Hírek

 

Temesi_2.jpg 

 

Új szerelmes regényt mutatott be

Temesi Ferenc Budapesten

 

Szerelmes regénnyel jelentkezett Temesi Ferenc Kossuth- és József Attila-díjas író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagja. A 49/49 című kötetet szerdán mutatták a Petőfi Irodalmi Múzeumban Budapesten.

 

A kötetbemutatón Temesi Ferenc elmondta: a regény egy olyan szerelem története, amely egy rövid kamaszkori diákszerelemként kezdődik, majd csupán negyven év elteltével teljesedik be. Főhőse az 1949-ben született Márk és Ilona.

A regény ennek megfelelően két idősíkon, a 60-es évek végén és a 2010-es években játszódik – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy mindkét szál 49-49 fejezetre tagolódik.

Temesi Ferenc úgy fogalmazott: a könyv annak bizonysága, hogy – bár ezt sokszor sokan nehezen tudják elképzelni - 60 év felett is van szerelem, szex, összeveszés és kibékülés.

 

Temesi_1.jpg

 

„A közel 50 évvel ezelőtti szerelem történetét úgy kellett megírnom, mint egy történelmi regényt” – mondta a szerző, aki elárulta azt is: fontos szerepet játszik a történetben a generációjának oly fontos beat zene, valamint több halott barát, köztük Gion Nándor, Esterházy Péter és Ördögh Szilveszter is „beköltözött” a regénybe.

„Ez az eddigi legnőibb regényem” – emelte ki Temesi Ferenc, aki beszélt arról is, hogy a regényben hangsúlyos elem a hiúság, ami – minden ellentétes híreszteléssel szemben – leginkább a férfiak, különösen a kamasz fiúk tulajdonsága, nem a nőké.

„Az öregség szinte minden jót elvesz az embertől, de egyetlen jót megad: vissza tudsz nézni, szembenézni önmagaddal. Nekem már nincs időm hazudni” – fogalmazott a könyvbemutatón a 68 éves szerző, aki szerint 30 éves korig teljesen felesleges prózát írni, mert nincs meg a szükséges élettapasztalat. Regényírás helyett 30 év alatt élni és élni kell, átélni a kort, és jegyzetelni.

Temesi Ferenc elárulta azt is: jelenleg egy filmterven dolgozik, ám régóta foglalkozik egy másik regénnyel is, amelyben minden tudása benne lesz, amit csak férfi íróként a nőkről tudhat.

A szerzővel a könyvbemutatón Száraz Miklós György beszélgetett. A 49/49 a Scolar Kiadó gondozásában jelent meg.

 

Szöveg: MTI, fotók: Abafáy-Deák Csillag


Főoldal

2018. október 19.
Kiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Molnár Lajos verseiGéczi János verseiZalán Tibor verseiGergely Ágnes: Az ausztriai lépcsősor
Haász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalanKötter Tamás: Izgalmas életek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png