Hírek

 

 

 

 

Kányádi Sándor és Bényi Ildikó

kapta a humanista díjat

 

 

Kányádi Sándor író, költő, műfordító és Bényi Ildikó televíziós műsorvezető vehette át az Aphelandra Alapítvány 2011-es díját csütörtökön Budapesten. Az alapítvány 2001-ben hozta létre az Aphelandra-díjat azzal a céllal, hogy példaképül állítsanak olyan embereket, akik kiemelkedő munkájukkal, humanizmusukkal kiérdemlik egy-egy közösség, embercsoport megbecsülését.

Kányádi Sándort emberszeretete és őszintesége tette nagy költővé, gyerekeknek írt verseiből a derű és humanizmus köszön vissza. A székely kisfiú megőrizte „egyenes tartását és magyarságát minden körülmények között", a magyar nyelv tisztaságának megőrzését pedig mindig fontos feladatának tekintette - méltatta a díjazottat Varga János kuratóriumi tag. Mint mondta, Kányádi Sándor „elévülhetetlen érdemeket szerzett a magyar kultúra, költészet és az emberek közötti szeretetteljes kapcsolatok elmélyítése" terén, példamutatását és emberségét szeretnék megköszönni a díjjal.

„Bényi Ildikó példát mutat a szép magyar nyelv használatával, mellyel a sok negatív példa ellenére is reményt ad arra, hogy képesek vagyunk magyarságunkat átörökíteni a jövő nemzedéknek" - fogalmazott Macher Endréné kuratóriumi tag a Festetics Palotában rendezett díjátadó ünnepségen. Hozzátette: az ilyen szép és korrekt nyelvhasználat manapság, az értékvesztett médiában igen ritka, pedig a magyar nyelv tisztaságának megőrzése és példamutató használata nagyon fontos a fiatal és igényes közönség számára. A műsorvezető emberi tartásával olyan pozitív képet nyújt felénk, amely a mai világ felületessége és pénzközpontúsága mellett az igazi humanista értékekre helyezi a hangsúlyt. Műsoraiban az emberek szeretete és tisztelete, a valódi értékek közvetítése fontos szempont.

A két díjazottat 14 jelölt közül, többszöri titkos szavazással választották ki - hangsúlyozta Svéhlik Csaba kuratóriumi tag. A korábbi években Szabó Gyula és Halász Judit színművész, Palya Bea énekes, Varga Zoltán kürtművész, Böjte Csaba, a dévai Szent Ferenc Alapítvány vezetője, Kozma Imre, a Máltai Szeretetszolgálat vezetője, Bogyay Katalin kulturális diplomata és Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat vezetője kapta az elismerést.

Az elismerés névadója egy dél-amerikai származású, ritka szépségű növény, amelyből egy-egy cseréppel kaptak is a díjazottak.

 

 

 

(Forrás: MTI)

 


 

2011. november 04.
Csík Mónika tárcáiKiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Farkas Wellmann Éva: Akit nem találszFarkas Arnold Levente: Ywon KerépolMolnár Lajos verseiGéczi János versei
Zsidó Ferenc: Égig érő szénásszekérHaász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalan
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png