service (Help Me Make It Through The Night) című előadása a YouTube-ra. Izgalmas vállalkozás, ahogy az élő videóközvetítés alkalmazásával a színházban lebontják a közvetlenség és közvetítettség bináris ellentéteit.

Illetve két klasszikust is érdemes megnézni: elérhető Vimeón Robert Wilson és Philip Glass 2014-es legendás Einstein a tengerparton (Einstein on the Beach) című operarendezése.

Valamint Falk Richter 2017-es hamburgi Jelinek-rendezése, A királyi úton (Am Königsweg).

A sorozatok közül most több, közel-keleti témájú alkotás is nagy hatással volt rám.
Az HBO-s, igaz történeten alapuló Our boys, a netflixes Messiah, a Fauda és a Caliphate is egészen remek. Az Unorthodox nekem csalódás volt, ezzel szemben A rabbi meg a lánya (Disobedience) Rachel Weisszal (szintén HBO) sokkal árnyaltabban és érzékenyebben képes megragadni egy részint hasonló témát.

 

Olvasni jó, filmet nézni se rossz, de talán írni a legjobb. Mit írtál vagy írsz ezekben a napokban-hetekben?

Próbálom befejezni az új, saját (nem felkérésre írt) drámámat, amihez II. Lajos bajor király és az általa épített Neuschwanstein-kastély adta az ötletet. Hamarosan lezárom az új verseskötetemet is, ennek a munkálatai is izgalmasan alakulnak.

(Kérdezett: Kiss László)


 Főoldal

2020. május 11.
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Hírek
Négyszázezer forint összdíjazású irodalmi pályázatot hirdet az idei PesTextLáng Zsolt nyerte a Libri irodalmi díjat, a közönségdíj Grecsó Krisztiáné1% a Körös Irodalmi TársaságnakKihirdették a megújult fordítástámogatási pályázat első nyerteseit
Ütőér
Bék Timur tárcáiKarácsonyi Zsolt tárcáiVári Fábián László tárcáiMolnár Krisztina Rita tárcái
Versek
Fodor Veronika verseiMarczinka Csaba verseiFellinger Károly versei Falusi Márton versei
Prózák
Darvasi László: Egy tehén halálaFiatal írók a bezártságban - Csorvási Noémi: Fontos, hogy ne essünk ki a ritmusbólFiatal írók a bezártságban – Biró Sára: Egy rendszer összeomlása Molnár Krisztina Rita: Gombosdoboz
Drámák
Csík Mónika: Az ember tragédiája - Nyolc és feledik színDarvasi László: Karády zárkájaAcsai Roland: Farkasok Pozsgai Zsolt: A Szellemúrnő
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum
Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA