Hírek

 

Louise_Gl__ck.jpg 

 

Louise Glück amerikai költő és esszéista

az idei irodalmi Nobel-díjas

 

Louise Glück amerikai költő és esszéista nyerte el az idei irodalmi Nobel-díjat. A hírt október 8-án 13 órakor jelentette be a Svéd Akadémia irodalmi bizottságának főtitkára, Mats Malm. A testület indoklása szerint Louise Glück a díjat összetéveszthetetlen költői hangjáért kapja, amely zord szépségével egyetemessé teszi az egyéni létezést. Ő a 16. nő, aki megkapta ezt a díjat; legutóbb a 2018-as elismerést Olga Tokarczuk nyerte.

A 77 éves szerző már eddig is számos rangos kitüntetést tudhat magáénak, gyakran önéletrajzi költőként is emlegetik. Apai nagyszülei magyar zsidók voltak, Glück édesapja volt a család első olyan tagja, aki már az Egyesült Államokban született.

Louise Elisabeth Glück néven 1943. április 22-én született New Yorkban, és Long Island-en nőtt fel. Tizenkét verseskötete és egy esszékönyve jelent meg eddig (melyben szintén költészetelméleti témákat tárgyal), jelenleg Massachussets-ben, Cambridge-ben él, és tanít a Yale Egyetemen. Alkotói karrierje mellett több neves intézmény költészeti tanáraként is működött mindvégig. Műveiben fontos szerepet játszik a trauma különböző aspektusainak megvilágítása, valamint a gyógyulás, a halál, a vágy és a természet is mint téma. Több kritikusa vitatkozott arról, hogy ez a fajta költészet mennyire tekinthető vallomásosnak.

A költőnő 10 millió svéd koronával (342,2 millió forintos összeggel) gazdagodik, a díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján rendezik, a koronavírus-világjárvány miatt ezúttal azonban a megszokottnál jóval szerényebb körülmények között.


Főoldal

2020. október 08.
Győrei Zsolt tárcái Éltető József tárcái Szil Ágnes tárcái Nagy Koppány Zsolt tárcái
Szent Antal tüzePünkösd Békésben
Fekete Vince verseiTatár Sándor verseiSzilágyi András verseiMátyus Attila: Bodzaméz
Péntek Orsolya: IremJenei László: A kutya utolsó neveDarvasi László: Don-kanyarMolnár Lajos: Jó Karesznek
Márton László: Nibelungok, II. felvonásZalán Tibor: El kell mondanomMárton László: Nibelungok, I. felvonásMaruszki Balázs: Vasember fiai
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumProgramokFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA