Hírek

 

 Baka_Istv__n__Bahget_Iskander_.jpg
Baka István (Bahget Iskander felvétele)

 

Emlékprogramokat rendeznek

Baka István születésének

70. évfordulójára

 

Vers- és prózamondó versennyel, komolyzenei koncerttel és többek között irodalmi esszépályázattal emlékezik Baka István (1948-1995) költőre születésének 70. évfordulója alkalmából a Baka István Alapítvány Szekszárdon.

 

Orbán György, a szervezet megújult kuratóriumának elnöke az emlékév programjait ismertető szerdai sajtótájékoztatón elmondta: Szekszárdon, a Babits Mihály Emlékházban a múzeumok éjszakáján a költő egykori barátai idézik fel alakját, majd július 25-én, születésnapján a bonyhádi Kép-Tár-Házban irodalomtörténészek – Bombitz Attila, Füzi L. László, N. Horváth Béla és Nagy Gábor – beszélgetnek munkásságáról.

Szeptemberben írók, költők, esztéták részvételével rendeznek tanácskozást a tolnai megyeszékhelyen, amelyen jelen lesz mások mellett  Darvasi László író és Szörényi László irodalomtörténész. A szimpózium témája a kortársakban Baka Istvánról élő kép lesz.

A város október 20-án és 21-én ad otthont az Én itt vagyok – üzenet Új-Huligániából című, Kárpát-medencei vers-, énekelt vers- és prózamondó versenynek és műhelynek, amelyen Baka István életművéből hangzanak el darabok. A találkozó első napján a közönség láthatja a K2 Színház Yorick visszatér – rendszerváltás Baka István verseiből című előadását, a második napon többek közt a zsűri tagjai által vezetett elmélyült műhelymunkára nyílik lehetőség – mondta Orbán György.

Október 18-án a szekszárdi Vármegyeháza dísztermében Baka István fiatalkori barátja, Lányi Péter zongoraművész emlékére rendeznek hangversenyt, amelyen Balogh Ádám zongoraművész Liszt-darabokat tolmácsol, Balogh József előadóművész pedig a költő verseit mondja.

Az alapítvány az évforduló alkalmából középiskolásoknak hirdetett esszépályázatot a költő munkásságáról, az értékes könyvjutalommal díjazandó pályázat eredményét a szeptember 14-i írótanácskozás alkalmával hirdetik ki.

A kuratórium elnöke beszámolt arról is, hogy az alapítvány tervei között szerepel a Baka István összes művét tartalmazó honlap megújítása, interaktívvá tétele, valamint a Baka-életmű középiskolai tanítását megkönnyítő pedagógus-továbbképzés akkreditációja.

Baka Istvánt a költői képalkotás és a szerepjáték-költészet egyik legjelentősebb megújítójaként tartja számon a kritika. 1975-től tíz verses és több prózai, drámai kötete jelent meg, 1974-től a gyermekeknek szóló irodalmi folyóirat, a Kincskereső szerkesztője volt. Műfordítói tevékenységének köszönhető az orosz irodalom számos kiemelkedő művének tolmácsolása Puskintól Borisz Paszternakon át Vlagyimir Viszockijig. Ismertebb költői szerepei a Shakespeare Hamletjét idéző Yorick, a fiktív - nevének orosz fordítását takaró - Sztyepan Pehotnij, Háry János és Liszt Ferenc voltak. Munkásságát számos díjjal ismerték el, megkapta a József Attila- és a Babits-, valamint posztumusz a Mészöly Miklós-díjat is. 2015 óta a Digitális Irodalmi Akadémia posztumusz tagja.     Szülővárosában a Babits Mihály Emlékházban állandó kiállítás mutatja be könyvtárát, személyes tárgyait.

 

(MTI)


Főoldal

2018. május 31.
Kiss László tárcáiLackfi János tárcái Szabados Attila tárcáiCsík Mónika tárcái
Erdész Ádám: Változatos múlt ismétErdész Ádám: Melyik a járható út?
Szarvas Ferenc: Amikor az ellenőr mindennap megtanult egy versetKas Kriszta novellái
Harkályokról és egyéb kopogtatókrólAz a boszorkányos tavasz
Molnár Lajos verseiGéczi János verseiZalán Tibor verseiGergely Ágnes: Az ausztriai lépcsősor
Haász János: A puskás emberAbafáy-Deák Csillag: Csók sem voltHáy János: Boldog boldogtalanKötter Tamás: Izgalmas életek
Bejelentkezés


A regisztrációhoz kattintson ide!
MegrendelésArchívumFedélzeti naplóImpresszum
Csatlakozz a facebook - oldalunkhoz!

BárkaOnlineJókai SzínházBékéscsabaNKApku_logo.png