Helyszíni tudósítások

 

Temesi_mesel.jpg

 

 Temesi Ferenc csabai estje képekben

 

 Antovsziekkal.jpg

Fiatalos lendülettel, élénk érdeklődés közepette vette kezdetét március 25-én Temesi Ferenc új könyvének békéscsabai bemutatója a Sík Ferenc Kamaraszínházban. Először volt a zene: az Antovszki Band-nek köszönhetően még azelőtt belekerülhettünk a regény világába, hogy egyáltalán szó lett volna róla. A 60-as évek világában ücsörögve vártunk a szerzőre és kérdezőjére, akik csakhamar helyet is foglaltak az asztalnál.

 

Temesi_portre.jpg

A vendég, Temesi Ferenc Kossuth-díjas író, mindenki számára ismerős volt a teremben. Többen messzebbről utaztak Csabára, hogy lássák-hallják. De a helyieknek is több érdekességet tartogatott: például hosszasan mesélt a 49/49 csabai vonatkozásairól, később a közönség soraiban is felismert megírt regényalakokat.

 

fentre_Temesi_Elek.jpg

Elek Tibor irodalomtörténésszel, a Bárka főszerkesztőjével régóta szakmai-baráti viszony fűzi össze Temesi Ferencet, így nem lepődött meg azon, hogy kérdezője jól ismeri a teljes életművet, és olyan rejtett utalásokat is észrevesz a könyvben, amelyekkel nem minden alkalommal szembesítik. Így bekerültek a diskurzusba korábbi regények, történetek is. Mindketten törekedtek arra, hogy visszaadják az új regény hangulati-történeti kettősségét, a cselekményben megképződő ötven évnyi különbség feszültségképző játékát.

 

Temesi_felolvas.jpg

Temesi Ferenc felolvasott egy olyan részletet a könyvből, amely a Bartók-regényben is megjelent. Ezúttal egy levél részét képezte a szöveg (egy önparódia Bartóktól), Temesi pedig láthatóan nagy élvezettel, beleéléssel szólaltatta meg a humoros töredéket.

 

__jra.jpg

Az Antovszki Band újra és újra megszólalt: hallgathattunk Beatles-, Illés-, Santana-, Black Sabbath- és Beatrice-számokat.

 

kozonseggel.jpg

A közönség soraiból később sokan jelezték, hogy ez a könyv a saját ifjúságuk regénye is.

 

Temesi_mesel.jpg

Sok mindent megtudhattunk a könyvről: szóba került a fikció és önéletrajz játéka, a történet részletei, a 49-es szám misztériuma. A fiatalabbaknak arról is beszélt az író, hogy milyen volt a 60-as évek idején kamasznak, szerelmesnek lenni. Aztán arról is, hogy bizony a 60., 70. életév után is létezik szerelem, s néha ugyanazokkal a mintákkal, buktatókkal, mint korábban.

 

fentrol.jpg

Zenekar, beszélgetők, közönség.

 

Temesi_dedikal.jpg

A Libri könyvesboltnak köszönhetően az est után megvásárolhatóak voltak Temesi Ferenc könyvei. Többen éltek is a lehetőséggel, de többen már otthonról hozták az aláírandó példányokat. A dedikálás beszélgetésre is alkalmat adott az írónak és régi/újabb olvasóinak, akiknek a rendezvény vége így még mindig nem az időutazás végét jelentette. A 49/49 boldog birtokosai az olvasólámpa fényénél, otthon folytatják ezt a kalandot.

 

Fotók: Rácz Katalin


Főoldal

2019. március 26.
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Ütőér
Karácsonyi Zsolt tárcáiVári Fábián László tárcáiMolnár Krisztina Rita tárcái Bék Timur tárcái
Versek
Berta Ádám: Aki szeretne részt venniTatár Sándor verseiHorváth Eve: Margarita! Darvasi László: Vidám mondatok III.
Prózák
Légrádi Gergely novellái Géczi János: EzeregyéjszakaBenedek Szabolcs: Az Arany Alma héjaDarvasi László: Egy tehén halála
Drámák
Csík Mónika: Az ember tragédiája - Nyolc és feledik színDarvasi László: Karády zárkájaAcsai Roland: Farkasok Pozsgai Zsolt: A Szellemúrnő
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum
Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA