Hírek

 

Louise_Gl__ck.jpg 

 

Louise Glück amerikai költő és esszéista

az idei irodalmi Nobel-díjas

 

Louise Glück amerikai költő és esszéista nyerte el az idei irodalmi Nobel-díjat. A hírt október 8-án 13 órakor jelentette be a Svéd Akadémia irodalmi bizottságának főtitkára, Mats Malm. A testület indoklása szerint Louise Glück a díjat összetéveszthetetlen költői hangjáért kapja, amely zord szépségével egyetemessé teszi az egyéni létezést. Ő a 16. nő, aki megkapta ezt a díjat; legutóbb a 2018-as elismerést Olga Tokarczuk nyerte.

A 77 éves szerző már eddig is számos rangos kitüntetést tudhat magáénak, gyakran önéletrajzi költőként is emlegetik. Apai nagyszülei magyar zsidók voltak, Glück édesapja volt a család első olyan tagja, aki már az Egyesült Államokban született.

Louise Elisabeth Glück néven 1943. április 22-én született New Yorkban, és Long Island-en nőtt fel. Tizenkét verseskötete és egy esszékönyve jelent meg eddig (melyben szintén költészetelméleti témákat tárgyal), jelenleg Massachussets-ben, Cambridge-ben él, és tanít a Yale Egyetemen. Alkotói karrierje mellett több neves intézmény költészeti tanáraként is működött mindvégig. Műveiben fontos szerepet játszik a trauma különböző aspektusainak megvilágítása, valamint a gyógyulás, a halál, a vágy és a természet is mint téma. Több kritikusa vitatkozott arról, hogy ez a fajta költészet mennyire tekinthető vallomásosnak.

A költőnő 10 millió svéd koronával (342,2 millió forintos összeggel) gazdagodik, a díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján rendezik, a koronavírus-világjárvány miatt ezúttal azonban a megszokottnál jóval szerényebb körülmények között.


Főoldal

2020. október 08.
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Ütőér
Vári Fábián László tárcáiMolnár Krisztina Rita tárcái Bék Timur tárcáiKarácsonyi Zsolt tárcái
Versek
Lajtos Nóra: kórtermekGaraczi László: Cioran-dalokAczél Géza: (szino)líraFalcsik Mari versei
Prózák
Nagy-Laczkó Balázs: KékszínkörMurányi Sándor Olivér: Halak közöttBene Zoltán: Isten, ítéletMárton László: Hű
Drámák
Maruszki Balázs: Vasember fiaiTéblábolók, avagy eszetlenül váltjuk a rendszertCsík Mónika: Az ember tragédiája - Nyolc és feledik színDarvasi László: Karády zárkája
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum
Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA