Olvasónapló

 

 maszat.jpg

 

Farkas Arnold Levente

 

Arany László vagy Micimackó 

Varró Dániel: Túl a Maszat-hegyen

 

Pócsmegyer, tizenöt november négy, szerda. Varró Dániel Túl a Maszat-hegyen című verses meseregénye Anyegin-strófákban íródott, de nem csak, hanem is, hiszen a hatodik fejezet például tercinákban, a tizenkettedik pedig hexameterekben. „Áfás számla igényét kérjük előre jelezze!” Így Puskin Sanyi bácsin kívül Dante és Homérosz is megidéztetik a nagy elődök közül. Megint mondhatnám, hogy nem csak, hanem is, hiszen az egész ópusz hemzseg az irodalmi utalásoktól, játékos párbeszédet folytat a hagyománnyal. Gondoljunk csak a hetedik fejezetre, ahol Harry Pottertől Szegény Dzsoniig minden mesehős Muhi Andris és Maszat Janka társa lesz.

 

Szentendre, tizenöt november tíz, kedd. Minden fejezet élén mottó áll, esetleg több is. Ezek olyan klasszikusoktól származnak, mint Arany János, Arany László vagy Micimackó, de megidézi kortársait is, például Jónás Tamást és Téreyt. Téreyvel a forma is összeköti. (Zárójelben jegyzi meg a szerény recenzens nagyképűen, hogy Varró bravúrosabban bánik az Anyegin-strófával, mint a Paulus költője.) A kortársakra másként is történik utalás. Az Utóhangban köszönetet mond Tóth Krisztának a Nagy Zsiráfmadár ötletéért. Partvis Attila és Morzsányi Géza a két takarító. (A beszélő nevek ritkán némák.) A legtöbbet azonban Varró magától Varrótól idéz.

 

Szentendre, tizenöt november tizenkilenc, csütörtök. Szerző az Ajánlásban megköszöni a történetet, Teslár Ákos nevét ugratja ki az akrosztikon. „Kifundáltál egy jó sztorit.” Borbély Szilárd írja Adatok című könyvében (a cím szófaját tekintve nem feltétlenül ige), hogy meghalt ugyan a líra, a vers azonban túléli őt. Valami hasonló történik műmeseirodalmunkban is. A nyelv eltakarja a történetet.


 Főoldal

2016. március 03.
Csík Mónika tárcáiKiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Farkas Wellmann Éva: Akit nem találszFarkas Arnold Levente: Ywon KerépolMolnár Lajos verseiGéczi János versei
Zsidó Ferenc: Égig érő szénásszekérHaász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalan
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png