Helyszíni tudósítások

 

 Barka_harman.jpg
Józsa Péter, Elek Tibor, Farkas Wellmann Éva

 

Bede Zsóka

 

Olvasók, művészek, költők

a Bárka ringásában…

Az idei év hatodik számának bemutatása, karöltve a Napsugár Bábszínházzal

 

Élménygazdag, pergő másfél órát tölthettek az irodalom- és művészetkedvelők december 9-én este, Békéscsabán, a Napsugár Bábszínház próbatermében, az Ibsen házban a Bárka irodalmi, művészeti és társadalomtudományi folyóirat főszerkesztőjének, Elek Tibornak a kalauzolásával, s a legfrissebb szám néhány alkotójával. Az elmúlt 23 év gazdag volt történésekben, s a kéthavonta megjelenő folyóirat manapság már a Békéscsabai Jókai Színház kiadásában lát napvilágot. A szerkesztőség székhelye is a színház lett, az Andrássy úton.

 

Bartus_Gyula.jpg
Bartus Gyula, a Békéscsabai Jókai Színház
Jászai Mari-díjas színművésze

 

Ezúttal a szavakat szépen formáló Bartus Gyula színművész idézte meg elsőként a lapszámban megjelent néhány verset: Vári Fábián László, Lanczkor Gábor műveit, majd Józsa Péter író olvasott fel Elhagyni Rómát című elbeszéléséből rövid, kedvcsináló ízelítőt. Lovász Andrea szerkesztőtárs, a gyermekeknek szóló Papírhajó rovat legfontosabb négy fejezetét, az azokban megjelenő legfontosabb jellemzőket, műveket ismertette a hallgatósággal. Céljuk a színvonalas gyermekirodalom terjesztése.

 

 Lovasz_Andrea.jpg
Lovász Andrea

 

Ez a lapszám külön összeállításban a Lenkefi Konrád által alapított, s fia, menye, a megszállott bábszínházteremtők által éltetett Napsugár Bábegyüttes, később Bábszínház életével, az idei nyári nemzetközi bábfesztivál eseményeivel, értékeivel foglalkozott. A napjainkat mostanában a víz alatt töltjük, ezt a címet adta jegyzetének Lenkefi Zoltán, az intézmény mostani igazgatója. Bábszínházuk terjeszkedése szívet melengető, hiszen együttműködnek például a békéscsabai Munkácsy Múzeummal is.

 

Lenkefi_Zolt__n.jpg
Lenkefi Zoltán a mikrofonnál

 

A házaspár, Lenkefi Zoltán és neje, Réka látványtervező művészként végeztek az egyetemen. A múzeumiak megkérték őket, segítsenek a tatárjárást bemutató kiállítást gyermekek számára is élményszerű látványelemekkel gazdagítani, – s  így született a Gyermekemet az országért – A tatárjárás (1241–1242) című vándorkiállítás. A sikeres közreműködés azóta is gyümölcsöző együttműködést eredményezett.

 

lenkefi_deak_reka.jpg
A fókuszban: Lenkefi Deák Réka

 

Ibos Éva sokunk által ismert, Gyuláról származó, Szegeden élő művészettörténész-tanár hosszabb lélegzetű beszélgetést hozott nyilvánosságra Lenkefi Zoltánnal és Lenkefi Rékával, amelyben a múlt, jelen, jövő elevenítette fel Lenkefi Konrád hagyatékát. Zoltán (édesapja jóvoltából) és Réka (ugyancsak szülei mellett a sepsiszentgyörgyi magyar színházban) gyermekkoruktól a színházak légkörében, szeretetében éltek. Farkas Wellmann Éva költő, szerkesztő értékelte az idei nyári XVI. Békéscsabai Nemzetközi Bábfesztivált, amely sokszínűsége mellett könnyedségéről, fergeteges hangulatáról, számos nemzetiségű művész részvételéről, bemutatói sikeréről közismert.

 

Barka_kozonseg.jpg

 

A bábszínházi műhely tagjai szeretnék őrizni ezt a könnyedséget, a gyermekzsűri, a felhőtlen hangulatú fesztivál létét. Iszonyatos energiák feszülnek ebben a bábos munkában, s emlékezve Lenkefi Konrád hagyományteremtésére, napjainkban a bábosok élettempója más. Évente 7 bemutató mozgatja a 16 bábszínházi alkotót.

Kiss_L__szl__.jpg
Kiss László

 

Kiss László író, szerkesztő Ferdinandy Györgyöt látogatta meg és készített vele interjút; az emigráns irodalom jeles képviselője nyolcvanadik évét éppen ebben az esztendőben ünnepelte, s a Bárka az ő köszöntésére is külön blokkot szentelt. Kiss Ottó Gyulán élő költő gyerekeknek szóló, de a felnőttek arcán is mosolyt fakasztó műveit olvasta fel az est zárásaként.

Kiss_Ott__.jpg
Kiss Ottó

 


 Főoldal

2015. december 11.
Kopriva Nikolett tárcáiKontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Ajlik Csenge verseiLövétei Lázár László: SzervraktárMarkó Béla verseiFinta Éva versei
Kontra Ferenc: A dalmaták fehéren születnekEcsédi Orsolya novelláiTóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekér
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png