Tárca

Ablak a kortárs magyar irodalomra
Elek Tibor

Ablak a kortárs magyar irodalomra

Igen. Már a Bárka nyomtatott formáját is annak szántuk, egy szélesre tárt ablaknak, melyen akár kitekintenek, akár betekintenek az olvasók, egyaránt a magyar irodalom gazdagságára, sokszínűségére láthatnak rá, ha/természetesen nem is a maga teljességében. A Bárka mint ablak – ez azért mégiscsak egy képzavarral gyanús állítás lett volna mindBárka mostanáig, nem is szólva a Bárka szó saját metaforikus jelentéseiről. A internetes magazinra azonban már bátran alkalmazható az Ablak a kortárs magyar irodalomra megfogalmazás. Már ránézésre is olyan, mintha egy ablakon néznénk ki vagy be – mondjuk, a Bárka ablakán. S ami a szemünk elé tárul, az egyrészt nem más, mint a kortárs magyar irodalom végtelen gazdagságának azon korlátozott, de korlátaival együtt is elég tág ölelésű látványa, amit a kéthavonta megjelenő Bárka című folyóirat eddig is nyújtani tudott, és reményeink szerint ezután is fog. Másrészt ez az ablak a nyomtatott folyóiratnál többet is kínál annyival, amennyivel egy internetes portál a maga híreivel, információival, tárcáival, előzeteseivel, mozgékonyságával, szövegeinek változatos hálózatával többet nyújthat, s csak abban az értelemben kevesebbet, hogy a friss számok teljes anyaga, természetesen, csak a nyomtatott formátum megjelenése után két hónappal lesz elérhető.

Bárka Mindebből talán nyilvánvaló már, hogy a hetven-nyolcvan százalékban a Bárka folyóiratban megjelent szövegekre épül, ugyanazok a szerkesztői, kiegészülve Szabó Tiborral, akinek a feladata épp az online változat anyagainak gondozása. A szerkesztők szemléletmódját, törekvéseit pedig továbbra is úgy jellemezhetném, ahogy a megújult Bárka 2000/1. számának Olvasóköszöntő zárszójában tettem: „…arra törekszünk továbbra is, hogy a Bárka nyitott, befogadó kész legyen minden érték iránt, tekintet nélkül a korra, nemre, származásra és lakhelyre, az uralkodó és a háttérbe szorított kánonokhoz, a különböző művészeti irányzatokhoz, csoportokhoz való tartozásra. (…) tudatos kánontörés a célunk, irodalmi és művészeti vizeink keresztül-kasul hajózása, egy olyan termékeny eklektika létrehozása a Bárkában, amely a különböző szemlélet-és beszédmódok, formaelvek szerint létrejött alkotásokat szükségszerűen dialóguskényszerbe hozza, talán nem ellenére a szerzőknek sem, de mindenképpen az olvasók örömére. Szeretnénk remélni, hogy a regionalitás és az egyetemesség a minőség- és értékelvű szemlélet- és gondolkodásmód keretei között nincs feloldhatatlan ellentétben egymással; a látszólag lokális érdekeltségű témáknak és a térségben élő, ide kötődő szerzőknek a „vidéki” folyóiratok többségénél hangsúlyosabb szerepeltetésével ezt is bizonyítani próbáljuk.”

A Bárka internetes magazinja eddigi törekvéseink megvalósításának egy, a kor követelményeivel is számoló, újabb eszköze, ami – reményeink szerint – a kapcsolattartást olvasóinkkal és szerzőinkkel egyaránt élőbbé, gyorsabbá, izgalmasabbá és változatosabbá teszi.  A www.barkaonline.hu egy teljes spektrumú irodalmi portál – hírekkel, A Bárka csapatahelyszíni tudósításokkal, kritikákkal és első nyilvánosságú irodalmi alkotásokkal. Hetente többször frissülő oldalain bemutatjuk aktuális lapszámunkat, ízelítőt adunk következő számainkból,  szerzőinkkel készített interjúkat közlünk, szerkesztőségi műhelyünk munkatársainak és vendég szerzőinknek másutt nem olvasható, izgalmas tárcáit ajánljuk látogatóink figyelmébe. Azért hoztuk létre a Bárka internetes ablakát, hogy olyan tartalmakat is megoszthassunk olvasóinkkal, amelyeket a lapban megjeleníteni (a hely korlátozottsága vagy a nyomdai átfutás ideje miatt) nehéz lenne, s hogy szerzőinknek még nagyobb nyilvánosságot biztosítsunk. Nem kell tőlünk tartani, nem akarunk egyetlen már létező irodalmi portállal sem versenyezni, nem törekszünk senkinek sem a helyére, nem akarunk senkit, sehonnan kiszorítani, s egyébként is úgy hisszük, hogy nagy az Úristen internetes óceánja, elférünk rajta mindannyian.

Az online magazin azonban csak kiegészíti, gazdagítja folyóiratunkat és kapcsolatrendszerét – nem helyettesítheti. Egy irodalmi folyóirat hosszabb anyagait továbbra sem érdemes a számítógép monitorjáról olvasni. A papír az igazi. Az újságosoknál még megtalálják a 2006-os kék Bárkát (6. szám).  Jó olvasást az új esztendőben itt is, de a nyomtatott változatban is!


Ablak a kortárs magyar irodalomra

Főlap

Elek Tibor szájtja a Bárkaonline-on

2006. december 28.
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Ütőér
Karácsonyi Zsolt tárcáiVári Fábián László tárcáiMolnár Krisztina Rita tárcái Bék Timur tárcái
Versek
Berta Ádám: Aki szeretne részt venniTatár Sándor verseiHorváth Eve: Margarita! Darvasi László: Vidám mondatok III.
Prózák
Légrádi Gergely novellái Géczi János: EzeregyéjszakaBenedek Szabolcs: Az Arany Alma héjaDarvasi László: Egy tehén halála
Drámák
Csík Mónika: Az ember tragédiája - Nyolc és feledik színDarvasi László: Karády zárkájaAcsai Roland: Farkasok Pozsgai Zsolt: A Szellemúrnő
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum
Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA