Megkérdeztük

 

 

Kukorelly_Endre.jpg

 

Megkérdeztük a „karanténban”

Kukorelly Endrét

 

Amikor beütött a vírus-krach, sokan azonnal valami járványtematikájú olvasmány után nyúltak: pestis, bezárkózás, világvége. Neked mi volt az első „könyves” reakciód, miket olvastál akkoriban?

Ezt nem tudod megúszni – és ne is úszd meg! Ha a Camus-Pestis kimaradt, akkor tessék. A regény mottója Defoe-tól van, és/de eddig eszemben sem volt belefogni A londoni pestisbe. Most olvasom, nagyon jó, meglepően jó. Nem mondom, hogy első, mert több(,)tucat könyvet olvasok párhuzamosan, de előreugrott a sorban.

 

Mások filmekkel, sorozatötletekkel jöttek, virtuális színházat, karanténkoncerteket ajánlottak, láthatóan felértékelődött a különféle médiaszolgáltatók szerepe is, özönlöttek a címek: mintha egy nagy mozivá alakult volna a világ. Tény, bőséges a kínálat, ha az ember tényleg ráér – te ráértél? Milyen jó sorozatba vagy filmbe futottál bele, milyen színházi produkciót, koncertet láttál, amelyet szívesen ajánlanál nekünk?

A színháznézés nem vált be, irgalmatlan rossz előadásokba fogtam bele. Ezzel együtt kötelező volna minden előadást rögzíteni, brutál erős kordokumentumok. Művészipar, ahogy meg akarván felelni a Nagyérdeműnek, lemegy arra a szintre, ahol a felelősök (rendező, igazgató, dramaturg, sőt maguk a színészek) által elképzelt közönség tesped. Pedig a közönség oda emelkedik, ahová a mű ajánlja. Zenét viszont sokat hallgatok a neten. Beütöd, hogy götterdämmerung, és 1.770.000 találat. A jutubon többszáz felvételt találsz a Ringről. Ez leüt a lábadról. Nem vagyok sorozatfüggő, belenéztem sok mindenbe, de nagyon viszi az időt. Ha egyet kell mondanom, a Fargo három évfolyama kihagyhatatlan.

 

Olvasni jó, zenét hallgatni se rossz, de talán írni a legjobb. Mit írtál vagy írsz ezekben a napokban-hetekben?

Több mindent csinálok, még verseket is írtam. Néhány ez-az fölkérésre, és egy esszé-publicisztika-kötetet rakok össze, Egy belga revolver lesz a címe.

 

(Kérdezett: Kiss László)


Főoldal

2020. május 14.
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Hírek
Négyszázezer forint összdíjazású irodalmi pályázatot hirdet az idei PesTextLáng Zsolt nyerte a Libri irodalmi díjat, a közönségdíj Grecsó Krisztiáné1% a Körös Irodalmi TársaságnakKihirdették a megújult fordítástámogatási pályázat első nyerteseit
Ütőér
Bék Timur tárcáiKarácsonyi Zsolt tárcáiVári Fábián László tárcáiMolnár Krisztina Rita tárcái
Versek
Fodor Veronika verseiMarczinka Csaba verseiFellinger Károly versei Falusi Márton versei
Prózák
Darvasi László: Egy tehén halálaFiatal írók a bezártságban - Csorvási Noémi: Fontos, hogy ne essünk ki a ritmusbólFiatal írók a bezártságban – Biró Sára: Egy rendszer összeomlása Molnár Krisztina Rita: Gombosdoboz
Drámák
Csík Mónika: Az ember tragédiája - Nyolc és feledik színDarvasi László: Karády zárkájaAcsai Roland: Farkasok Pozsgai Zsolt: A Szellemúrnő
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum
Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA