Olvasónapló

Zalka_Nagyv__rosi.jpg

 

Limpár Ildikó

 

Az átlényegítő mágia mesekönyve

 

Mostanában talán kezdünk egyre láthatóbb módon értekezni arról, hogy a mesék milyen fontosak az értékszemlélet formálásában; hogy az elfogadás, a társadalmi egyenlőség és igazságosság, a természetet tisztelő élet gondolatait elhintő meséken felnövekvő generáció inkább képes lesz egy élhetőbb jövőt formálni, mint az, amelyik nem sajátítja el ezeket az értékeket kora gyermekkorától kezdve. Az, hogy Magyarországon erőteljesen elindult egy ilyen szemléletváltó folyamat a mesék bűverejével, jelentős részben Zalka Csenge Virág tevékenységének köszönhető, hiszen a Nagyvárosi népmesék már a nyolcadik mesekönyve, és mindegyikre jellemző, hogy hagyományőrző, ám minden tekintetben megfelel a modern kor elvárásainak, mind nyelvezetét, mind pedig szellemiségét tekintve, és fantasztikusan erős, pozitív alternatívákat kínál a számunkra régről ismert, ám sok tekintetben káros sztereotípiákat, toxikus elképzeléseket megerősítő mesekorpusszal szemben.

Ilyen gyűjteményes kötet a Nagyvárosi népmesék is, amelynek van egy különleges „bónusza”: hozza a megszokott, színvonalas meséket, jóra tanítanak, simogatják az ember lelkét, vagy épp megnevettetik, esetleg meghatják az olvasót – de ezzel nem éri be. Egy apró trükköt vet be, hogy a sokszor szürkébe fakuló mindennapokat színek élénkítsék meg, hogy a gyakran szinte fájdalmasan hétköznapi, földhözragadt valóság egy csapásra varázslatosabbá váljék: csúsztat egy hatalmasat, hogy aztán rádöbbenj, mégis igazat mondott. Azt mondja, tessék, vigyed, itt egy újabb kötet, Nagyvárosi népmesék, olvasd csak. És elkezdem olvasni, majd szépen megállapítom, hogy hát kérem, én át lettem verve, ebben szinte nagyítóval kell keresni a nagyvárost! Ezek a mesék ugyanis nem magáról a nagyvárosról szólnak, hanem olyan növényeket, állatokat, tárgyakat és jelenségeket állítanak fókuszba, amelyek egy nagyváros lakóinak ismerősek lehetnek – és attól lesznek különleges mesék, hogy mindennapi életünk ismerős alkotóelemei a meseolvasás során szépen elbűvölődnek, és ezáltal minket is elbűvölnek. Esküszöm, eztán egy kutyára sem fogok tudni úgy tekinteni, hogy ne jusson eszembe a lecsatolható kutyafarkakról szóló, kacagtató történet!

A fentiekből következik, hogy aktív szereplőkké kell válnunk ahhoz, hogy ezek a népmesék valóban (nagy)városivá válhassanak: mi tesszük őket nagyvárosiakká azáltal, hogy a szerző koncepciójának megfelelően egyszerűen másként kezdünk el tekinteni saját környezetünkre, és meglátjuk benne a meséset. A másképp nézés, másképp látás mágiájának terjesztése természetesen nem titkolt célja a szerzőnek, aki az előszóban ezt ki is fejti, mintegy előre lerombolva az olvasó vélhető kételyeit, fenntartásait – hiszen, gondolom, a könyvcím láttán másokban is felmerülhetett a gyanú, hogy esetleg egy nagyváros nem annyira mesés, és talán ez a kötet nem lesz annyira „ütős”, mint a korábbiak. Jelentem: ezek a mesék éppolyan varázslatosak, mint az eddigiek, némelyik rokonítható is már egy-egy korábbi kötetből ismerős történettel. Egy teljes világot nyit meg az olvasó számára (és nemcsak azáltal, hogy a világ számos tájáról származó meséket gyűjt egy csokorba): kulcsot ad egy másik nagyváros megismeréséhez, ahhoz, amelyikben az ismerős dolgok egyszerre lesznek ismerősebbek és fantasztikusabbak a hozzájuk kapcsolódó történetek által. Ahhoz a nagyvároshoz, amelyikben értelmet nyer a pitypang szemlátomást minden logikát nélkülöző élőhelyválasztása, amelyikben a borostyán nemcsak örökzöld, hanem az örök szerelem őrzője, és amelyikben egy böfögés is lehet fontos tanú egy bírósági meghallgatáson. És hogy fejlessze ezt a másképp látást, a szerző végső meglepetésként egy olyan városleső játékra invitálja az olvasót, amely segít, hogy megőrizzük magunknak ezt az átlényegítő mágiát.

A mesekönyv a szerzőtől és a Móra Kiadótól megszokott igényességgel készült, rövid, informatív mesebevezetőkkel, és ezúttal Orosz Annabella kedves illusztrációval; viszont jóval „soványabb” (alacsonyabb és vékonyabb), mint a korábbi kötetek, és nincsenek benne teljes oldalt kitöltő illusztrációk sem – mintha a kiadó maga is kicsit kételkedett volna egy ilyen tematikájú kötet sikerében. Remélem, hogy ezek a mesekönyvek mostanra komoly olvasóbázissal rendelkeznek, és van akkora kereslet rájuk, hogy újra jöhetnek majd a még gazdagabban illusztrált, vaskosabb kötetek nagy példányszámban, és így még megfizethető áron.

 

Zalka Csenge Virág. Nagyváros népmesék. Illusztrálta: Orosz Annabella. Móra Kiadó, 2023., 108 oldal, 4499 Ft


 

Főoldal

2023. augusztus 22.
Elek Tibor tárcáiKopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Ajlik Csenge verseiLövétei Lázár László: SzervraktárMarkó Béla verseiFinta Éva versei
Kontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnekEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png