Helyszíni tudósítások

 

21.jpg 

 

Dávid Péter

 

Hallgatni-való

 

A korábbi korokkal ellentétben, amikor zenei kísérettel énekelték vagy szavalták a költészeti alkotásokat, napjainkra a líra alapvetően az olvasók magánügyévé vált. Persze léteznek író-olvasó találkozók, megzenésített költemények, ám a vers mégis leginkább kötetekben, folyóiratokban létezik. Ennek is köszönhető, hogy az alkalmi vagy alkalmazott költészet háttérbe szorult a kortárs irodalomban. A Mondani-valók békéscsabai bemutatója éppen ezt próbálta megkérdőjelezni január 18-án, a Jókai Színház Sík Ferenc Kamaraszínházában.

 

12.jpg
Felülnézet

 

Az estet vezető Elek Tibor és Farkas Wellmann Éva egyaránt hangsúlyozták a nemrég megjelent kötet fontosságát. A Bárka főszerkesztője egyenesen úgy fogalmazott, hogy ez a folyóirat fennállása óta az egyik legnagyobb szabású vállalkozás, amelyik egy pályázattal kezdődött, de túlnőtte saját kereteit. A pályázat apropója egyrészt az volt, hogy az iskolai ünnepségeken unatkoznak a diákok a számukra nehezen érthető vagy unalmas műsorok miatt, másrészt hogy azért mégiscsak virágzik egyfajta értéktelen alkalmi költészeti biznisz Magyarországon, ami szakmailag kifogásolható versekkel tölti meg az imént említett műsorokat. A pályázatra ünnepekhez kapcsolódó költeményekkel lehetett nevezni, és olyan jól sikerült a kiírás, hogy összesen 180 szerző 608 verse érkezett be. A zsűri – a Bárka szerkesztőségének tagjai – 120 verset választott be a Mondani-valók antológiába, amelynek szerkesztését a gyerekirodalom kiváló ismerője, Lovász Andrea végezte. Így jöhetett létre ez a könyv, aminek hatása vélhetően az oktatásban is megjelenik majd, így az olvasók magánügye mellett szélesebb körű társadalmi haszna is lehet.

 

20.jpg
A két házigazda: Farkas Wellmann Éva és Elek Tibor

 

Az könyvbemutató irodalmi est mindent bevetett annak érdekében, hogy érzékeltesse a kötet jelentőségét. A közönség megzenésített verseket hallhatott a Pupa Trupa együttestől, a színház színészei pedig rövid filmetűdökben mutatták be az antológia két költeményét.

 

3.jpg
A Pupa Trupa együttestől megzenésített verseket hallhattunk:
Mile Zsigmond, Károly Dorina, Halmai Tamás és Katymári Vanda műveit

 

A Mondani-valók 54 szerzője közül hárommal személyesen is találkozhatott az érdeklődő publikum. Borsi Bálint, a fiatal magyartanár locsolódóverseivel azt bizonyította, hogy az irodalmi humor is részese a reprezentatív kötetnek.

 

18.jpg   6.jpg  
Borsi Bálint és Buzai Csaba
az antológiában megjelent verseiket olvasták fel

 

Buzai Csaba egy kedves Mikulás-gyerekverssel és egy anyák napi költeménnyel aratott sikert, míg Zalánt Tibor, aki a pályázat kiírása után versenyen kívül küldött be három alkotást a szerkesztőségbe, egy szalagavatós és egy megható „októberhatodikás” alkotást olvasott fel.

 

9.jpg
Laczkó Patrik Fellinger Károly
versét mondta

 

Az irodalmi est összművészeti jellegét erősítették a gyerek versmondók (Laczkó Patrik és Szatmári Dávid) által szavalt költemények és a Jókai Színház Jászai Mari-díjas színművésze, Kovács Edit által felolvasott versek.

 

10.jpgSzatmári Dávid Zalán Tibor Anya című versét mondta:
a költő meghatottan hallgatja

 

Ezeknek köszönhetően a közönség úgy érezhette, hogy a kötetben szereplő alkotások nem csupán mondani-valók, de hallgatni is valók. Különösen izgalmas volt például Halmai Tamás halottak napjára írt egészen remek versét filmetűd formájában és a Pupa Trupa együttes hangszerelésében is meghallgatni.

 

7.jpg
Kovács Edit Jászai Mari-díjas színművésznő felolvasása:
Molnár Krisztina Rita, Kiss Judit Ágnes és Gáti István verseivel

 

Az est jó hangulatához a költőkkel való beszélgetés is sokat hozzátett. Közvetlen, humoros és profi költő személyiséget ismerhetett meg a nézőtéren ülő Borsi Bálint személyében, aki magyartanárként is méltatta a kötetet. Buzai Csaba, aki inkább könyvtárosnak, mint költőnek tartja magát (bár a verseivel azért azt is megmutatta, hogy ez utóbbi sem áll messze tőle) a könyv igényességét emelte ki. Zalán Tibor pedig szokásos humorával hozzátette, hogy a Mondani-való biztosan remek kötet, hiszen „vastagnak látszik”, ugyanakkor fontos tanulságként említette azt, hogy a versek felhívják az olvasók figyelmét arra is, milyen sok ünnepelni valónk van.

 

16.jpg
Zalán Tibor felolvasása

 

A hiánypótló kötetet a Pupa Trupa együttes tagjai is nagyra értékelték, „meglepően meggyőzőnek” tartották a verseket, és úgy vélték, zenével is „működni fognak” majd, Kovács Edit pedig arról beszélt, milyen fontos, hogy a gyerekekhez közel álló, művészetterjesztő célú kötet került a polcokra.

Elek Tibor elmondta, némiképp dicsekedve a könyv sikerével, hogy még több bemutató vár majd a szerzőkre, hiszen a Petőfi Irodalmi Múzeumban is bemutatják majd a Mondani-valókat, de Gyulán és Orosházán is találkozhat vele a közönség a közeljövőben. Ráadásul az iskolák számára is rendeltek már a kötetekből, úgyhogy úgy tűnik, valóban beválthatja majd a hozzá fűzött reményeket.

 

Fotók: Rácz Katalin


Főoldal

2020. január 20.
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Hírek
Négyszázezer forint összdíjazású irodalmi pályázatot hirdet az idei PesTextLáng Zsolt nyerte a Libri irodalmi díjat, a közönségdíj Grecsó Krisztiáné1% a Körös Irodalmi TársaságnakKihirdették a megújult fordítástámogatási pályázat első nyerteseit
Ütőér
Bék Timur tárcáiKarácsonyi Zsolt tárcáiVári Fábián László tárcáiMolnár Krisztina Rita tárcái
Versek
Fodor Veronika verseiMarczinka Csaba verseiFellinger Károly versei Falusi Márton versei
Prózák
Darvasi László: Egy tehén halálaFiatal írók a bezártságban - Csorvási Noémi: Fontos, hogy ne essünk ki a ritmusbólFiatal írók a bezártságban – Biró Sára: Egy rendszer összeomlása Molnár Krisztina Rita: Gombosdoboz
Drámák
Csík Mónika: Az ember tragédiája - Nyolc és feledik színDarvasi László: Karády zárkájaAcsai Roland: Farkasok Pozsgai Zsolt: A Szellemúrnő
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum
Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA