Hírek

 

hegedus_vera2022-Horv__th_P__t_nd__j.jpg

 

Hegedüs Vera lett a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj

idei győztese 


Hegedüs Vera nyerte el idén a Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíjat, amellyel a legtehetségesebb pályakezdőket, a már rendszeresen publikáló, a tárgyévben új kötettel jelentkező, 35 évesnél nem idősebb szerzőket díjazzák. A 6000 eurós ösztöndíjat december 8-án este adták át.

 

Hegedüs Vera lett a tizedik alkalommal átadott Horváth Péter Irodalmi Ösztöndíj idei győztese. A csütörtöki díjátadón Keresztury Tibor, a kuratórium elnöke méltatta a díjazott Ostoba című, a Műút kiadásában megjelent regényét, miután hangsúlyozta az ösztöndíj létrehozásának jelentőségét a kortárs magyar irodalom, legfőként pedig a fiatal írók, irodalmárok támogatására fordított anyagi források szűkössége idején. Bejelentette, hogy a program az alapító idén júniusban bekövetkezett halála ellenére a jövőben is folytatódik, a Horváth Péter Alapítvány továbbra is biztosítja a támogatás anyagi fedezetét.

A nettó 6000 eurós ösztöndíj célja a legtehetségesebb pályakezdők, a már rendszeresen publikáló, a tárgyévben új kötettel jelentkező, 35 évesnél nem idősebb szerzők támogatása, számukra egy évnyi nyugodt munkakörülmények biztosítása, új művek megszületésének ösztönzése, a kiadott mű németországi megjelentetésének elősegítése. A díjazott a pénzjutalom mellett lehetőséget kap a Solitude Akadémia által biztosított egyhónapos stuttgarti alkotói tartózkodásra, a Stuttgarti Magyar Intézet által megszervezett szerzői estre, és az elismerés kiegészül a Literarisches Colloquium Berlin (LCB) által felajánlott egy hónapos, jelentős összegű berlini ösztöndíjjal is.

Hegedüs Vera Ostoba című könyve a szerző debütáló kötete. A könyv ajánlójában ezt olvashatjuk: „Az Ostoba egy írástudatlan nő története. Történelmi regény, történelem nélkül. Az elbeszélő írni nem hajlandó, hallása viszont elviselhetetlenül érzékeny, ez a szűrő, amin keresztül elmondja, hogyan lett beteges, nyomorban élő gyerekből kifinomult hallású felnőtt, aztán egy másik ország nemesi családjába beházasodó idegen, végül pedig az új pártrendszer ünnepelt énekesnője.

Ostobának lenni annyi, mint fejre tett kézzel a sarokba húzódni. Összeesküvést szervezni az állatkertben. Folyton egzotikus virágokra gondolni. Megörökölni egy meggyilkolt nemesi pár kutyáját. Soha meg nem történő napfogyatkozásra várni. Ünnepi lakomákat tönkretenni. Nem létező hangokat keresni a zongorán. Félreérteni a Szondi-tesztet.

Bizonyos körülmények közt ostobának lenni nagyon könnyű. Bizonyos körülmények közt okosnak lenni még könnyebb.  Az ostoba ezen körülmények elszenvedőjének, egyben túlélőjének hangját szólaltatja meg”. 

A fiatal magyar szerzők legjelentősebb elismerésének számító ösztöndíjat Dr. Horváth Péter professzor, a stuttgarti székhelyű Horváth vezetési tanácsadó cégcsoport alapítója, a magyar kultúra németországi közvetítésének, megismertetésének Pro Cultura Hungarica díjjal és a Magyar Érdemrend Középkeresztjével kitüntetett mecénása, támogatója hozta létre 2013-ban. Az ösztöndíj teljes neve: Horváth Péter Ösztöndíj A Fiatal Magyar Irodalomért (Péter Horváth Stipendium für die Junge Ungarische Literatur). A támogatásban eddig Krusovszky Dénes, Mán-Várhegyi Réka, Áfra János, Bencsik Orsolya, Závada Péter, Simon Márton, Harag Anita, Bartók Imre és Kormányos Ákos részesült.

Az ösztöndíj kuratóriuma: Keresztury Tibor író, kritikus, szerkesztő, Parti Nagy Lajos költő, író és Szilasi László író, irodalomtörténész, egyetemi tanár.

Az ösztöndíj szakmai együttműködő partnere az Akademie Schloß Solitude (Stuttgart), a Literarisches Colloquium (Berlin), a Stuttgarti Magyar Intézet és a Litera (Budapest).

A gyakorlat szerint a kuratórium először a kiadók javaslatai alapján összeállított egy Top10-es listát, amelyet a Litera két héttel a díjátadás előtt nyilvánosságra hozott. Közülük választotta ki a kuratórium a három – a díjátadásra meghívott, s ott felolvasó – jelöltet, Fehér Renátót (Torkolatcsönd; Magvető), Hegedüs Verát (Ostoba; Műút) és Korpa Tamást (Házsongárd Live; Kalligram-Erdélyi Híradó). A győztest a kuratórium elnöke az Írók boltjában megrendezett, a bolt Facebook-oldalán élőben közvetített díjátadó ünnepségen nevezte meg. A legjobb háromba jutott két másik szerző 500-500 euró jutalomban részesült.

 

IFUA Horváth

Az 1981-ben Stuttgartban alapított Horváth budapesti irodája, az IFUA Horváth 1989-ben alakult meg, s azóta Magyarország egyik legnagyobb vezetési tanácsadó cégévé vált. A teljesítménymenedzsment és a transzformáció szakértőjeként segíti ügyfeleit a fenntartható üzleti siker elérésében, különböző iparágakban. Controlling & Finance, Business Intelligence, Advanced Analytics területeken végez menedzsment tanácsadást, támogatja továbbá a stratégiaalkotást, üzleti modell kialakítását, digitalizációs kezdeményezések megvalósítását. A nemzetközi tanácsadó cég több mint 1100 magasan képzett munkatársat foglalkoztat Európában, az Egyesült Államokban és más globális piacokon. Tagja a Cordence Worldwide tanácsadói hálózatnak, amelynek révén elérhetősége további 40 irodával bővül világszerte.

 


Főoldal

2022. december 09.
Kiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Molnár Lajos verseiGéczi János verseiZalán Tibor verseiGergely Ágnes: Az ausztriai lépcsősor
Haász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalanKötter Tamás: Izgalmas életek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png