HírekLipták Pál
Kossuth-díjas könyvtáros, festőművész, könyvkiadó, műgyűjtő
1922-2007


Lipták Pál édesapja nyomdokain haladva kitanulta a szabóságot, majd 1950-től az akkor alakult Körzeti Könyvtár munkatársa, vezetője. 1952-ben már irányításával jön létre az ország első megyei könyvtára. Ennek az intézménynek 1985-ig, a magyar közkönyvtárügyet folyamatosan megújító, alkotó igazgatója volt. 1954-ben az első szabadpolcos könyvtár létrehozásáért Kossuth-díjjal tüntették ki. Az önálló gyerekkönyvtár, a zenei könyvtár jelzi szakmai innovációs munkáját. Nevéhez, munkásságához fűződik a megye városi és községi könyvtárainak létrehozása, és később esztétikailag is igényes megújítása. A hetvenes évek elején kezd foglalkozni az új megyei könyvtári épület tervezésével, melynek eredményeként 1985-ben épült fel az akkor nemzetközileg is elismert és méltatott új épület. Nyugdíjba vonulását követően még több mint 50, igen értékes képzőművészeti, elsősorban grafikai kiállítást rendez, az általa megálmodott artotéka gyűjteményhez kapcsolódóan.

Elismert könyvkiadó, aki a magyar irodalom jeleseinek szerepeltetésével kiadja a Poesis Hungarica két sorozatát, valamint a Graphica Hungarica képzőművészeti albumsorozatot.

Festőművészként állandó résztvevője a megyei és országos tárlatoknak. Népművészeti és képzőművészeti gyűjteménye az ország legjelesebb műgyűjtői közé emelte.

Munkássága minden szálával városához, Békéscsabához kötődött, melynek egyik szellemi meghatározója, urbánus hagyományainak továbbvivője volt és életművével maradt is.


[Ambrus Zoltán]


Lipták Pál
Szilágyi András írása Lipták Pál kamarakiállításáról
2007. február 13.
Gömöri György tárcáiVöröskéry Dóra tárcáiEgressy Zoltán tárcái Banner Zoltán tárcái
Erdész Ádám: Melyik a járható út?Mátkaság a dinasztikus érdekek árnyékában
Mohai Aletta: VérpacaMagyar Dániel új rövidprózái
Ha sok a meggy, akkor kevés a búza?Mi baja Medárdnak a kólóval, és mit keres az özönvíz Eleken?
Csillag Tamás verseiDebreceni Balázs: Börtönversek / KarantényekBánki Éva verseiSzálinger Balázs: A rózsaablak
Bene Zoltán: Pest-BudaMárton László: Apa a túlvilágonDarvasi László: Tóth elvtársNagy-Laczkó Balázs novellái
Márton László: Nibelungok. Kriemhild bosszújaZalán Tibor: MiskaGyőrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba: A gyulai vérfürdőMárton László: Nibelungok – Ötödik felvonás
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKAEMMI_log__.jpgpku_logo.png