Hírek

 

 Deszka13.jpg

 

Jön a XIII. Deszka Fesztivál

2019. március 29. ‒ április 6.

 

Regényátirat egy haditudósító élményeiről, a tízparancsolathoz rendelt sorstragédiák, felnőtteknek szóló bábelőadás, az emberi gátlástalanság, megtéveszthetőség hiperrealizmusba oltva, szürreális nyomozás a betegség megértésére, thriller-vígjáték három családról egy plüsskutya gombszemén keresztül vagy épp romantikus komédia ‒ csak néhány téma és műfaj, amely bizonyítja az idei DESZKA Fesztivál programjában szereplő előadások sokszínűségét. A debreceni Csokonai Színház 13. alkalommal rendezi meg a kortárs magyar drámák seregszemléjét, amelyen 27 előadást láthat a közönség március 29. és április 6. között.

A DESZKA egyedülálló, hisz egyetlen magyarországi fesztiválként kortárs drámák, új színházi szövegek és azok magas színvonalú megvalósulása a válogatás alapelve. A fesztivál célja a kortárs magyar dráma és színház népszerűsítése, megismertetése a hazai közönséggel. A seregszemle idén is felsorakoztat kőszínházi és független, budapesti, vidéki, valamint határon túli előadásokat, s mára a program egyenrangú része a báb- és gyerekszínházi, valamint az ifjúsági tantermi forma is. A programban egyszerre láthatók a legizgalmasabb és leginnovatívabb kőszínházi és független produkciók, így a DESZKA ezúttal is átfogó képet próbál adni a magyar kortárs színházművészet esztétikai sokszínűségéről.

A fesztivál idén is nagy hangsúlyt fektet a fiatal színházi generációk bemutatására a DESZKA-, a GÖRDESZKA-programban és a Nyílt Fórum felolvasóestjein egyaránt. 2017-től a fesztivál keretében zajlik a Színházi Dramaturgok Céhe által szervezett Nyílt Fórum második fordulója, amely a születőben lévő friss magyar drámákba enged bepillantást úgy, hogy a felolvasóesteken bemutatják magukat az alkotókat is. A DESZKA így a klasszikus színházi alkotófolyamat kiindulópontjának és végeredményének a fóruma, hisz az érdeklődők a színpadi előadások kapcsán a kortárs magyar drámai szövegek színpadra vitelének is tanúi lehetnek. Az idei programban két olyan előadás szerepel, amely korábban a Nyílt Fórum drámafejlesztési programjában vett részt, s most már a színpadon látható (Kovács Dominik-Kovács Viktor: Mintapinty; Znajkay Zsófia: Rendezői változat).

A Csokonai Színház művészeti műhelyének az egész Kárpát-medence színházi kínálatát lefedő válogató listáján száznál több előadás szerepelt, s ahogy az eddigi tapasztalatok is mutatták, nagyjából harminc és negyven közé tehető azon szövegek és előadások száma, amelyek eredetiségük, téma-és probléma felvetésük okán joggal szerepelhetnek a DESZKÁ-n. Az idei seregszemle programjába végül 27 előadás került be, közülük kettő a határon túlról, a Vajdaságból (The End, Kosztolányi Dezső Színház, Szabadka, Ki tudja, látsz-e még, Szab-Way Színházi Szervezet, Szabadka) egy önálló előadás Erdélyből (Liget, Váróterem Projekt, Kolozsvár), egy pedig koprodukcióban (Sára asszony, a Nemzeti Színház és a marosvásárhelyi Spectrum Színház közös produkciója), valamint tizenhárom a fővárosból és tíz a vidéki színházakból. Az utóbbi évek során népszerűvé vált, kortárs magyar szerzők által jegyzett gyermek- és ifjúsági előadásokat felvonultató GÖRDESZKA programfelületén idén kilenc előadással találkozhatnak a nézők, közülük három osztálytermi nevelési profillal készült (Rinocéroszok, avagy a diákcsíny-enciklopédia, K2 Színház; A csomag, az InSite Drama és a The Gap Arts Project koprodukciója; Stop, Harlekin Bábszínház), egy pedig táncszínházi nevelési előadás, ami új színfolt a DESZKA palettáján (Talpuk alatt, a Nemzeti Táncszínház, a Duna Táncműhely és a Káva Kulturális Műhely közös alkotása). Hogy a báb nem korosztályfüggő, sokkal inkább mindenkinek szóló műfaj lehet, azt az idei válogatás is bizonyítja, hisz a Budapest Bábszínház Apa lánya felnőtteknek, a Barboncás Társulat wonder-full avagy NÓRA Csodaországban című produkciója 14 éven felülieknek szóló bábelőadás.

 

10_deszka_19_03_06.JPG

 

A produkciók létrejöttének hátterével az egyre népszerűbbé váló szakmai beszélgetéseken ismerkedhetnek meg a résztvevők. A XIII. DESZKA Fesztiválon Antal Csaba díszlet- és jelmeztervező, Árkosi Árpád rendező, Dobák Lívia dramaturg, Nánay István kritikus és Visky András író, drámaíró, dramaturg értékelik az előző nap látott előadásokat. A kötetlen beszélgetések során, amelyekbe bárki bekapcsolódhat, szélesebb esztétikai és színháztörténeti kontextusba helyeződnek az előző nap látottak, de ami egy kortárs fesztiválon a legfontosabb: az előadások szerzőivel, dramaturgjaival, rendezőivel és a színészekkel is találkozhatnak a fesztivál résztvevői.

A DESZKA díszvendége Pass Andrea író, rendező lesz. A fesztivál programjában két előadás is látható, amely az ő nevéhez kötődik (Eltűnő ingerek, Füge + Trafó Koprodukció; Vándorkutya, Vígszínház). Az előzőben egy szürreális történetben édesapja betegségét és halálát vitte színre (a főszereplő Hajdu Szabolcs), míg a Vándorkutyában minden hétvégén más család viszi haza a plüssállatot, a gyerek pedig elmeséli az óvodában, hogy milyen volt az eb hétvégéje. A családi titkok, takargatnivalók könyörtelenül felszínre törnek, s a groteszk misztikum övezte játékban mindenki a vándorkutyát hibáztatja. Pass Andrea munkásságával, alkotói módszereivel egy portrébeszélgetés keretében ismerkedhet meg a közönség.

 

17_PassAndrea_deszka_19_03_06.JPG

 

Az idei DESZKA záróeseményén négy zenész (Harcsa Veronika – ének, Márkos Albert – cselló, Benkő Róbert – nagybőgő, Pándi Balázs – dob) és egy színész (Keszég László – próza) vállalkozik arra, hogy Kassák Lajos válogatott verseit egy rendhagyó koncerten mutassa be. Zenéjük hűen követi a szabadverseiről ismert költő műveinek attitűdjét. A megzenésítések között találunk melodikus, dalszerűen szerkesztett struktúrákat, a verseket követő szabad improvizációkat és konceptuális, avantgarde dalokat.

A jegyárusítás március 7-én kezdődik.

A programokról a www. csokonaiszinhaz.hu/deszka/ oldalon tájékozódhatnak.

 


Főoldal

2019. március 14.
Hozzászólást csak regisztrált felhasználó tehet!
A regisztrációhoz kattintson ide!
A bejelentkezéshez kattintson ide!
Hozzászólások
Még nincs egy hozzászólás, észrevétel sem a cikkel kapcsolatosan.
Hírek
Négyszázezer forint összdíjazású irodalmi pályázatot hirdet az idei PesTextLáng Zsolt nyerte a Libri irodalmi díjat, a közönségdíj Grecsó Krisztiáné1% a Körös Irodalmi TársaságnakKihirdették a megújult fordítástámogatási pályázat első nyerteseit
Ütőér
Bék Timur tárcáiKarácsonyi Zsolt tárcáiVári Fábián László tárcáiMolnár Krisztina Rita tárcái
Versek
Fodor Veronika verseiMarczinka Csaba verseiFellinger Károly versei Falusi Márton versei
Prózák
Darvasi László: Egy tehén halálaFiatal írók a bezártságban - Csorvási Noémi: Fontos, hogy ne essünk ki a ritmusbólFiatal írók a bezártságban – Biró Sára: Egy rendszer összeomlása Molnár Krisztina Rita: Gombosdoboz
Drámák
Csík Mónika: Az ember tragédiája - Nyolc és feledik színDarvasi László: Karády zárkájaAcsai Roland: Farkasok Pozsgai Zsolt: A Szellemúrnő
A jó tanuló felel
Nem kötelező
Üzenet a palackban
Tündérkert
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
KezdőlapImpresszumMegrendelésProgramokFedélzeti naplóArchívum
Hírlevél Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKA