Helyszíni tudósítások

 

asztal_mind.jpg
Vöröskéry Dóra, Karkó Ádám, Farkas Wellmann Éva,
Nagy Koppány Zsolt, Para Márton, Ágoston Szász Katalin

 

Dávid Péter

 

Gyulai seregszemle

 

Emlékszem, amikor az Íliász seregszemléjével bajlódtam, kedvem támadt kellemetlen kérdéseket feltenni a klasszika-filológusoknak. Némileg monotonnak találtam a leírást, ami szerint valakik jöttek valahonnan ennyi meg ennyi „jó barna hajóval” több oldalon keresztül. Később tudatosult bennem, hogy valószínűleg az ókori olvasó számára éppen ez volt az egyik legizgalmasabb részelt, az enumeráció, nem pedig a keveset ütő, annál többet dumáló csatajelenetek.

Enumeráció a címe a – nagy levegő – Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. Előretolt Helyőrség Íróakadémia – maradék, ha van, kifúj – programjában részt vevők testes antológiájának is, amely az Íróakadémia irodalmi berkekben ismert mentorain kívül a pályakezdőknek is vízre szállási lehetőséget ad néhány „jó barna hajóval”. Igen, ez az az Íróakadémia, amely körül irodalompolitikai vagy politikairodalmi viták keringtek a közelmúltban, ám a közönség a 2017. május 16-án Gyulára látogató „seregben” inkább a tehetséget, mint a politikai hovatartozást figyelhette meg.

 

Nagy_Koppany_Para.jpg
Nagy Koppány Zsolt és Para Márton

 

A Farkas Wellmann Éva által vezetett esten mindenek előtt Nagy Koppány Zsolt, az Enumeráció szerkesztője beszélt az Íróakadémia céljairól, pályázatairól, és arról, milyen eredményes munka folyik itt a mentorok és az ifjú tehetségek részvételével, akikhez hamarosan a kritikuspalánták is csatlakozhatnak. A szerkesztő elmondta azt is, hogy majdnem ötven szerző írt az antológiába, amely azonban nem csak méretében (az utolsó oldalszám a 683-as), de minőségében is megfelelő erősségű. A szövegeket jellemezve jelezte, hogy helyet kaptak a kötetben humoros, szabadszájú írások is, és sok van közöttük, amely az irodalmi hagyománnyal kezd kreatív párbeszédet.

 

 Voroskery.jpg
Vöröskéry Dóra

 

A szerzők közül először Vöröskéry Dóra kapott szót, aki a Körös Irodalmi Társaság karácsonyi felolvasóestjén már bizonyított novellájával (első helyezett lett a szakértő zsűri véleménye szerint). Ő is elmondta véleményét az Íróakadémián folyó munkáról a pályakezdő szemszögéből, és ha nem is „jó barna hajókkal”, de egy mese-, álomszerű, gördülékeny nyelvű és izgalmas novellával ért révbe, melynek végén az esőkirály különös házasságát követően kihal az egész emberiség.

 

karko_farkasw_nagy_koppany.jpg

 

A csíkszeredai Ágoston Szász Katalin is sokat köszönhet mentorainak, hiszen tudatosabb alkotásra és más műfajok felé való elindulásra is ösztönözték őt. Fiatalos verseket olvasott fel, amelyek – lendületességük mellett – nem félnek a nagy, komoly, fajsúlyos szavaktól sem.

 

Agoston_Szasz.jpgÁgoston Szász Katalin

 

Karkó Ádám, a Bárka felfedezettje is ismerős lehet Gyulán (mint megtudtuk, kétszer is lakott itt), és még tucatnyi más településen is, lévén sok helyen megfordult már az amúgy Békés megyei alkotó. Az „úton levés” és otthonkeresés fontos témái verseinek is, és gyakran ír magáról a költészetről, mint azt érett hangú verseiből is láthattuk.

 

 Karko.jpg
Karkó Ádám

 

A fiatalok közül utolsóként a szintén csíkszeredai Para Márton kapott szót, aki az íróakadémiás korszaka előtt leginkább önmagát kereste. Most viszont arról beszélt, hogy sikerült megtalálnia a saját hangját. Ezt illusztrálta is az Enumerációban megjelent humoros antiutópikus szövegével, amelyben a ruhák átveszik a hatalmat az emberek felett.

 

 Para.jpg
Para Márton és Ágoston Szász Katalin

 

Az est végén még az oktatókhoz is eljutott a mikrofon. Nagy Koppány Zsolt és Farkas Wellmann Éva bibliai ihletésű szövegeket hoztak, és kiosztottak négy antológiát is a nézők között, akik kérdéseikre válaszolni tudtak.

 

nyertes.jpg
Egy szerencsés nyertes

 

Az est színvonalát irodalmon kívüli tényezők is emelték. Nemcsak azért, mert a fiatal írók és költők tehetségük mellett esztétikailag is megnyerőek (a lányok szépek, a fiúk jóképűek), hanem mert a szünetekben Skultéti Zoltán éneklését hallgathatta a közönség.

 

Skulteti_Zoltan.jpg
Skultéti Zoltán

 

Ez az Enumeráció is izgalmasabb volt, mint a csatajelenetek. Irány Trója!

 

dedikaltatok.jpg
Dedikáltatók

 

Fotók: Mohácsi László Árpád


Főoldal

2017. május 17.
Kontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Markó Béla verseiFinta Éva verseiFarkas Wellmann Éva: Szanatóriumi emlékvázlatokKiss Ottó: Lieb Mihály
Tóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekérHaász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem volt
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png