Helyszíni tudósítások

 01 Antal Niki Réz Anna Horváth Györgyi Muszatics Péter

 

Szarka Károly

 

A politika, a sajtó és az NDK-s lányok

 

 

A jogszabályok sűrű erdejéből kikeveredve végül a strandokon pihen meg a Szex és szocializmus című kötet, bemutatva a Kádár-korabeli nyilvánosság és közbeszéd, hatalom és testiség, elfojtás és fülledt erotika kapcsolatát. A FISZ Kritikustusájában Antal Nikolett vendégei Tóth Eszter Zsófia és Murai András könyvét elemezték.

 

A Fiatal Írók Szövetségének általában szépirodalmi művekkel foglalkozó sorozatában, a Kritikustusában ezúttal egy tudományos igénnyel íródott könyv került terítékre. Bár Tóth Eszter Zsófia és Murai András könyve, a Szex és szocializmus helyenként legalább annyira szórakoztató is, mint amennyire tudományos, ahogy ez a Roham Bárban megtartott beszélgetésből kiderül. De kiderül például az is, hogy a Kádár-korszak óta nem telt még el annyi idő, hogy bizonyos sajátosságait, jelenségeit, folyamatait többféle perspektívából feldolgozó, minden igényt kielégítő mű születhessen.

 

03 Antal Niki Réz Anna Horváth Györgyi Muszatics Péter

Antal Nikolett, Réz Anna, Horváth Györgyi, Muszatics Péter

 

A beszélgetés résztvevői ennek megfelelően boncolgatják a kötet hiányosságait, a végére azért megegyezve abban, hogy a kötet mindenképpen egy érdekes kísérlet arra, hogy a mindennapok egy szeletét bemutassa. A korszak elején még törvény büntette a férfi homoszexualitást, elítélték a meztelenséget, a maszturbációt, de az általános szemérmesség, a testiség elfojtása mögött megbújt a fülledt erotika is. Hiába nem köszönt vissza a szexualitás a plakátokról, hiába nem áradt a televízióból vagy az újságokból, férfiak jártak művészmozikba meztelen női testeket nézni, egy-egy nehezen beszerezhető pornómagazin pedig valóságos kincsnek számított.

 

Antal Nikolett, a Kritikustusa sorozatszerkesztője Horváth Györgyit, Réz Annát és Muszatics Pétert kérdezi a témával kapcsolatban. Ami meglehetősen szerteágazó: a könyv foglalkozik az abortusszal és a házassággal kapcsolatos jogszabályokkal, szex és politika viszonyával, a hatalmi eszközként működő sajtó szerepével, a nudizmussal, a mássággal és a prostitúcióval, de kiragadott epizódként többek között a tragikusan végződő, 1985-ös szépségkirálynő-választás, illetve a Balatonra érkező NDK-s turistalányokkal kapcsolatos élmények is helyet kapnak benne.

 

02 Antal Nikolett Réz Anna

 Antal Nikolett, Réz Anna

 

Réz Anna a jogszabályi részt találja kevésbé érdekesnek, mert bár a szövegből kiderül, hogy a testtel kapcsolatban nemcsak a társadalom, hanem maga a hatolom is zavarban volt, és nem küldött egyértelmű üzeneteket, de szerinte ez nem feltétlenül a szocializmus sajátja. Mint ahogy az Ifjúsági Magazin vagy a Nők Lapja olvasói leveleire adott szerkesztőségi válaszokból kiolvasható moralizálás és igazságtevő szerep sem diktatúra-specifikus: a politikai vezetők és a sajtósok konzultáltak ugyan egymással, de Muszatics Péter szerint az újságírást inkább cenzúra és öncenzúra jól működő elegye szabályozta. A hazai szocializmus társadalma pedig sokkal inkább afféle feudális társadalom volt, a szocializmus mázával leöntve.

 

Horváth Györgyi a korszak beszédmodorának infantilizmusát emeli ki: mai szemmel nézve megmosolyogtató, ahogy például a csókolózás technikáját próbálták ismertetni. Hiányolja ugyanakkor a könyvből a kisember ritkán felbukkanó perspektíváját, illetve az összehasonlításokat. Akár a mai magyar viszonyokkal, akár más országokkal: amellett, hogy egy generáció nőtt fel azzal a meggyőződéssel, hogy a maszturbáció káros, az akkori magyar testkép nemcsak a maihoz képest volt más, hanem például a kelet-némethez is, amely szemérmeskedés helyett a szép meztelen testet a szocialista eszményképpel társította.

 

04 Réz Anna Horváth Györgyi Muszatics Péter

Réz Anna, Horváth Györgyi, Muszatics Péter

 

Antal Nikolett a könyv befogadhatóságáról kérdezi vendégeit, akik szerint a Kádár-rendszert kamaszként vagy felnőttként megélt olvasókat vagy a nosztalgia ragadja el, vagy máshogy emlékeznek saját élményeikre, míg a korszak végén vagy a rendszerváltás után született, kevesebb információval rendelkező fiataloknak több magyarázatra lenne szükségük. Végül az asztalhoz ülnek a könyv szerzői is, elárulva, hogy több fejezet kimaradt a kötetből, néhány témával, például a homoszexualitással pedig azért nem foglalkoztak bővebben, mert az akár egy másik könyv témája is lehetett volna. A korszakkal kapcsolatban amúgy sincs egységes narratíva, a könyv átfogó elemzés helyett inkább a közbeszéd és a nyilvánosság mozaikjaiból áll össze.

 


 

Főoldal

 

2014. május 06.
Kontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Markó Béla verseiFinta Éva verseiFarkas Wellmann Éva: Szanatóriumi emlékvázlatokKiss Ottó: Lieb Mihály
Tóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekérHaász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem volt
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png