Helyszíni tudósítások

 

Elek-Zal__n.jpg
Elek Tibor és Zalán Tibor

 

Varga Zita

 

Bárka élőfolyóirat a Műcsarnokban

 

            A Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi Tagozatának meghívására, az Élőfolyóirat sorozat keretei között, április 28-án, a Műcsarnokban a Bárka folyóirat mutatkozott be.

            Az estet Mezey Katalin, a Magyar Művészeti Akadémia Irodalmi tagozatának vezetője nyitotta meg. A rövid köszöntő után Elek Tibor, a Bárka főszerkesztője bemutatta a lap történetét és kiemelte a sokéves együttműködést a Békéscsabai Jókai Színházzal, a fiatal irodalmárok helyzetbe hozását, valamint a folyóirat sokszínűségét és kánontörő funkcióját. Ezt követően Farkas Wellmann Éva, a Bárkaonline szerkesztője ismertette a weboldalt, amely nem csupán a nyomtatott folyóirat leképzése, hanem további tartalmakkal is büszkélkedhet, mint például a Tündérkert rovat, helyszíni tudósítások, toplisták és videointerjúk.

 

Bartus_Gyula.jpg
Bartus Gyula

 

            A rendezvény művészeti részét Bartus Gyula Jászai Mari-díjas színművész nyitotta meg Jász Attila, Fekete Vince, Magyari Barna és Kiss Ottó versei életre keltésével, a folyóirat legfrissebb, 2016/2. számából. Ezt követően, a Körömvirág együttes előadásában Fecske Csaba, Korpa Tamás, Halmai Tamás és Orbán János Dénes versei burkolóztak hol vidám, hol szomorkás dallamokba. A jó hangulat a közönséget is megmozgatta.

 

K__r__mvir__g.jpg
A Körömvirág együttes

 

            A műsort Zalán Tibor Babérkoszorú-díjas költő folytatta, aki jelenleg a Békéscsabai Jókai Színház dramaturgja. A három-négy perces beszélgetésből megtudhattuk, hogy bár passzióból is lehet drámát írni, a színházi megrendelések gyakran sokkal nagyobb kihívás elé állítják a szerzőt. Ennek kapcsán felmerült az új számban közölt Marió és a VARÁZSLÓ című darab és Zalán Tibor Midőn halni készül című, Janus Pannoniusról szóló drámája, mely először kedvtelésből készült, azonban a Jókai Színháznak hála, a közönség is megismerhette a művet. Ennek egy részletét adta elő Bartus Gyula egy erőteljes monológban, miután Zalán Tibor maga is felolvasta két versét a Bárka egy korábbi számából.

            Janus Pannonius száműzetésbe és sötétségbe torkolló beszédét a Körömvirág együttes oldotta virgonc, vidám dallamokkal, melyeket Karácsonyi Zsolt, Gittai István, Orbán János Dénes és Markó Béla versei ihlettek.

            Az est második íróvendége Orbán János Dénes Babérkoszorú-díjas alkotó volt, aki Elek Tibor kérdéseire röviden bemutatta legutóbbi műveit. A költő, a ringyó és a király című mű kapcsán Janus Pannonius versei újrafordításáról, átköltéséről és a poétához való kötődéséről is beszélt. Ezt követően néhány pajzán átköltéssel szórakoztatta a publikumot, de hallhattunk a swedenborgi filozófia és a személyes életélmények találkozásáról is.

 

OJD.jpg
Orbán János Dénes

 

            Farkas Wellmann Éva zárta a felolvasások sorát két hatásos versével: Beszéd és könyörgés születésért és Otthon a dadogásban. Ezt követően ismét a Körömvirág együttes következett, Vári Fábián László, Mezey Katalin és Farkas Wellmann Éva megzenésített verseinek melankolikus dallamaival.

 

FW__-Elek.jpg
Farkas Wellmann Éva és Elek Tibor

 

A közönség jól megszervezett, kiegyensúlyozott esten vehetett részt, mely nem csak a Bárka bemutatásáról szólt, hanem lehetőséget nyújtott az irodalom sokszínű megismerésére. Az írókkal való beszélgetés sok érdekességgel szolgált a közönség számára, Bartus Gyula pedig színházi élményt csempészett a Műcsarnok pincéjébe. A Körömvirág együttes blokkjai színesebbé tették és jól oldották a swedenborgi filozófia kuszaságait és Janus Pannonius történetét.

Fotók: Gombos Ferenc


Főoldal

2016. május 02.
Kontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Markó Béla verseiFinta Éva verseiFarkas Wellmann Éva: Szanatóriumi emlékvázlatokKiss Ottó: Lieb Mihály
Ecsédi Orsolya novelláiEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png