Papírhajó - Lakatlan szigetre való

 

 

Gyerekírók kedvenc könyvei

 

Író olvas... Gyerekeknek (is) író szerzőket kérdeztünk, mi volt 2014-ben a kedvenc gyerekkönyvük. Íme, a lista!

 

Balázs Imre József

Lila_kir__lyl__ny.jpg           

 

 

Dóka Péter: Lila királylány (Móra)

Nagyokat nevettünk rajta a gyerekekkel, ismerősökkel, akiknek idézgettem egyik-másik replikáját. Szállóigegyanús mondatok vannak benne ugyanis. És kitűnően furfangos történetek.

 


 

Böszörményi Gyula

            __raverzum.jpg

 

 

Lakatos István: Óraverzum (Magvető)

Egyértelműen az Óraverzum volt a kedvencem egyéni hangvétele, izgalmas látásmódja, magyar szerzőtől még nem olvasott steampunkos világa miatt. Kölyökként imádtam volna, felnőttként egyik kedvencem, kortárs szerzőként irigy vagyok miatta, mint a fene.

 

 

Dániel András

Em__lia___s_az_angyal.jpgKolozsi Angéla: Emília és az angyal, akit Körmöczi Györgynek hívtak (Pagony)

Dóka Péter: Lila királylány (Móra)

Both Gabi: Palipál, a csupaszív lovag (Pagony)Palip__l__a_csupasz__v_lovag.jpg

Tavaly – szégyen ide, szégyen oda – nem olvastam nagyon sok gyerekkönyvet. Azokból, amelyeket mégis sikerült, a legjobban talán Kolozsi Angéla Emília és az angyal, akit Körmöczi Györgynek hívtak, Dóka Péter Lila királylány és Both Gabi Palipál, a csupaszív lovag című könyvei jelentették a legmaradandóbb élményt. Talán, mert ezek a történetek különösen szellemesen keverik a mesei valóságot a mi valóságos valóságunkkal, és szerzőik, e felemás szemüvegen át, érzékeny megfigyeléseket tesznek a hétköznapi világról, mely megfigyeléseket aztán kellő iróniával osztják meg velem, az ilyesmire fogékony olvasóval.

 

Halmai Tamás:

Szerencs__re_a_tej.jpg

 

Neil Gaiman: Szerencsére a tej (Agave)

Szórakoztatóan szellemes történet, Skottie Young szellemesen szórakoztató rajzaival. Apa-regény Gaiman módra. A szerzőnek jutalomjáték, nekünk jutalomolvasmány.

+ 1 (ami nem könyv):

Keresztesi József: Dzsungelmese, avagy Kisoroszlán keresi a sörényét

A pécsi Bóbita Bábszínház szokásosan pazar előadása gyerekeknek és felnőtt gyerekeknek; egy sokoldalú szerző meséje emberségről, állatságról, tanulságos krokodillal és nevelési célzatú szurikátákkal. 

 


 

Kertész Erzsi

 Mit_keresett_Jakab.JPGDániel András: Mit keresett Jakab az ágy alatt? (és mi történt ott vele?) (Pagony)

Mostanában 3-6 éves fiú kategóriában olvasok a legtöbbet. Kiemelkedő élmény volt számomra 2014-ben Dániel András Mit keresett Jakab az ágy alatt? című könyve. Átmeneti rosszkedv esetén elegendő, ha behunyom a szemem, és magam elé idézem például a Tintapatron nővéreket: Olgát, Turbulenciát és a kis Rudolfot. (Ja, hogy az fiúnév?!) És a felszólítást, miszerint mindegyikükben lássak meg 3 szép dolgot. Ez a feladat egyrészt felemelő, másrészt pedig majdnem akkora kihívást jelent, mint egy zen koan. A gyerekek pedig nem mindig ugyanott nevetnek, ahol én, de ez nem is baj.

 

 

Kovács Dominik és Viktor

A_vil__g_legr__videbb_mes__i.jpg

 

 Ijjas Tamás – Lackfi János: A világ legrövidebb meséi (Móra) 

Az egész kötet játék. Játék a színekkel, a kifordított meseelemekkel, a hétköznapi beszédet jellemző szóképekkel. A két szerző és az illusztrátor stílusa között tökéletes az összhang, Molnár Jacqueline rajzai, Ijjas Tamás és Lackfi János történetei ugyanazok a gondolatok képben és írásban. A pár soros mesékben különös alakokról olvashatunk: válogatós királyfi, Tükörarcú Lány, eltévedt bibircsók, didergő rántott szelet, kocka alakú gömbhal... Ezen a csapaton igazán jót derülhetnek kisgyerekek, nagygyerekek, kisfelnőttek (mint például mi), nagyfelnőttek egyaránt.

 

 

Mészöly Ágnes

R__m_a_szob__dban.jpgMajoros Nóra: Rém a szobádban (Móra)Bibedombi_sz__rnyhat__roz__.jpg

Adamik Zsolt – Hanga Réka: Bibedombi szörnyhatározó (Cerkabella)

Dániel András: Mit keresett Jakab az ágy alatt? (és mi történt ott vele?) (Pagony)

A 2014-es gyerekkönyvek közül a legrémesebbek tettek rám igazán elementáris, mondhatni félelmetes hatást. Majoros Nóra Rém a szobádban-ja, az Adamik–Hanga féle Bibedombi szörnyhatározó, és végül, de nem utolsósorban, (sőt!), Dániel András Mit keresett Jakab az ágy alatt? korszakos műve. Hátborzongató, mégis humoros könyvek, és nem, nem lesz miattuk egyetlen gyerek sem neurotikus – bár fennáll a veszélye, hogy hasonló kalandokra vágyván jelentős időt fognak eltölteni az ágy alatt vagy egyéb sötét, lehetőleg naftalinszagú helyeken. 

 

Szabó Imola Julianna

Tatu___s_Patu_elszabadul.JPGAino Havukainen – Sami Toivonen: Tatu és Patu elszabadul (Cerkabella)

Szegedi Kata: Álomcirkusz (Csimota)__lomcirkusz.JPG

Mosonyi Alíz: Egyszer volt, ahogy még sosem volt (Pagony)

Nagy favorit a Tatu és Patu sorozatból a Tatu és Patu elszabadul (de az Űrpilóták és a Szuperhősök is nagy kedvenc).

 

Esténként egy órás Egyszer_volt__ahogy_m__g_sose_volt.jpgmanőver kicsempészni a gyerekek kezéből, és sokszor azon kapom magam, hogy a reggeli kávé mellett már percek óta csak vigyorgok az aprólékosan különleges és szuperszonikus humoron. Szegedi Kata Álomcirkusza és Mosonyi Alíz: Egyszer volt, ahogy még sosem volt elmerülős könyvei minden este álomba kísérik a kislányomat.

 


 Főoldal

2015. február 03.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Ajlik Csenge verseiLövétei Lázár László: SzervraktárMarkó Béla verseiFinta Éva versei
Kontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnekEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png