Olvasónapló

 

Sz__vai.jpg

 

Büki Péter

 

Ahol megmutatkozik a Sors

 

Google barátunk sok mindenre választ ad. Arra is, hogy „amiért élünk”. A találatok száma nagyjából 1 150 000 (0,45 másodperc). Tehát a kérdést sokan és sokféleképpen boncolgatták. Szinnyei Júlia például a szerelemről-boldogságról, házasságról írt 1974-es regényében. A Bianca sorozatban is megjelent ezen a címen Penny Jordantól egy, a moly.hu ismertetője alapján szirupos sztori – pardon: story.

Így hát a témában első merítésre is van felszíni, s – szintén a moly.hu alapján – kissé mélyebbre hatoló szerelmi-házassági történet ezen a címen.

Akad azonban más is. Nevezetesen Szávai Géza új kötete, ami már alcímével magával ragad: Sorsmetszetek.

Szávai Géza kötete korábbi riportjainak válogatása. A könyvet kézbe véve, bele-belelapozgatva nem érthető világosan, miért kellene, miért szükséges nekünk itt és most (Magyarországon 2019-ben) a ’80-as években a nyolcvanas éveiket taposó székely mestereknek a Nagy Háború előtti időszakára is visszatekintő Ceaușescu-érában végződő életútját olvasgatnunk.

Ezek után kissé cinikusan felmerülhet bennünk az is, hogy ez a kötet a maholnap 70 éves szerző-szerkesztő nosztalgiakötete. De tovább olvasva, ténylegesen olvasva a kötetet, rá kell jönnünk a szerző szerkesztői ravaszságára. A kötet különös metszete ugyanis csak akkor tárul elénk, ha elejétől a végéig olvassuk a kötetet.

Addig is, míg a metszetek nem adják ki magukat, fejezetről fejezetre lépve kapunk választ arra, amiért élünk – amiért túlélünk – amiért meghalunk. Ebben mindenki maga válogathat, mi ragadja meg egy-egy életútból, melyiket szövi tovább magában, melyikről mélázik el, hogy az illető riportalany miért élt, miként élte túl önmagát, s miért halhatott meg nyugodtan, hisz kéznyomát a világon hagyta.

Az egyes riportok (fejezetek) akár több évtizedet átívelő történetek, mégis a szerző fotografáló „szenvedélyének” köszönhetően pillanatfelvételek is egyben. Egy-egy tablóról kimetszett ember életének felvétele. A kisiparosé, a bányászé, borbélyé stb. – a korszak embereinek csoportképéről levett embereké. Majd a könyv Szávai Géza személyes életéből vett fejezeteiben ezek a képek már egybe kerülnek, egységes képpé válnak.

A kötet tablókból áll tehát. Egész tablókkal végződik, s azokból levett – kimetszett– képekkel kezdődik. Az első fejezetek a távoli múlt már-már ismeretlenségbe vesző embereinek állóképét porolja le, az utolsó fejezetek Szávai Géza személyes élettörténetéből adnak morzsákat.

Így adja ki az Amiért élünk című kötet sorsmetszeteit: a fiatal újságíró által feltárt sorsok és a személyes sors metszeteit. A múlt ismeretlen – a szerzőnek köszönhetően fennmaradt – életképek, sorsképek metszik az író saját életképeit, sorsképeit. És ezáltal válik a megörökített „idegen” emberek sorsa az íróévá, s válik az olvasókévá is a kötet befogadásával. A sorsmetszetetek így időmetszetekké is válnak. A kötetet olvasva ezek az időmetszetek a jelenünkbe kerülnek. Az olvasásidőpontunkban vannak jelen.

Az Amiért élünk című kötet sorsok metszete – sorsok metszéspontja(i). A letűnt korok letűnt emberei találkoznak a szerzővel, aki ezt a múltat áthelyezi a jelenébe, s most így ebben a kötetben felkínálja a mi jelenünk részévé.

Fogadjuk ezt, s tegyük jelenünkbe!

 

Szávai Géza: Amiért élünk (Sorsmetszetek). Pont Kiadó, Budapest, 2019., 128 oldal, 2499 Ft.


 Főoldal

2019. október 15.
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Hírek
Négyszázezer forint összdíjazású irodalmi pályázatot hirdet az idei PesTextLáng Zsolt nyerte a Libri irodalmi díjat, a közönségdíj Grecsó Krisztiáné1% a Körös Irodalmi TársaságnakKihirdették a megújult fordítástámogatási pályázat első nyerteseit
Ütőér
Bék Timur tárcáiKarácsonyi Zsolt tárcáiVári Fábián László tárcáiMolnár Krisztina Rita tárcái
Versek
Fodor Veronika verseiMarczinka Csaba verseiFellinger Károly versei Falusi Márton versei
Prózák
Darvasi László: Egy tehén halálaFiatal írók a bezártságban - Csorvási Noémi: Fontos, hogy ne essünk ki a ritmusbólFiatal írók a bezártságban – Biró Sára: Egy rendszer összeomlása Molnár Krisztina Rita: Gombosdoboz
Drámák
Csík Mónika: Az ember tragédiája - Nyolc és feledik színDarvasi László: Karády zárkájaAcsai Roland: Farkasok Pozsgai Zsolt: A Szellemúrnő
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum
Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA