Tárca

 

 

csapodyfejl1

 

Csapody Kinga

ó, ió, ció, áció, káció, akáció, VAKÁCIÓ!

 

Régen ez olyan egyszerű volt. Már félév környékén kisírta az ember, hogy melyik táborba engedjék el, mert ott lesz a Zsuzsi is, meg tudod, a fél osztály, meg különben sem jártam még a Tiszánál, s a lányos apa, nem tudván mit kezdeni sem a hízelgéssel, sem azzal a fegyverténnyel, hogy anya már különben is elengedett, borítékolta az összeget.

Repjegy, belépők, a szállás - számolok most, miközben szedem le a szárítót - na, jó, a kaján lehet spórolni, villan be, és gyorsan arrébb rakom a fürdőruhát. Várható még az érettségiztetős pénz, egy tanfolyam-honor, egy cikk innen, meg - így is sovány büdzsé.

Pénzed van?, kérdezte mindig apa. Nem azért adok ennyit, hogy mindent feltétlen elköltsd, de legyen nálad.

Bankkártya van nálad? kérdezte Eszter egy horvát benzinkútnál a Sex and the city típusú nyaralásunk utolsó állomásán, s de jól jött, hogy az elshoppingolt, elsörözött kúnákat pótolta a plasztik darab,  így nem kellett tolnunk a maradék pár száz kilométer autópályán a Bogarat.

 

Legyen meleg ruhád, váltás, ha leeszed, leiszod, eláznál, navigálta anya a pakolásokat.

Mi a francot hoztál ekkora pakkban? kérdezték évek múlva egyetemista barátaim, akiknek sátrastól is kisebb csomagjuk volt, de így legalább az örök jókedv forrása lehettem - hiába, fesztiválozni is tanulni kell.

Top, szoknya, egy merészebb, egy decens, táska, ékszer, papucs, ez jó ezzel, s az azzal, ha  például vacsorázni visz. És ha túrázni akar? Rövidgatya, póló, pulcsi. Farmer mindig kell.  Csak lazán. Megy ez, az autó meg elviszi.

 

Mikor indulunk már? suttogták idegesen a fiúk a busz üléseinek háttámláját verve. Mit mondok anyáméknak, ha elkapnak: lecsuktak óvszerlopásért Ausztriában?!?

Vettem vibrálós gyűrűt, mentolos óvszert adtak hozzá;-). A masszázsolajat elcsomagoltam. Rögtön indulok érted, jön az sms most.

Ne a fenyvesben bonyolítsátok, kapkodva, és gondolom egyikőtök sem akarja, hogy az ofő arca villanjon be évek múlva is, ha a szüzességetek elvesztésére gondoltok. Nem akarta senki, az osztálytalálkozón mégis Ica néni hangja keveredik az első szerelmeinkével, ha arra a nyárra gondolunk.

Mi lenne, ha itt leállnánk?... A kutya sem jár erre. És valóban, pár óra és némi térerőért folytatott túra után az autómentős is alig talált meg a bikázókábellel .

 

Kösssz, marha rendesek vagytok, muszáj volt azt ordítani a telefonba, hogy kérsz még egy kis vodkát? Ez  a fülke is beszart ráadásul, most az egész család ezen fog pörögni míg haza nem érek.

Mindig tudj másnap a szemébe nézni annak, aki tartja a fejed, miközben hánysz!, visszhangzik a fülemben a másik régi családi tanács, miközben a szétcsúszott barátnő megviselt torkából egy halk kösssz kúszik a beszüremlő zenefoszlányokba.

 

Hajtogattam a kukák mögött egy álmot...

Hajtogatom a ruhákat, összekeveredtek a zoknik, a regiszterek, a csodaszerekkel is kivehetetlen foltok, a kis hasadások: fejben mozizok.

 

Térkép, útikönyv - Sorra dőlnek ki mellőlem a lányok
fojtogató bűntudat emészt.

GPS, útvonaltervező, tekercs film- memórikártyák, aksik , töltők


... plusz még itt van a nyakamba varrva egy lefejezett szerelem...

 

Telefon, híváslista, opciók. Hív?


...Választok egyet. Melyik tetsszen? Melyik legyen a partnerem...?

 

Visznek, mész, mentek. Visz.


Nincsen veszély - mondják

Csak képzelem.

 

 


 

Főoldal

2009. június 18.
Csík Mónika tárcáiKiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Farkas Wellmann Éva: Akit nem találszFarkas Arnold Levente: Ywon KerépolMolnár Lajos verseiGéczi János versei
Zsidó Ferenc: Égig érő szénásszekérHaász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalan
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png