Hírek

 

SzJ.jpg
Szentmártoni János köszöntője

 

Költői és újságírói díjakat adott át

a Magyar Írószövetség

a Magyar Kultúra Napja alkalmából

 

A Magyar írószövetség idén is Érden ünnepelte a Magyar Kultúra Napját – ezúttal január 20-án – ahol Szentmártoni János elnök és T. Mészáros András polgármester mondott ünnepi beszédet. Az ünnepség során átadták a 2008-ban közösen alapított Bella István-díjat, valamint a Magyar Írószövetség elismerő oklevelét nyolc, a kulturális területen kiemelkedő munkát végző rádiós újságírónak.

Szentmártoni János ünnepi beszédében kiemelte: „Mert kultúrharc ide vagy oda, előbb-utóbb kénytelenek leszünk szembesülni azzal, hogy nem az a valódi tét, melyik szellemi, ideológiai vagy politikai szemlélet győzi le a másikat – hanem az, hogy így együtt, a magunk sokszínűségében megmaradunk-e ebben a radikálisan átalakuló Európában, vagy sem. (…)"A magyar kultúra generációk százainak alkotása. Megmaradni csak kultúránkkal, művészetünkkel sikerülhet. S ha – ne adja Isten – mégis csak eltűnünk majd egyszer a Föld színéről, emlékezni nem ránk, hanem a kultúránkra és a művészetünkre fognak."

T. Mészáros András polgármester kiemelte, hogy immár több mint egy évtizede ünnepeljük közösen a Magyar Kultúra Napját a Magyar Írószövetség elnökével és tagjaival. Ez az együttműködés a Magyar Írószövetség és Érd Megyei Jogú Város között példaértékű.

Ezt követően átadták a Bella István-díjat, amelyet Simon Adri költőnek ítélt a kuratórium. A Bella István Díj annak a költőnek adományozható, aki munkásságában kötődik a nemzeti irodalom értékes hagyományaihoz, így Bella István életművének szellemiségéhez, és olyan fiatal, vagy középnemzedékhez tartozó alkotó, aki a költői, műfordítói pályán már eredményeket ért el. Iancu Laura laudációjában így jellemezte Simon Adri költészetét: „Simon Adri költészete mögött tehetség és szakmai felkészültség együttese rejlik. A József Attila Tudományegyetem magyar nyelv és irodalomelmélet szakán szerzett tudása az olvasó nagy örömére a hazai szépirodalom legjelesebb alkotásairól készült elemzéseiben, kritikáiban is tükröződik, hasznosul. Hangja nyughatatlan és szenvedélyes, lírája apokaliptikus. (…) Simon Adri költészete azt üzeni, hogy a reményt nem lehet aprópénzre váltani. Sokféle veszteségünk nem lehet nagyobb hűségünk jutalmánál.”

 

adri_bellad__jjal.jpg
Simon Adri

 

Korábbi díjazottak: 2008 – Zsille Gábor, költő, műfordító, 2009 – Nagy Gábor költő, író, irodalomtörténész, 2010 – Iancu Laura költő, 2011 – Király Farkas költő, író, műfordító, 2012 – Rózsássy Barbara költő, 2013 – Barna T. Attila költő, 2014 – Papp-Für János költő, 2015 – Falusi Márton költő, lapszerkesztő, 2016 – Ughy Szabina költő, 2017 – Both Balázs költő, 2018 – Kürti László költő.

Ezt követően, Magyarországon első alkalommal, a magyar kultúra területén kiemelkedő teljesítményt nyújtó rádiós újságíróknak adott át elismerő oklevelet az Írószövetség elnöke. A díjazott újságírókat Zsille Gábor költő, a Magyar Írószövetség Műfordítói Szakosztályának vezetője köszöntötte.

A díjazott újságírók: Albert Zsuzsa, Bicsák Eszter, Házi Hunor, Kövesdy Zsuzsa, Kulcsár Katalin, Liptay Katalin, Stifner Gábor, Völgyi Tóth Zsuzsa.


Főoldal

2019. január 23.
Kontra Ferenc tárcáiHáy János tárcáiElek Tibor tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Csabay-Tóth Bálint: A sarjSzarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy verset
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Finta Éva verseiFarkas Wellmann Éva: Szanatóriumi emlékvázlatokKiss Ottó: Lieb MihályDávid Péter: Ecce homo
Tóth László: BúcsúzóZsidó Ferenc: Égig érő szénásszekérHaász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem volt
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png